Amalgam

Amalgam

amalgam yada malgama nedir
Cıvanın herhangi bir madenle birleşerek yaptığı alaşım, amalgam.

Amalgam ( Arapça al-malgam =  merhem ), çok kuvvetli çözme özelliğine sahip olan civanın, metaller ile yaptığı karışım ( alaşım ).

Sıvı civa, birçok metali, özellikle bakır, gümüş, altın ve alkali metalleri ( lityum, sodyum, potasyum, ...) çözer.  Amalgam ; katı, yumuşak veya sıvı olabilir. Cıva, bazı metal olmayan maddeler ile de amalgam verir. Amalgamın sertliği ve yumuşaklığı ilave edilen metalin miktarına bağlıdır.

Amalgamın en belirgin özelliği; içlerinde çözünmüş olan metalin aktifliğinin azalmasıdır. Mesela, su ile çok şiddetli reaksiyon veren sodyum, amalgamda oldukça yavaş reaksiyon verir. Gümüş amalgaması diş hekimliğinde dolgu maddesi olarak kullanılır. Yine kalay malgaması eskiden ayna yapımında kullanılırdı. Metalürjide, çeşitli metaller amalgam yapılarak ayrılır. Kimyasal reaksiyonlarda amalgam, katalizör olarak kullanılır.

Amalgamların çoğu ısıtılınca civanın buharlaşmasından dolayı bozunur. Fakat bakır amalgaması ısıtılınca yumuşar, soğuyunca tekrar sertleşir.

Cıva içeren bir alaşım. Doğada kendiliğinden olan amalgamlar, örneğin altın ve gümüş amalgamları, katı yapıda olsalar da, cıva oranına bağlı olarak alaşım katı ya da sıvı olabilir. Amalgamların başta dişçilik olmak üzere çok geniş bir kullanım alanı vardır. Gümüş, altın ve bakır amalgamları dişçilikte; kalay amalgamıysa ayna yapımında kullanılır.

Çok kuvvetli çözme özelliğine sahip olan civanın, metaller ile yaptığı karışım (alaşım).

Sıvı civa, birçok metali, özellikle bakır, gümüş, altın ve alkalimetalleri (lityum, sodyum, potasyum, ...) çözer. Amalgam; katı, yumuşak veya sıvı olabilir. Civa, bazı metal olmayan maddeler ile de amalgam verir. Amalgamın sertliği ve yumuşaklığı ilave edilen metalin miktarına bağlıdır.

Amalgamın en belirgin özelliği; içlerinde çözünmüş olan metalin aktifliğinin azalmasıdır. Mesela, su ile çok şiddetli reaksiyon veren sodyum, amalgamda oldukça yavaş reaksiyon verir. Gümüş amalgaması dişçilikte dolgu maddesi olarak kullanılır. Yine kalay amalgaması eskiden ayna yapımında kullanılırdı. Metalurjide, çeşitli metaller amalgam yapılarak ayrılır. Kimyasal reaksiyonlarda amalgam, katalizör olarak kullanılır.

Amalgamların çoğu ısıtılınca civanın buharlaşmasından dolayı bozunur. Fakat bakır amalgaması ısıtılınca yumuşar, soğuyunca tekrar sertleşir.