ASLANPENÇESİ

Aslan Pençesi Nedir, Aslan Pençesinin YararlarıGülgiller (Rosaceae) familyasından olan Aslanpençesi, beyaz, sarı çiçekli bir yabani bitkidir (Alchemilla).

Türkiye'de nemli bölgelerde, ormanlarda, nemli çayırlarda, yol kenarlarında, yüksek yerlerdeki dağlık arazilerde, bayırlarda yetişir. Yarım daire şeklinde katlanmış çepeçevre testere dişine sahip yaprakları, mavi yeşil filizleri olan Aslanpençesi, 10-15 santimetre yükseklikte, mayıs-haziran aylarında çiçek açar. Yeşil küçük çiçekleri olan aslanpençesi, otlak ve çayırlarda, dere kenarlarında ve bütün Avrupa'da rastlanır.

Bitkinin, yarım daireyi andıran yedi veya dokuz dilimden meydana gelmiş yaprakları, uzun olmayan sağlam bir sap üzerinde bulunur. yeşilli, sarılı çiçekleri nisandan haziran ayına kadar açar

Kullanıldığı yerler: Aslanpençesinin çiçekli bitki veya yalnız yaprakları yazın toplanır. Özellikle taninli maddeler yanında, acı yağ ihtiva eder. Aslanpençesi esas olarak düz kasları büzüştürücü olarak etkilidir. Bu sebepten kadın hastalıklarında, kanamalarda ve ishalde Aslanpençesi kullanılır. İyileşmeyen yaralarda dışarıdan banyo olarak ve diş etlerinin kanamasını durdurmada gargara olarak da kullanılır.

Aslan Pençesi genellikle ormanlık alanlarda, çayırlarda ve nemli yerlerde yetişen bir bitkidir. Halk tarafından şebnemli ve aslan ayağı olarak ta bilinir. Boyları 50-60 cm ye kadar ulaşabilen dayanıklı bir bitkidir.

Aslan Pençesinin Faydaları:

Aslan Pençesi özellikle kadınlar üzerinde çok etkilidir. Adet düzensizliklerini giderir ve düzene sokar. Menopoz dönemi şikayetlerini azaltır. Vücudu kuvvetlendirir.

Aslan pençesi ayrıca, baş ağrısına iyi gelir. Ateşi düşürür. Emziren annelerde anne sütünü arttırır. Bir çok kanser türüne karşı koruyucu etkisi vardır. Böbreklerin ve prostatın çalışmasını düzenler. Boğaz İltihaplanmalarında ve ağız yaralarının iyileşmesinde yararlıdır. Kanamaları durdurur ve yaraların iyileşmesini hızlandırır. Uykusuzluk ve sindirim sistemi bozukluklarına iyi gelir. Kan şekerinin yükselmesini önler.

Nasıl Kullanılır: Aslan pençesi. Taze yaprakları salatalara katılabileceği gibi yaprakları ve çiçekli sapları kurutulduktan sonra suda kaynatılarak kullanılabilir. Yarim tatlı kasığı kurutulmuş ve ince kıyılmış aslan pençesi bitkisi, bir su bardağı kaynar suda haşlanır ve demlenmesi için 5-6 dakika bekletilir ve süzülür. Günde 2-3 bardak içilebilir. Aslan pençesi çay olarak içilebileceği gibi boğaz iltihaplarında gargara olarak, akne ve yaraları iyileştirmek için de haricen kompres olarak kullanılır.