Sağlıklı Beslenme Tüyoları

Prof. Dr. Kenan Demirkol, akıllı beslenmenin matematiğini özetle şöyle anlatıyor. - Toplumların şeker tüketiminin artış hızı ile hastalıkların artışı birbiriyle doğru orantılı. Çünkü şeker sadece kalorisi ve şişmanlatıcı etkisiyle zarar vermiyor, doğrudan kimyasal yapısıyla da çok tehlikeli. İnsan vücudunun şeker almasına ihtiyacı yok.
Sağlıklı beslenmede de şekerin hiçbir yeri yok. Günde 30 gramdan fazla şeker yenirse, karaciğerde trigliserite dönüşür. Trigliserit kanyağıdır. Bu hem damar sertliğine hem de vücudumuzun yağlanmasına yol açar. Bir kutu meşrubatta 35 gram, 200 gram meyvede 30 gram şeker vardır.
- Tabiattaki gıdalar sebze ağırlıklıdır. İnsan eli bir gıda maddesine ne kadar fazla değmişse, o oranda zararlı olur. Kaliforniya Valisi okullarda meşrubat satışını yasakladı. Patates cipsinin üzerine "Öldürücüdür" yazısını koydu.
- Kolesterol anne sütünde ve yumurtada bolca var. Demek ki insanın gelişme döneminde kolesterole inanılmaz ihtiyacı var. Birde bakıyorsunuz kolesterol düşmanlığı sarmış ortalığı. İneğimiz merada otlasa, doğru beslense, doğmuş yağ asidi sütte ve hayvansal yağda sıfır olacak. Süte kalsiyum açısından ihtiyaç var. Protein bulgur ve baklagilden alınmalı.
- Yapay yem üreticileri "Biz dünyayı nasıl doyuracağız" yalanıyla, hayvanları meralardan ahırlara çektiler ve bu hayvanlar şeker hastası oldu. Çünkü pancar küspesiyle, yapay protein yemleriyle, patates ve mısırla besleniyor.

- Merada beslenen ineğin sütünde omega3 vardır. Bu ineğin sütünde en büyük antioksidan olan alfaminolimik asit ile insüline benzer büyüme hormonu da vardır. Bu gençlik aşısıdır, bütün hücrelerin kendisini yenilemesini sağlayan maddedir. Doğal süt çok pahalı değil, aradaki fark yüzde 10-15'i geçmez.
- Zeytinyağı omega9 yağıdır. Tekli doymamış yağdır ve omaga 3'ün emilimine zararı yoktur.
- Biz ve hayvanımız yeşillikten uzaklaştırıldıkça tek omega3kaynağımız doğal deniz balığı kaldı. Diyelim ki hamsiyi ayçiçeği yağında kızarttık,o hamsiden artık bize bir hayır gelmez. Ayçiçeği yağı, soya yağı gibi yağlarla beslenip,çok omega6 aldığımız için artık omega3'e enzim kalmıyor.
Ayçiçek yağı pişirme esnasında maruz kaldığı ısıdan sonra bir takım yapay yağ asitlerine dönüşür. Bunlar da kolesterolü oksitleyerek damar sertliği yapar. Omega3'ün eksikliği ise, insanlarda şeker hastalığına ve damarların sertleşmesine yol açar.
Türkiye Takvimi 13 Ocak 2009

Bir cevap yazın