Hamilelikte Mide Yanması

Hamilelikte mide yanması her hamile kadının şikayet ettiği sıkıntıların başından geliyor. Hamilelik her bayanın hayalidir. Ancak hamilelik gelip çattığında beraberinde anne adayını sıkıntıya sokacak bir sürü problemi de beraberinde getirir.

İlk önce annenin fiziğinin bozulmasıyla başlar. Daha sonra yorgunluklar kusma, mide bulantıları, baş dönmesi, hamilelikte mide yanması gibi problemleri doğurur. Hamilenin mide yanması anne adayını çok zahmete sokar. Bunun için anne adayını bulantı ve kusmalarına iyi gelecek yöntemlerle bu sorununa bazı ipuçlarını derledik:

Sizlere anne adayının mide bulantı ve kusmalarına nasıl yöntemler bulacaz onlara bakalım. Hamile bayanların sabah ilk uyandıkları zaman genelde mide bulantıları ve kusmaları başlar ve en çok sabah saatlerinde olur.

Hamilelikte Mide Yanması ve Alınacak Bazı Önlemler

1- Sabah uyandığınızda
İşte bu yüzden ilk uyandığınız zaman mide bulantı ve kusmalara çok iyi gelecek bir parça ekmek ile bastırabilirsiniz.

2-Bir süre mutfaktan uzak durun
Hamile bayanların en çok şikayetleri arasında da mutfağa grip yemek yapmaya mideleri kaldırmaz. Yani artık yemek kokularından çok rahatsız olup mutfağa girmek için zorlanırlar.

Böyle zamanlarda kendilerine işkence etmelerine gerek yoktur. Bir süre mutfağa girmeyiniz. Hamile bayanların mide bulantıları varsa herkes ile beraber sofrada oturmasın tek başına yemeğini yemesi daha faydalı olacaktır.

3-Çay ve kahveden uzak durun

Hamilelikte mide yanması hamilelik sürecinde sıklıkla karşılaşılan durumlardandır. Bu yüzden hamile bayanın çay ve kahveden uzak durması gerekir. Çay ve kahve midenin daha çok bulanmasını tetikler. Bunu yerine daha ferahlatıcı nane çayını içmesinde yara vardır.

4-Yağlı ve baharatlı yiyecekleri tütektemeyin
Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durunuz. Bunlar midenin bulanmasını sağlar. Bunu yerine düzenli ve sağlıklı beslenmenin de bir koşuşu olan meyve ve sebze ile besleniniz.

5-Bol sıvı tüketin
Kusma probleminin çok fazla ise çok fazla su kaybedeceğiniz için bol sıvı almayı ihmal etmeyiniz.

Hamilelikte mide yanması genelde hamilelikte 11. haftadan sonra bu bulantılar geçiyor. Gebelik bulantılarının sebebi hormonların yüksek olması. Bu nedenle bulantı sorunu yaşayanların gebelikleri çok daha iyi sonuçlanıyor.

11. haftadan sonra bulantıları geçmeyen hastalarda altta yatan gastrit, ülser, tiroid, karaciğer fonksiyon bozukluğu, safra tıkanması gibi sorunlar olabiliyor. Bu hastalıkların mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor."

Mide Yanmalarını azaltacak bir yöntem var mı?

Hamilelikte mide yanması

Az az sık sık yemek, yemeklerde su içmemek, parfüm ya da yemek kokusundan uzak durmak, zencefil çayı içmek ya da hapı kullanmak mide bulantılarını azaltıcı yöntemler arasında yer alıyor.

Hamilelikte mide yanması yaşamamak için, sabahları 1-2 küçük avuç beyaz leblebi yenilebilir. Unutmayın, kızartma ve yağlı yiyecekler bulantıyı arttırır.

Mide bulantısı ve kusma şiddetli olursa, hamile kadın bir şey yiyip içmez. Bu durumda, vücuttaki proteinlerde ve kan hacminde azalma ile birlikte böbrek yetmezliğine kadar varan sonuçlar ortaya çıkabilir.

Hamilelikte bulantı ve kusmalar ne zaman geçer
Dolayısıyla, kusmanın yoğun olduğu dönemlerde bolca su içilmeli, meyve yenilmeli ve sebze yemeklerine rağbet edilmelidir.

B6 vitamini bu dönemin kolayca atlatılmasını sağlıyorsa da, doktora sormadan almamak gerekir. Gece yatmadan önce yenilen yağsız bir tost ya da birkaç bisküvi, sabahları görülen mide bulantısını giderir.

