Vücudu Kışa Hazırlamak

Yaz aylarından çıkarken mevsimin değişmesi ve havaların soğuması kış hastalıklarını da beraberinde getirerek salgın hastalıklara neden oluyor.

Bulaşıcı kış hastalıklarının başında gelen grip, soğuk algınlığı ve nezleye yakalanmamak için vücudunuzu kış aylarına hazırlamanız gereklidir.

Ekim, kasım aylarında hava ciddi oranda soğur ve ani ısı kayıplarında hastalıklar kaçınılmaz hale gelir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirirseniz, kış aylarını hastalıklara yakalanmadan geçirebilirsiniz.

Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilmek, iyi beslenmek ve iyi giyinmekten geçiyor. Yıllardır yapılan araştırmaların sonucunda, hastalıkların üşüyerek ortaya çıkmadığı kanıtlanmıştır. Hastalığa yakalanmak için mikropla temas söz konusu olmalıdır.

Bulunduğunuz ortamda birinin hasta olması size mikrop bulaştırabilir. Bunun yanı sıra üşüyerek vücudun direnci düşebilir, bu da doğrudan bağışıklık sistemini güçsüz kılarak hastalıklara sebebiyet verebilir.

Hastalıklara yakalanmamak için bol bol C vitamini tüketmeniz gerekiyor. Ancak vücudun günlük besin kaynak ihtiyacı belirli bir seviyede olduğu için, gereğinden fazla aldığınız vitamin ve mineraller vücuttan direkt olarak dışarı atılır. Bu yüzden bir günde vücudumuzun ne kadar besin ihtiyacı olduğunu öğrenerek ona göre beslenmemiz gerekiyor.

Sebze ve meyve tüketimimize dikkat etmeli, turunçgillerden vazgeçmemeliyiz. Taze çiğ sebzelerde vitamin ve mineraller çok fazla bulunduğu için elinizden geldiğince tüketmelisiniz.

C vitamini için portakal, mandalina, maydonoz, limon, greyfurt, brokoli ve kivi tüketebilirsiniz. E vitamini için ayçiçek yağı, zeytin yağı, ceviz, fındık ve badem tüketebilirsiniz. Bunun dışında havuç tüketmeniz beta karoten açısından faydalı olacaktır.

Yeşil sebzeleri çok fazla pişirmeden tüketmelisiniz. Fazla pişirilen yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri vitamin değerlerini yitirip vücuda fayda sağlamazlar.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bir diğer besin kaynağı ise yoğurttur. Her gün düzenli olarak probiyotik yoğurt tükettiğiniz takdirde, bağışıklık sisteminiz kuvvetlenir, sindirim sisteminizi düzene sokar ve bağırsak sorunlarını önler.

Her gün 1 kase yoğurt tüketilmesi, özellikle bayanların ileri yaşlarında yaşadıkları kemik erimesi problemini önlemek için fayda sağlayacaktır. Mide hastalıklarını önlediği gibi, aynı zamanda kanser riskini de önemli seviyede azaltır. Ergenlik döneminde tüketilen yoğurt sayesinde kemikler kuvvetlenir, boy uzar.

Vücudumuzu kışa hazırlamak için gereken proteini de vücuda almamız gerekiyor. Balık, kırmızı et ve tavuk da protein açısından güçlü besin kaynaklarıdır. Haftanın 1 günü mutlaka balık tüketilmesi, doktorlar tarafından onaylanmış bir bilgidir. Ayrıca yemeklerde kullanılan yağ oranlarını azaltarak besinlerin içerdiği faydaları vücuda geçirmek önemlidir.

Kışa hazırlık için aynı zamanda her gün kendinize çay hazırlayabilirsiniz. 1 elma kabuğu, ıhlamur, limon kabuğu, 1 çubuk tarçını suda kaynattıktan sonra hafif kaynamaya başladığında süzüp içebilirsiniz. Ihlamur, içerdiği vitaminlerle soğuk algınlığı gibi hastalıkların iyileşmesinde rol oynar. Hastalıklara yakalanmamak için önlem adına bu çayı hazırlayıp içebilirsiniz.

Kışa hazırlanırken giysilerinize de önem göstermelisiniz. Yaz aylarının bittiği dönemde, kendinizi rahat hissedip ince kıyafetlerle dışarı çıktığınız zaman vücut direnciniz düşerek çevreden gelebilecek her türlü mikroba hazır olursunuz. Bu yüzden mevsimine göre giyinmelisiniz.

Bitkisel çayları deneyerek de kış mevsimine hazırlık yapabilirsiniz. Bitkisel otlar sayesinde vücudunuz doğal yollardan direnç kazanarak hastalıklar önlenmiş olur.

Vücudunuzu en ufak hastalıkta ilaca alıştırırsanız, ilerleyen dönemlerde vücudunuz ilaca karşı bağımlılık kazanır ve kullanacağını ilaçlar fayda etmez. Bu yüzden hastalıklara yakalandığınız zaman, elinizden geldiğince doğal yollarla hastalıktan kurtulmaya çalışmalısınız.

Evinizi, bulunduğunuz odayı hava ne kadar soğuk da olsa havalandırmalısınız. İçerde kalan pis hava bakteri ve mikrop üreterek sizi hasta edebilir. Bu yüzden yatmadan önce mutlaka 5 dakika temiz hava almasını sağlayabilirsiniz. Yatacağınız odada sigara içmemeye özen göstermelisiniz. Aksi takdirde sabaha kadar uyku sırasında pis hava soluyarak hastalıklara karşı güçsüz kalabilirsiniz.
(MS)

Bir cevap yazın