Balın Faydaları, Bal Hangi Hastalıklara İyi Gelir

Memleketimizde Arapçası Asel olarak bilinen ve kız çocuk ismi olarak da kullanılan, doğal besin ve şeker kaynağı balın çeşitli birçok faydası bulunmaktadır. Burada arının yaptığı baldan değil aksine tamamen şifalı bitkilerin balından bahsedeceğiz.

Bal yapan bitkiler her ilimizde mutlaka yetişir. Bitkilerin çiçeklerinden elde edilen bal türden türe değişik faydalar içerir. Örneğin kaplanboğan isimli çiçeğin kendisinden elde edilen bal Sivas yöresinin yüksek rakımlarında yetişmektedir. Deli Bal olarak da tanınan bu bal türü vücuda enerji verir.

Kansızlık şikayeti olanların mutlaka tüketmesi gereken bir şifa kaynağıdır. Özellikle nekahet devrinden henüz çıkmış, bağışıklık sistemi hastalıklarla uğraşırken organizmayı bitap düşürmüş olduğu zamanlarda tüketilen bal vücudun eski zindeliğine kavuşmasına yardımcı olur. İştahının artmasını ve zayıflamış cinsel gücün kuvvetlenmesini sağlar.

Soğuk kaynaklı tüm rahatsızlıklara karşı doğal ve güçlü bir etkendir. 30 günde bir içilen bal şerbeti birçok sağlık probleminden kurtulur. Narın suyu ile halita edilen bal göze rimel niyetine sürülürse gözlerin daha keskin ve net olmasına vesile olur.

Su ile yoğunluğu azaltılabilen bal bu şekilde tüketilirse karın ağrısı problemini ortadan kaldırır. Midenin güçlenmesini, kolay hazmetmesini sağlarken balgamı da bir hayli azaltır.

İdrarın sökülmesine yardımcı olan bal, şerbet halinde ağız içinde çalkalansa inen boğaza ve yemek borusuna sağlık verir. Bal çörek otuyla pişiren kişi vücudunun eklem yerlerine veya sırt bölgesine sürse, var olan ağrı ve sızıları dindirir.
Günlük olarak çocuklara belirli bir dozda verilirse cilde yarar.

Uygun şekilde tüketilirse çocuklardaki amelinde çözümü baldadır. Bir rahatsızlık sonucu karın kısmında su toplanması veya sarılık gelişmesi gibi durumlarda içilen bal müthiş fayda sağlar.

Balın çok tüketilmesi sadece mideye zarar verir. Aşırı şeker içerdiğinden yine de kontrollü tüketilmesinde yarar vardır.

Bir cevap yazın