Kurban Etlerini Nasıl Pişirmeliyiz

Etlerin pişirilmesi için haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna yol açabileceği için tercih edilmemelidir.

Etlerin sebzeler ile beraber pişirilmesi ya da sebzelerle beraber tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması bakımından sağlıklı bir yöntemdir.

Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ konulmamalıdır. Özellikle kuyruk yağı ya da tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınmak gerekir.

Etler ızgarada pişirilirken et ile ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme olmayacak biçimde ayarlanmalıdır. Yüksek ateş etin yüzeyindeki proteinlerin birdenbire katılaşarak, ısının etin iç kısmına ulaşmasını önler. Etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC olmalıdır. Çok yüksek ısı dış yüzeyin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artıracaktır.

Etlerin haşlanarak pişirilmesi sağlıklı olmasının yanısıra, ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesine de büyük ölçüde mani olur. Barsak parazitlerinin yanında hayvan hastalıklarının insana geçmesi gibi istenmeyen sonuçların oluşmaması için veteriner koolünden geçmiş hayvan etleri tüketilmeli, kurbanlık hayvanların güvenilir yerlerden ve kişilerden satın alınmasına dikkat edilmelidir.
Selahattin Dönmez

Bir cevap yazın