Regaip Kandili Nedir?

Regaip Kandili Nedir? Regaib; kelime anlamı itibarıyla arzulamak, rağbet olunan, meyletmek, rağbetle istenen şeyler, bol hediyeler anlamına gelir. "Regâip" kelimesi, Arapça bir kelime olan "re-ğa-be" kökünden gelmektedir. Kelime olarak, elde edilmesi arzu edilen değerler, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. Terim olarak Regâib, Türkçe'de kandil dediğimiz mübârek gecelerden biridir.

Regaip Kandili Ne Zamandır?

Regaip Kandili, Hicri takvime göre yedinci ay olan Recep ayındaki ilk perşembeyi cumaya bağlayan gece Regaip Kandilidir. Recep ayının ilk perşembesini Cumaya bağlayan gece, Regaib gecesi olarak bilinir. Bu geceye Regaib adının verilmesinin sebebi, Allah'ın affının ve rahmetinin kulları üzerine bol bol yağacağı, günahların bağışlanacağı gece olmasından dolayıdır. Bu gecede Hz Peygamber (SAV), Allah'ın bazı hususî ihsanlarına mazhar olmuştur.

Regaip Kandilinin Fazileti ve Önemi Nedir?

Mübarek gün ve gecelerin bizler için en önemli yönlerinden biri, kendimizi İslamî yönden ciddi bir muhasebeye tâbi tutmak, günahlarımızı ve sevaplarımızı göz önüne alarak hayatımıza yeniden çeki-düzen vermek imkânını bizlere bahşetmesidir. Regaip Kandili gibi gecelerde Allah'ın günahları daha çok affedeceğini düşünerek tövbe-istiğfar etmeli, elden geldiğince Allah'a daha yakın olabilmenin yolları aranmalıdır. Böyle zamanlar fırsat bilinmeli ve Müslümanlarca birer sıçrama tahtası gibi değerlendirilerek daha ileriye, daha iyiye ve daha güzele yönelmeye gayret edilmelidir.

Regaip Kandilinde Neler Yapmalıyız?

Regaip Kandili gecesi çok mübarek, çok faziletli ve çok bereketli bir gecedir. Bu gece gafletle geçirilmemelidir. İbadet ve taatla, zikir ve fikirle, tövbe ve istiğfarla, Hz Peygamber (SAV)'e bol bol salât-ü selam getirmekle, dua ve niyazla geçirelim.

İbadet Şekli

Regaip Kandili gecesine dair Hz Peygamber (SAV) tarafından tayin ve tavsiye edilmiş hususi bir ibadet şekli yoktur. Bu geceyi mübarek bir gece olarak kabul etmek, istiğfar edip kaza ve nafile namazları kılmak, herhangi bir hayır yapmak, elbette affa bir vesile sayılacaktır. Mümkün olduğu kadar kaza ve nafile namazlar kılmak evladır. Çünkü kaza namazı kılmakla hem geceyi ihya etmiş hem de namaz borcumuzdan kurtulmuş oluruz.

Regaip Kandili Gecesi Kur'an-ı Kerim okuyalım

Bu gece bol bol Kur'an-ı Kerim okuyalım. Herkes bildiği ve kolayına gelen yerleri okusun. Bilenler Bakara suresini, Yasin suresini, Vakıa suresini, Mülk suresini okuyalım. Bu gece kelime-i tevhit okumalıyız. İsm-i celal gibi zikirlerle, bol bol Hz Peygamber (SAV)'e salâ-ü selam okumalıyız.

Tövbe istiğfara devam etmeliyiz

Regaip Kandili gecesinde günahlarımızı gözümüzün önüne getirerek, kalp ve dili birleştirerek can-ı gönülden tövbe istiğfara devam etmeliyiz. Yüzünün ve kalbinin karası ile el açıp boyun büküp, kırık bir kalple bol bol dua ve niyazda bulunalım. Böyle geceleri birer ganimet bilelim. Çünkü Allah, böyle mübarek gecelerde kapısına boyun büküp, el açıp yalvaranların elini boş çevirmez. Mutlaka dualarını kabul edip isteklerini verir, günahlarını bağışlar. Onun en çok sevdiği şey ise, kulunun nedametle boyun büküp kapısında inlemesi, yalvarması, af ve mağfiret talep etmesidir.

Regaip Kandili ve Yapılması Gereken Ziyaretler

Kandil gecelerinde çoluk çocuğu sevindirmeliyiz. Fakir ve kimsesizlerin gönüllerini hoş etmeliyiz. Müslümanlar birbirleriyle barışarak tebrikleşmelidirler. Akraba, eş dost ziyaret edilmeli, uzakta olanlar uygun şekillerde tebrikleşmeliler. Camilerde cemaatle namazlar kılınmalı, vaaz ve nasihatler dinlenmelidir. Anne-babaların elleri öpülmeli, mutlaka hayır duaları alınmalı, varsa ihtiyaçları giderilmeli ve bu konularda çocuklara örnek olunmalıdır.