Migren Ağrısına Ne İyi Gelir

Migreniniz varsa şunlara dikkat edin:
-Stres, parlak ışık, yüksek sesli ortamlar ve keskin kokulardan uzak durun
-Uykusuz kalmayın veya çok fazla uyumayın.
-Kesinlikle öğün atlamayın.
-Lodoslu havalarda mümkün olduğunca dışarı çıkmayın.
-Çikolata, eski peynir, yağlı yiyecekler, portakal, domates, muz, çiğ soğan, salam, sosis, fındık, Çin yemekleri ile alkolden uzak durun.
-Düzenli spor yapın.
-Açlık gibi susuzluk da migrenlileri etkiler. Günde ortalama 2-3 litre su içmeye özen gösterin.
-Migreni tetiklediği için içeriğinde kafein ve tuz olan gıdaları yemeyin. D vitamini takviyesi alın.
-Açık havada dolaşın ve sağlık açısından herhangi bir şikayetiniz yoksa bolca balık eti, süt ile yumurta yiyin.
-Ağır parfüm ve sigara kokularından uzak durun.
-Yüksek rakımlı yerlerde tatil yapmayın.

Migrenle başa çıkmak için öncelikle bu hastalığı çok iyi tanımak gerekiyor. Fakat migreni tanımak için de kişinin kendini iyi tanıması ilk gerekmektedir. Çünkü migren ağrısının seyri, kişiye göre değişmektedir.

Bir başka söyleyişle herkesin migren ağrısı, tıpkı parmak izi gibi kendine özgüdür. Bu hastalığın sebepleri de herkeste çok farklı olabilmektedir. Kiminin migreni uzun süreli uykudan sonra ortaya çıkıyor, kimininki egzersizde aşırıya kaçtığı zaman ortaya çıkıyor.

Tabii hafifletme ve tedavi yöntemleri de buna göre değişir. Kimileri karanlık bir odada uzanarak ağrıyı hafifletiyor, kimileri spor yaparak migren krizini atlatıyor.

Migrenin nasıl oluştuğunu bildiğimiz takdirde, migren ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabını daha kolay bulabiliriz. Migren ağrısı çoğunlukla normal bir baş ağrısı gibi başlar ve şiddeti gittikçe artar. Bir süre sonra zonklayıcı, çok kötü bir ağrı haline dönüşür.

Hareket etmek, ışık veya gürültü, ağrıyı şiddetlendirir. Çoğunlukla başın tek bir tarafı ağrır. Kimi zaman da bütün başın ağrıdığı olur. Kimi insanlar migren krizi sırasında kafalarının patlayacakmış gibi olduğunu hissettiklerini belirtirler.

Migren Ağrısına Ne İyi Gelir?

Migren ağrısının oluşum sebepleri çok farklı olduğu için, migren ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı da çoktur. Ancak, migren ağrısına iyi gelen tedavi yöntemlerini, genel olarak sıralamakta fayda vardır.

Çok su ve şekerli çay veya kahve içilmeli. Kafein kan damarlarınızı daraltacak, şeker de enerji verecektir. Karanlık ve sessiz bir odada dinlenilmeli.

Egzersiz yapılmalı. Açık havaya çıkılamalı, özellikle sıcak ve boğucu bir odada iseniz, açık havada yürümek migreni o an için, tamamen kesebilir. Ilık bir banyo yapılmalıdır. Başınıza, ensenize ve omuzlarınıza masaj yapılmalıdır.

B3 vitamini alınmalı. Yalnız kullanırken dikkat edilmelidir. Çünkü bu madde, kan damarlarını genişletir ve bu yüzden migrenin ağrısı sırasında alırsanız, ağrıyı daha da artırabilirsiniz.

Aşırı sıcaklar uzak durun
Aşırı sıcaklarda bol sıvı tüketimi, kaliteli camlara sahip güneş gözlüğü kullanımı, saçların ıslatılması gibi önlemler ön plana çıksa da aşırı sıcak günlerde mecbur kalınmadıkça güneşe çıkılmaması, klimalı ortamlarda bulunulması gerekiyor.

Düzenli uyuyun
Aklınızda tutmanız gereken ilk madde şu: Migren uykusuzluğu hiç mi hiç sevmiyor! Az uyuyanlar, migren ataklarıyla da dost olur. Düzenli uykudan sapmalar sizi migren ataklarına yakınlaştırır. Uyku faktörüne bağlı migren ataklarından kaçınmak için yalnızca düzenli uyku değil, ‘uyku hijyeni’ adı verilen bir takım düzenlemeler de önem kazanır. Yatak odasının ısısı, aydınlık olup olmaması, uyku öncesi ağır yiyeceklerden ve bedensel aktiviteden kaçınmak, akşam saatlerinde çay, kahve kullanmamak gibi önlemler düzenli uyku sağlayarak migren ataklarını uzaklaştırır.

Bu besinlere dikkat edin
Yiyeceklerden en sık olarak migren ağrısını tetikleyenler arasında; peynir, mayalı içkiler, yağlı ve baharatlı yiyecekler, yapay tatlandırıcılar, aroma artırıcı katkılar olan yiyecekler (örneğin hazır et ve tavuk suyu tabletleri gibi), süt, her türlü sakatat, salam, sosis, pastırma, sucuk, karides veya midye gibi bazı deniz ürünleri yer alır.

Bol bol su için
Kişiler içinde bulunduğu ortamdan çok etkilenebilir ve hayatları nerdeyse tamamen buna göre şekillenir. Bedenimizin yüzde 60-70’i ve beynimizin de yüzde 80’i su olduğu için yeterli su içmek her şeyden önemlidir. Günlük en az 1,5- 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

Bir cevap yazın