Oymapınar Barajı

Oymapınar Barajı

Baraj bir akarsu vadisini kapatan ve arkasında su biriktiren; enerji üretimi içme için kullanılma sulama suyu temini ve akarsuların düzenlenmesi gibi pekçok gayeye hizmet eden ekonomik faydası büyük olan tesisler.

Barajlar ağırlık kemer ve payandalı olarak betondan veya toprak ve kaya dolgudan yapılırlar. Bunların karışımı şeklinde de yapılabilir. Birkaç yüz metre yükseklikte ve kilometrelerce uzunlukta olabilir. Arkalarında biriken suyun kapladığı alan da binlerce hektara ulaşabilir.

Beton barajlar sağlam kaya temelinin yakın olduğu vadilerde yapılır. Sağlam kaya temellerine inilmeyen yerlerde ise dolgu barajları tercih edilir. Teknolojinin gelişmesi ile dünyanın en yüksek barajları dolgu tipinde inşa edilmişlerdi. Türkistan’daki Nurek Barajı kaya dolgu tipinde ve 310 m yükseklikte olup dünyanın en yüksek barajıdır. 207 m yüksekliğinde beton ağırlık ve kaya dolgu tipindeki Keban Barajı yükseklik bakımından dünyada on sekizinci sırada yer almaktadır. İsviçre’deki Grande-Dixence Barajı ağırlık barajı tipinde olup 285 m yüksekliktedir ve dünyanın en yüksek beton ağırlık barajıdır.

Kemer tipinde dünyanın en yüksek barajı 261 m yükseklikteki Vainot (?) Barajı İtalya’dadır. Bu barajın uğradığı bir kazada şev kayması sonucu baraj gölü tamamen dolmuş ve 2250 kişi hayatını kaybetmiştir. Payandalı tipindeki barajlar ise ancak 70 ile 80 m yüksekliğe kadar yapılırlar