Hamilelikte Mide Yanması Nasıl Geçer

Hamilelikte bulantı ve kusmalar ne zaman geçer

1- Dinlenin: Bol bol dinlenin. İyi bir gece uykunuz olduğundan emin olmalısınız, ışığı olabildiğince engellemek için bir uyku maskesi veya koyu gözlük takın.

2-Yastık: Ayrıca düzgünce sırtınızı ve midenizi desteklemeye yardımcı olacak bir doğum gövde yastığı düşünebilirsiniz. Yavaşça kalkın.

4-Dinlenin: Hamilelikte mide yanması yorgunlukla ilintili olabilir. Bu yüzden uyandığınızda yataktan çıkmak için acele etmeyin. Yatakta 25-30 dakika dinlenin.

5-Yağlı ve baharatlı yiyecekler: Yağlı, baharatlı yiyeceklerden kaçının, kafeinden de kaçının. Yemek porsiyonlarınız küçük olsun.

5-Midenizi boş bırakmayın: Hamilelikte mide yanması açlık nedeniyle oluşabilir. Midenizde her zaman yiyecek olması önemlidir, bu bulantı şansınızı azaltır. Eğer mideniz boşsa, mide asitleri bulantının kötüleşmesine neden olur.

6-Sabah başucunuzda bulunsun: Sabah yataktan çıkmadan önce biraz tuzlu kraker, fıstık ezmesi aperatifleri veya bazı diğer protein aperatifleri tüketiniz.

7-Kahvaltıda: elma, armut, muz veya turunçgiller kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olur. Fırında patates çoğu insan için lezzetsiz olsa da oldukça besleyicidir. Meyvelerdeki potasyum sabah hastalığının engellenmesine yardım edecektir.

8-Yatmanadan önce: Geceleri yatağa gitmeden önce proteinden zengin aperatif/yemek yemeyi deneyin, bu kan glikoz düzeylerinizi düzenlemeye yardım edecektir. 1-2 saat önceden yeme içmeyi bırakın.

9-Su için: Yapılan çalışmalarda fiziksel olarak aktif olmanın çoğu insanda bulantı şikayetlerini iyileştirdiği bulunmuştur. Sıvı almak iyi bir sağlık ve gebelik sırasında çok önemlidir. Hamilelikte mide yanması susuzluk sebebiyle oluşabilir.

Bulantı-kusma olan bazı anneler özellikle mideleri onlara izin vermiyorsa önerilen bir günde 8 bardak suyu tüketmeyebilirler. O zaman da elma sirkesi ve bal eklemeyi deneyin. Yine de vücut ne kadar susuz olursa o kadar bulantı artacaktır.

Hamilelikte bulantı ve kusmalar ne zaman geçer

10- Zencefil Önemli: Soğuk zencefilli gazoz içmek veya su ya da çaya bir dilim zencefil eklenmesi midenizin rahatlamasına yardımcı olur. Zihninizi meşgul tutun.

11-Yapacak birşeyler bulun: Mide bulandırıcı hisleri zihninizden atmayı denemek önemlidir. Yapacak bir şeyler bulmak kolay olmayabilir. Kitap okumak, puzzle yapma, TV izlemek, iskambil oynamak veya yakın çevrede kısa yürüyüşlere çıkmak zihninizi temizleyecek ve sizi rahatlatacaktır.

12- Rahat kıyafetler giyin: Gevşek ve rahat kıyafetler giyiniz. Kısıtlayıcı veya dar giysiler hamilelerde bulantı-kusma semptomlarını şiddetlendirebilir.

Rahat kıyafetler giyen gebe annelerde yapılan çalışmalarda semptomların azaldığı veya tamamen kaybolduğu gösterilmiştir. Taze kokular koklayınız. Hamilelerde bulantı-kusma kokuyla çok ilişkilidir, gebe anneler kokulara daha hassas olur.

13- Kötü kokulardan uzak durun: Uzaktan alınamayan bazı kötü kokular ve parfüm gibi güçlü kokular kötü bir bulantı atağını tetikleyebilir. Geri bildirimlere göre, en etkili kokular limon özü ve/veya biberiyedir. Taze biberiye sabah hastalığı için çok etkili bir kokudur.

UYARI: Bazen, bulantı ve kusma asit reflüye bağlı olabilir. Yatağa gitmeden önce antasid ilaç almak mide asit düzeylerinin azalmasını ve buna bağlı olarak sabah kusmasının da azalmasını sağlayabilir. Gebelik sırasında herhangi bir ilaç satın almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Bir cevap yazın