Ekonomi

Accessibility Hackathon, Arçelik ve AWS desteğiyle FuturInn ev sahipliğinde yapıldı

Arçelik Kıdemli İnovasyon Direktörü Pınar Köse Kulacz:
- "Arçelik olarak özellikle evde yaşamı kolaylaştıracak çözümler geliştirilmesi konusunda son dönemde hassasiyetle çalışıyoruz. Bu hackathondan çıkan fikirlerin uygulanması konusunda da motivasyonumuz yüksek"

İSTANBUL - Accessibility Hackathon, Arçelik ve Amazon Web Services (AWS) desteğiyle FuturInn ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Arçelik'ten yapılan açıklamaya göre, Arçelik ve AWS desteğiyle, FuturInn ev sahipliğinde düzenlenen Accessibility Hackathon, çevrim içi yapıldı. Etkinliğin ödül sponsorları Commencis ve Best Cloud For Me oldu.

Accessibility Hackathon, herhangi bir ürünün, hizmetin, teknolojinin ya da ortamın engelliler dahil olmak üzere herkes tarafından ulaşılabilir ve kullanılabilir şekilde tasarlanmasını ifade eden erişilebilirlik kavramı etrafında şekillendi.

Etkinlikte eşitlik sorunları için farkındalık yaratılması ve ihtiyaç odaklı çözümler üretilmesi amaçlandı. Kamusal mekânların yanı sıra evlerin de daha erişilebilir olmasını kolaylaştıracak yaratıcı fikirlere odaklanıldı. Etkinlik ile ayrıca sosyal ortamlarda yaşanılan eşitsizliklere dikkati çekecek, çözüm olacak projeler hedeflendi.

Hackathonun kazananı ev içindeki kapılara, dolaplara ve diğer mobilyalara takılabilen IoT destekli cihazlarla evde hareket kabiliyetini artırmaya odaklanan "Portatif Protez" projesi ile "70.48" ekibi oldu.

"Portatif Protez" Projesi, kapıların tek bir tıklamayla uzaktan açılıp kapanabilmesini sağlıyor ve bir ses tanıma hizmeti olan Amazon Transcribe'ı kullanıyor.

İkinciliği "SesSiz" projesi ile "Bidoluumut" ekibi aldı. "SesSiz" projesi, işitme engellilerin mobil cihazlarına "kapı zili çalıyor", "yangın alarmı çalıyor" gibi evlerinde neler olup bittiği hakkında yazılı bildirimler gönderilmesini sağlamak için Amazon Transcribe ve Amazon Timestream teknolojilerini kullanan bir mobil uygulama konumunda bulunuyor.

"Chobo" ekibinin görme engelliler için geliştirdiği "Fondaj" adlı uygulama ise üçüncü sırada yer aldı. "Fondaj" uygulaması borsa verilerini analiz ederek sesli asistan ve grafiği sese çevirme gibi teknolojiler aracılığıyla bu verilerin engelli kişiler için daha erişilebilir hale getirilmesini sağlıyor.

AWS, katılımcıları daha hızlı bir şekilde deneme ve inovasyon yapılmasına yardımcı olan servislerini hackathona özel ücretsiz bulut kredisi açarak destekledi. Aralarında işlem, depolama ve veritabanlarının yanı sıra makine öğrenimi, yapay zeka, data lake'ler, analiz ve Nesnelerin İnterneti gibi teknolojilerin de bulunduğu AWS bulut servisleri, erişilebilirlik konusuna dikkati çekmeye odaklanan projelerde kullanıldı. AWS'nin dünyanın birçok yerinde uygulanmakta olan, gençlerin beceri ve yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla tasarlanmış çeşitli teknoloji eğitim programları da bulunuyor.

Erişilebilirlik hem bireyler olarak hem de kurumlar olarak son derece titizlikle ele alınması gereken bir konu

Açıklamada görüşlerine yer verilen Arçelik Kıdemli İnovasyon Direktörü Pınar Köse Kulacz, şunları kaydetti:

"Erişilebilirlik hem bireyler olarak hem de kurumlar olarak son derece titizlikle ele alınması gereken ve her alanda yaşamı kolaylaştıracak, yaratıcı ve basit çözümler geliştirilmesi gereken bir konu. Henüz istenen seviyeye ulaşmasa da önemli gelişmelerin olduğunu görüyoruz. Biz de Arçelik olarak özellikle evde yaşamı kolaylaştıracak çözümler geliştirilmesi konusunda son dönemde hassasiyetle çalışıyoruz. Bu hackathondan çıkan fikirlerin uygulanması konusunda da motivasyonumuz yüksek. Umuyorum yakın gelecekte buradan çıkan fikirleri canlı bir şekilde hayatlarımızın içine dahil edebiliriz."

AWS Türkiye Ülke Müdürü Burak Aydın ise evde ve kamusal alanlarda erişilebilirliğin sağlanmasına yönelik çözümler üretmeye hevesli, parlak gençlerin olduğunu görmekten heyecan duyduklarını aktararak, "Yapay zeka, makine öğrenimi gibi AWS hizmetlerinin sunduğu inovatif avantajlar ile yeni nesil teknolojilerin etkili çözümler üretilmesine yardımcı olacağına inanıyoruz. Bu hackathonu desteklemekten ve bu sorunları çözmek için çalışan genç yeteneklerin ihtiyaç duyduğu desteği sağlamaktan mutluluk duyuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

FuturInn Kurucusu Melih Gürel de FuturInn olarak kurumsal iş ortaklarını karşılaştıkları sorun ve zorluklara çözüm üretebilecek girişimci ve startuplar ile bir araya getirdiklerini belirterek, "Bu kapsamda farklı alanlar için çözümler üreten Hackathon etkinliklerini de önemsiyoruz. Kamusal alanlar ve evin yanı sıra genel erişilebilirlik konularına odaklana Accessibility Hackathon'da da bu alanda gerçekten ihtiyaç duyulan, yaratıcı çözümler üretileceğine inanıyoruz. 'Herkes için eşitlik' konusunda farkındalık yaratarak ihtiyaç odaklı çözümler üretmeyi hedeflediğimiz etkinlikten çıkacak inovatif fikirleri görmek için heyecanlanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Accessibility Hackathon'da firma yönetici ve uzmanları ortak bir jüri panelinde yer aldı ve katılımcılara mentorluk sağlamanın yanı sıra teknik ve iş odaklı destek sağladı. Ek olarak, firma yöneticileri kullanım senaryosu anlatımları da dahil olmak üzere etkinliğin odak konusu ile ilgili alanlarda oryantasyon oturumları sağladı. Kaynak: AA

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir