Taşlıçay SOSYO-KÜLTÜREL ,DİNİ VE ETNİK DURUM

Bölgede geleneksel ilişkiler eski katılığını devam ettirmese de varlığını korumaktadır. Bu bağlamda özellikle kürt kökenli vatandaşların arasında aşiret yapısı devam etmektedir.

İlçe merkez nüfusu %40 Azeri ve Karapapak %60 kürt kökenli vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. İlçeye bağlı köylerden, Yukarı Taşlıçay ve Yassıkaya, Azeri, Geçitveren, İkiyamaç, Yukarı Toklu, Kumlubucak ve Aşağı Toklu köylerinin yarısı Karapapak, diğer köylerimiz kürt kökenli vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. Etnik yapıdan doğan uyumsuzluk yoktur.

İlçemizde yaşayan nüfusun tamamı müslüman olup ,karapapaklar hanefi, azeriler şii (caferi), kürtler ise şafi mezhebindendir. Mezhep farklılıklarından kaynaklanan çatışma ve sorunlar mevcut değildir.

Kürt kökenli vatandaşlarımız arasında aşiret yapısı süregelmekte olup ilçemizde mevcut aşiretler mevcut olduğu yerleşim yerleri şunlardır.

Aşiret Adı - Bölgesi :

Plakani : A.Düzmeydan, A.Dumanlı, Çökelge, Gündoğdu, Tanrıverdi, Güney Söğüt, Samanyolu, Yankaya, Yeltepe, Y.Dumanlı, Yanalyol, Y.Düzmeydan, Balçiçek, Akyıldız Mezrası.

Celali :Aras, Aşağı Esen, Y.Esen, Bayramyazı, Boyuncak, Çöğürlü, Kumlubucak, Taşteker, Tanyolu.

Nezoi :Yardımcılar, Düzgören, Tanrıverdi, (Çelikomu-İsakomu)

Kaskan :Dilekyazı, Kumluca, (Yeniköy Mezrası)

Şeyh :Gözücü, Kağnılı, Bayıraltı.

Mikali :Gözücü, Bayıraltı.

ATATÜRK KÜLTÜR SALONU

Zamanın İlçe Kaymakamı Şentürk UZUN tarafından yaptırılan Atatürk Kültür Salonu her türlü sosyal, kültürel etkinliğin yapıldığı bir komplekstir. Çeşitli zamanlarda yapılan tiyatro etkinliklerine, toplantılara ve seminerlere ev sahipliği yapmaktadır.