Bitlis Ekonomi

Bitlis'te çiftçiler dağ yamacındaki tarlalara imece usulüyle çeltik ekiyor

Hizan Ziraat Odası Başkanı Erkan Durmaz:
- "Karbastı köyü ve bağlı mezralarında 500 dönümde ekilen çeltikten 250 ton ürün elde ediliyor" - Köy muhtarı İzzettin Uyanık:
- "Asırlardır pirinç ekiyoruz. Bu değeri kaybetmek istemiyoruz. Pirincin ekimi yüzyıllardan beridir köylüler tarafından yardımlaşarak yapılıyor"

Bitlis: ŞENER TOKTAŞ - Bitlis'in Hizan ilçesinde yüksek dağların yamacında yer alan Karbastı köyü ve bağlı mezralarında büyük emek verilerek oluşturulan havuzlarda geleneksel yöntemlerle çeltik ekimi yapılıyor.

İlçe merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan köy ve mezralarda çiftçiler, her yıl mayıs ayında çeltik ekmek için sabah saatlerinde tarlalarının yolunu tutuyor.

İmece usulüyle her gün bir ailenin tarlasında çalışan çiftçiler, dizlerine kadar gömüldükleri çamurlardan oluşturdukları havuzları su doldurarak bölgede "kursunç pirinci" olarak bilinen çeltiğin ekimini gerçekleştiriyor.

Atadan kalma yöntemlerle üretilerek birçok ile pazarlanan pirinç, ilçenin en önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor.

Esmer renkli, iri taneleriyle diğer pirinçlerden ayrılan kursunç pirinci, özellikle yöre halkı ve çevre illerdeki vatandaşlar tarafından tercih ediliyor.

- Pazar sıkıntımız yok"

Hizan Ziraat Odası Başkanı Erkan Durmaz, AA muhabirine, ilçede asırlardır doğal yöntemlerle üretilen pirincin rağbet gördüğünü söyledi.

Köylüler için gelir kapısı olan pirincin katkı maddesi kullanılmadan ve ata tohumuyla üretildiğini vurgulayan Durmaz, "Karbastı köyü ve bağlı mezralarında 500 dönümde ekilen çeltikten 250 ton ürün elde ediliyor. Doğal olmasından dolayı rağbet gören pirincimizin pazar sıkıntısı yok. Birçok ile gönderiliyor. Pirinç üretimi büyük emek gerektiriyor. Hasat edilen pirinçler yine mezradaki değirmende öğütülüyor." şeklinde konuştu.

Siparişleri karşılayamıyoruz

Karbastı köyü muhtarı İzzettin Uyanık ise pirinç ekiminin atalarından kendilerine miras kaldığını belirtti.

Pirincin 15 Eylül'de hasat edildiğini anlatan Uyanık, "Asırlardır pirinç ekiyoruz. Bu değeri kaybetmek istemiyoruz. Pirincin ekimi yüzyıllardan beridir köylüler tarafından yardımlaşarak yapılıyor. Doğal olduğundan dolayı çok sipariş alıyoruz ancak hepsini karşılayamıyoruz. Bir süre önce sulama suyu ile ilgi proje hazırladık. Projemizin kabul edilmesi durumunda daha fazla pirinç üretimi yapabileceğiz." dedi.

Yamaç mezrasında çeltik eken İsmet Yaz da sabahtan akşama kadar çamurun içinde yardımlaşarak çalıştıklarını ifade ederek, "Çamurdan yaptığımız havuzlara 1-2 gün sonra tohumları atıyoruz. Bu yöntem dedelerimizden kalma. Herkes dönümüne göre pirinç ekiyor. Çok zor ama mecburuz." ifadelerini kullandı.Kaynak:AA

Bitlis
Diyadinnet.com olarak, Bitlis haberinin içeriğini herhangi bir şekilde değiştirmeden, abonesi olduğumuz Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı (İHA)'dan aldığımız haliyle sizlere sunuyoruz. Bitlis Haberleri kategorisindeki bu haberin doğruluğu ve güvenilirliği ile ilgili tüm hukuki sorumluluk ilgili haber ajanslarına aittir..
  • Diyadinnet.com olarak, sizlere en güncel ve doğru haberleri sunmayı ilke ediniyoruz. Bu kapsamda, Bitlis'in dört bir yanından Ekonomi haberleri de dahil olmak üzere, Bitlis, Hizan, Kilometre, Muhtar gibi önemli konularda haberleri takip ediyor ve sizlerle paylaşıyoruz.
  • Diyadinnet.com'u daha da geliştirmek için sizden gelen geri bildirimler bizim için çok önemlidir. Haberlerimizin içeriğiyle ilgili herhangi bir endişe, öneri veya sorunuz olursa lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Haberle ilgili yorumlarınızı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.
  • Bu haberi beğendiyseniz, lütfen sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak sevdiklerinizin de haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir