Vişne ve Vişnenin Faydaları

Vişne meyvesi, sofralıktan çok meyve suyu, şurubu, reçeli, marmeladı, kompostosu, likörü ile diğer bazı içkileri, pasta ve tatlıları yapılarak tüketilir. Sağlığımıza bir çok faydası bulunan vişne ayrıca kurutularak da yenir.

Vişne gülgiller familyasından kiraza benzeyen ve tadı kiraz tadından daha ekşi olan bir meyve türüdür.

Vişne Faydaları Nelerdir

Vişnenin bilinen çok fazla faydası vardır. Kalp atışlarını düzene sokar. Kalbin düzenli çalışmasını sağlar ve kalp krizine karşı önlem alır. Kısacası kalp hastalıkları olanların mutlaka vişneden çokça yemeleri gerekir.

Vişnenin lif içeriğinin çok yüksek olduğu bilinir. Lif içeriği yüksek olduğundan kabızlık sorunu yaşayan hastaların bu besinden çokça tüketmeleri gerekir. Sindirim sistemini de düzene sokar.

Vişnenin depresyona karşı çok iyi olduğunu biliyor muydunuz? Vişne meyvesi fazla stres yapan insanların psikolojisi bozuk kişilere önerilir.

Vişne Faydaları
Ayrıca vişne meyvesi damar sertleşmesine çok iyi gelir. Damarları açar. Beyin ve sinir sistemine çok iyi gelir. Beyni geliştirir. Beyne çok fayda sağladığından dolayı unutkanlık sorunu olan kişilere özellikle de Alzheimer hastalığı yaşayan insanlara çok iyi geldiği söylenir. Hafızayı çok iyi güçlendirir.

Vişne kolesterolü düzenleyicilerden görevi de vardır. Ayrıca göz hastalığı ile sorunu olan hastaların göz hastalığa karşı çok faydası vardır. Gözün daha iyi görmesini sağlar. Vişnenin boşaltım sisteminde çok iyi rolü vardır.

Bağırsakları mikroplara karşı bakterilere karşı kötü hastalıklara karşı korur. Antiseptik özelliği de vardır. Vücudu bakterilerden ve mantarlardan korur.

Vişne Faydaları Nelerdir Kısaca
Vişnenin kanser hücrelerinin büyümesini engellediği de bilinir. Vişne kış aynın en büyük sorunu olan ve bağışıklık sisteminin zayıflamasından dolayı ortaya çıkan grip ve nezle gibi hastalıklara karşı vişnenin çok faydası vardır.

Bu hastalıklara yakalanmadan önce ve yakalandıktan sonra da bolca bu meyve yenilmelidir. Uykusuzluğu karşı vişnenin faydası vardır.

Vişnenin Faydaları
Çok iyi bir antioksidandır. Antosiyanin yönünden zengin olan bu vişne; idrar söktürür, vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Kabızlığı giderir. Nikris, romatizma, damar sertliği ve mafsal kireçlenmesinde faydalıdır. Sinirleri kuvvetlendirir. Vücudun direncini artırır. Nezle için şifadır. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Sivilceleri önler.

Vişne Faydaları Neler
Vişne, şeker oranı kirazdan düşük olduğu için daha az kalori içeriyor. Ateşi düşürüyor ve susuzluğu gideriyor. Koyu renkli vişneler, açık renklilere oranla daha fazla mineral içeriyor.

Vişne Faydaları ve Zararları
Vişne ürik asit seviyelerini azaltır, kolesterol seviyelerini düşürür, gut atakları riskini azaltır, osteoartiritle mücadelede yardımcıdır, kalbi korur, felç riskini azaltır ve trigliseridleri düşürcü faydaları bulunur.

İlkbahar bütün bereketiyle birlikte gelir. Çiçek açan ağaçlarda meyvelerin her türlüsünü görmek mümkündür. Ama biz bugün vişneden ve vişnenin vücudumuza sağladığı muazzam faydalardan bahsedeceğiz. Vişnenin asıl adı (Latince) Prunus cerasus'tur ve gül ailesine aittir. Görünüş olarak kiraza çok benzer; ancak çok daha ekşidir.

Vişnenin diğer faydaları

  • Yapışı gereği ekşi ve mayhoş olan vişnenin içerisindeki meyve şekeri oranı diğer meyvelere oranla oldukça düşüktür.
  • Antioksidan bakımından da zengin olan vişne detoks yiyeceği olarak kabul edilir.
  • Anti ageing özelliği gösteren vişnede bol miktarda A vitamini ve C vitamini vardır; aynı zamanda fosfor, kalsiyum, demir gibi mineralleri de yapısında barındırır.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir
  • Kansere karşı koruma sağlar.
  • Lif içeriği yüksektir; tüketildiğinde sindirim sistemini düzenler ve kabızlığa iyi gelir.
  • Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar ve kolestrolü düzenler.
  • Sapları ise kaynatılarak içildiğinde idrar söktürücü bir etki gösterir.

Vişne nasıl tüketilir?

Sofralık bir meyve olarak tüketilmekten çok vişneyi komposto, likör, şurup, marmelat ya da meyve suyu olarak değerlendirebilirsiniz.

Bir cevap yazın