Güncel

Ağrılı Profesör İlhami Gülçin dünyanın en etkili bilim insanları listesinde

Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Ağrılı Prof. Dr. İlhami Gülçin dünyanın en etkili bilim insanları listesinde yer aldı.

Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Ağrılı Prof. Dr. İlhami Gülçin dünyanın en etkili bilim insanları listesinde yer aldı.

ABD ve Hollanda'dan bilim insanlarından oluşan ekibin, bilimsel makalelerin sayısı, atıf sayısı, yazar sırası gibi değişkenlerden oluşan kompozit indikator bilimsel etki endeksini kullanarak 22 anabilim dalı ve 176 alt bilim dalında oluşturduğu en etkili bilim insanları listesinde çok sayıda Akdemi Üyesi de yer aldı.

Listeye Türkiye'den 196 isim girdi. TÜBA Üyeleri; Prof. Dr. Reşat Apak, Prof. Dr. Metin Balcı, Prof. Dr. Özer Bekaroǧlu, Prof. Dr. Zülfiqar A. Bhutta, Prof. Dr. Erhan Bişkin, Prof. Dr. Salim Çıracı, Prof. Dr. Adil Denizli, Prof. Dr. Mehmet Doğan, Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Prof. Dr. Özcan Erel, Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan, Prof. Dr. İlhami Gülçin, Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, Prof. Dr. Umran S. İnan, Prof. Dr. Kamil Kaygusuz, Prof. Dr. Fahrettin Kelestemur, Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, Prof. Dr. Ömer Küçük, Prof. Dr. Ali Mostafazadeh, Prof. Dr. İlkay Erdogan Orhan, Prof. Dr. Aral Okay, Prof. Dr. Oğuz Okay, Prof. Dr. Ziya Öniş, Prof. Dr. Mahmut Özacar, Prof. Dr. Saim Özkar, Prof. Dr. Ekmel Özbay, Prof. Dr. Aziz Sancar, Prof. Dr. Niyazi Serdar Sariçiftçi, Prof. Dr. Üner Tan, Prof. Dr. A. Murat Tekalp, Prof. Dr. Mustafa Tüzen, Prof. Dr. Gazi Yaşargil, Prof. Dr. Omar M.Yaghi ve Prof. Dr. Jackie Y.Ying listede yer aldı. Diğer yandan Uluslararası TÜBA Akademi Ödülü sahipleri Prof. Dr. Cenk Ayata, Prof. Dr. Hüseyin Arslan, Prof. Dr. Adrian Bejan ve Prof. Dr. Fatih M. Uçkun da en etkili bilim insanları arasında gösterildi. TÜBA Genç Akademi Üyeleri Prof. Dr. Vehbi Çağrı Güngör ve Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran da listede yer alan isimler arasındaydı.

Ana bilim dallarına göre Türkiye'den listeye en çok bilim insanı 37 kişiyle kimya dalından girerken, klinik tıp 30 kişiyle ikinci sırada yer aldı. Etkinleştirici ve Stratejik Teknolojiler ile Mühendislik de 28'er bilim insanıyla üçüncü sırayı paylaştı. Diğerleri şöyle sıralandı; Fizik ve Astronomi 20, İletişim ve Bilgi Teknolojileri 17, Tarım, Balıkçılık ve Ormancılık 10, Yer ve Çevre Bilimleri 8, Biyomedikal Araştırma 5, Matematik ve İstatistik 4, Ekonomi ve İşletme 3, Yapı ve Tasarım 2, Biyoloji 2, Psikoloji ve Bilişsel Bilimler 1, Sosyal Bilimler 1.

Prof.Dr. İlhami GÜLÇİN

1975 yılında Ağrı'nın Tutak ilçesine bağlı Bintosun (Berdev) da dünyaya geldi.İlkokulu doğduğu yerde,ortaokul ve liseyi Van Atatürk Lisesinde dereceyle bitirdi.Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kimya Bölümünü bitirdikten sonra Erzurum Atatürk Üniversitesi, Fen Fakültesinde Akademik hayatına başladı.Ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalara sahiptir.Evli beş çocuk babasıdır. Ayrıca;

Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Gülçin, TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından Türkiye Bilimler Akademisi’ne Asosiye üye olarak seçildi.

1963 yılında kurulan TÜBİTAK, özellikle doğa bilimlerinde temel ve uygulamalı akademik araştırmaları desteklemek ve genç araştırmacıları teşvik çalışmaları yürütüyor.

Bu görevleri yerine getirebilmek amacıyla, temel bilimler, mühendislik, tıp, tarım ve hayvancılık gibi farklı on araştırma grubunu içeren Araştırma Destek Programları Başkanlıklarına sahip. Ayrıca Bilim Adamı Yetiştirme programları yürütüyor.

1 Yorum

  1. Abdullah

    İlhami Hocamı yakinen tanırım.O; çok iyi bir baba,kadirşinas bir kişilik,Değerli bir vatandaş,imanlı bir ruh,azimli bir bilim insanıdır.Başarılarının devamını diliyorum.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir