Otizm Farkındalık Günü

2 Nisan Dünya otizm farkındalık günü nedir: Otizmli bireylerin toplumun bir parçası olduğunu bir kez daha hatırlatmak ya da var olan farkındalığı arttırmak amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen bütün Dünya'da 2 Nisan'da çeşitli etkinliklerin yapıldığı gündür.

Birleşmiş Milletler, otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2 Nisan'ı Dünya Otizm Farkındalık Günü ilan etti. 2008'den beri her yıl 2 Nisan'da başlayan Otizm Farkındalık Ayı çerçevesinde tüm dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve farkındalığın artırılarak erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Dünya otizm farkındalık günü ne zaman? Birleşmiş Milletler tarafından bütün Dünya'da 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edildi.

Otizm Ne Demek?

Otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişim bozukluğudur. Otizm, bireyin dış dünyadaki uyaranları algılamasını, aldığı bilgileri düzenleyip kullanılmasını etkileyen, yaşam boyu süren gelişimsel bozukluktur. Kaynağı psikolojik değil, nörolojiktir, diğer bir deyişle beynin işlev bozukluklarına bağlıdır. Otizmin beynin ve merkezi sinir sisteminin yapısındaki organik farklılık ya da bozukluktan kaynaklandığı düşünülmekte.

Otizmin başlıca belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, ismi söylendiğinde bakmamak, konuşmada gerilik, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabiliyor.

Otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artıyor. Günümüzde her 68 çocuktan biri için otizm teşhisi konulmaktadır. Otizmin bilinen tek çaresi, erken tanı ile yoğun, sürekli, özel eğitimdir.

Dünya Otizm Farkındalık Günü Sözleri

Otizmin farkındayız onların yanındayız!
Otizm bir eksiklik değil, bir farklılıktır. Biz de otizmli kardeşlerimizin başarabileceklerinin farkındayız ve hayatın her alanında onların yanındayız. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kutlu olsun.
Otizmli kardeşlerimizin başarabileceklerinin farkındayız ve hayatın her alanında onların yanındayız, yanında olacağız.
Otizm farklılıktır. Farklı düşünenler, fark yaratırlar. Otizmin farkındayız ve hep yanındayız. 2 Nisan Dünya Otizm Günü kutlu olsun.
Bugün Dünya Otizm Farkındalık Günü! Otizm eksiklik değil farklılıktır. Farklılıkları birlikte fark edelim ve onların sevgi dolu enerjilerini hissedelim.
Bugün 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü. Unutmayın, otizm eksiklik değil; farklılıktır. Biz bütün farklılıklarımızla aynıyız.
Farklılıklarımız hayata değer katar! 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü kutlu olsun..
Bugün Dünya Otizm Farkındalık Günü! Daha güzel bir dünya için bütün farklılıklarımızla hep bir aradayız.
Bugün 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü. Otizm bir eksiklik değil, farklılıktır. Unutmayın ki eğitim ve sonsuz sevgiyle otizmde farkı yaratabilirsiniz.
Otizm bir engel bir hastalık değil farklılıktır, onların da herkes gibi yaşamaya hakkı var ve toplum içindeki varlıklarını görmezden gelmeyin.
"Lütfen beni anlamaya çalışın ve koşulsuz sevin! Ben buna değerim! Desteğiniz, sevginiz, sabrınız ve rehberliğinizle ne kadar yol alabildiğimi göreceksiniz..."

Otizm Farkındalık Sloganları

"Ben otizmi olan bir bireyim. Otizm karakterimin yalnızca bir parçası, bir insan olarak beni tek başına tanımlayacak bir kavram değil. Benim algılarımda düzensizlikler var. Sizin günlük hayatta farkına bile varamayacağınız sıradan görüntüler, hareketler, ışıklar, sesler, kokular, tatlar ve dokunuşlar beni çok rahatsız edebilir..."
"Dil benim için çok zor olduğundan görsel odaklıyım. Yapmam gereken şeyleri söylemek yerine bana gösterin. Ben somut düşünürüm ve dili sadece sözcüklerin anlamına göre yorumlarım. Kendimi ifade etmekte çoğu zaman zorlanırım. Kelime haznem sınırlı, anlayış ve sabır gösterin..."
Dünya Otizm Farkındalık Günü bugün. Umarım bir gün değil, her gün farkında oluruz.
"Otizmin benim tüm yönlerimi algılamanıza engel olmasına izin vermeyin. Yapamadıklarım yerine yapabildiklerime odaklanın ve bunlar üzerinde bir şeyler inşa etmeye çalışın. Sosyalleşme ve iletişim kurma konusunda bana yardım edin..."
"Otizme bir eksiklik olarak değil, farklı bir yetenek olarak bakmaya çalışın. Evet, sohbet sırasında gözlerinize bakmıyor olabilirim. Ama yalan söylemediğimi, oyunlarda hile yapmadığımı, arkadaşlarımla dalga geçmediğimi, insanlara önyargılarla yaklaşmadığımı hiç fark etmediniz mi? Ayrıca, detaycı bakış açım ve olağanüstü odaklanma kapasitemle ileride çok başarılı işler de yapabilirim. Ama sizin desteğiniz olmadan başarılı ve bağımsız bir hayat sürmem çok uzak bir ihtimal..."
Otizm eksiklik değil farklılıktır.

Dünya Otizm Farkındalık Günü İle İlgili Yazı

Evet, Nisan "Otizm Farkındalık Ayı". Peki biz toplum olarak bu farkındalığa ve duyarlılığa ulaşabildik mi dersiniz? Farkındalığın hızla yayılıyor olması daha çok otizmli bireyin farkına varmamızı, aslında sayıca bilinenden çok daha fazla olduklarını anlamamızı sağlıyor. Sadece otizmli değil, özel eğitime ihtiyaç duyan tüm bireyler için duyarlı olmayı başarmamız gerekiyor.

Otizmli bireyler de tüm insanlar gibi sevgiyi, mutluluğu, hüznü ve acıyı hisseder ama kendilerini ifade etmekte zorlanırlar. Herkes gibi onların da duyguları, düşünceleri ve yasal hakları var. Bu çocuklar gerek eğitimde gerekse sosyal hayatta, fırsat eşitliği çerçevesinde, toplum tarafından fark edilmeyi, anlaşılmayı ve kabul edilmeyi bekliyor.

Onların tek ilacının sevgi, sabır ve anlayışla yoğrulan ve sonrasında iyi planlanmış bir eğitimle desteklenen bir yaklaşım olduğunu unutmayalım. Çevremize, en başta da kendi ailemize bunu fark ettirelim. Otizmli çocuklar, ancak bu şekilde diğer yaşıtlarının sahip olduğu bilişsel ve sosyal becerileri geliştirerek toplumdaki yerlerini sağlıklı, başarılı ve güvenli bir şekilde alabilir.