Aşırı Terlemeye Dur diyebilirsiniz

Bu yazımızda aşırı Terleme nedir, nasıl oluşur, alınabilecek önlemler hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Hafif bir sıcaklıkta hemen aşırı terlemeye başlıyorsanız, vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz. Çoğu vakada her ne kadar terlemenin nedeni tespit edilemese de, bazen, terlemenin arkasında yatan nedenler arasında tiroit bezi, yüksek tansiyon ve obezite bulunabiliyor.

Doğru beslenmek de aşın terlemenin önüne geçmek için çok önemli. Özellikle de aşırı baharattan kaçınmak. Çünkü aşırı baharat aldığımız zaman sindirim sistemimiz görevini yaparken zorlanıyor, bu da terlememize neden olabiliyor.

Yine alkol, sıcak çay ve kahveden uzak durmalıyız. Su ve tuz eksiğini karşılamak için de elma suyu ile maden sodasını karıştırıp içebilirsiniz.

Aşırı Terleme Nedir
Terleme aşırı sıcak havalarda vücudun su, nem ve ısı dengesini ayarlamak için istemsiz olarak gerçekleşen çok önemli bir fizyolojik işlem.

Aşırı Terleme Neden Olur
Genellikle dans etmek, koşmak veya spor yapmak gibi fiziksel aktivitelerin yanı sıra, korkmak, heyecanlanmak veya utanmak gibi duygusal değişimlerde kişi istemsiz olarak terler ve böylelikle vücudun ısı dengesini kontrol altında tutar.

Vücudun terleme bölgeleri genel olarak eller, ayaklar, koltukaltı bölgeleri ve yüz bölgesi olarak ifade edilebilir. Sağlıklı bir şekilde terleme yapabilmek için normal bir insan vücudunda 2 milyon civarında ter bezi bulunur ve terleme işlemi yaparak vücudun ısı dengesini satabil tutar.

Her ne kadar kötü kokulu olarak bilinse de, ter sıvısı renksiz ve kokusuzdur ancak özellikle koltukaltı bölgesi olmak üzere terleme bölgelerinde bulunan bakteriler yüzünden terle birlikte kötü bir koku hissedilir.

Aşırı terleme nasıl durdurulur

Vücudumuzdaki terlemeyi basit yöntemler kullanarak durduramayız elbette, ancak bir takım önlemler alarak kısmen de olsa ter kokusuna karşı koyabiliriz.

Ter kokusunu önlemek için ilk ve en öncelikli olarak yapılması gereken, sık sık banyo yapmak ve özellikle koltukaltı bölgesini etkili bir şekilde yıkamak.

Buna ilaveten gün içerisinde belli aralıklarla terleyen bölgeleri nemli bezle silerek kendinizi daha iyi hissedebilmeniz de mümkün. Daha sonraki aşamada dikkat edilmesi gerekense, teri emen pamuklu kumaşlardan üretilmiş olan rahat kıyafetler tercih etmek.

Bunlara ek olarak, kötü ter kokusuna neden olabilecek kahve ve alkol gibi içeceklerden uzak durmakta ter kokusunu önlemede oldukça işe yarayan önlemler. Ancak her ne kadar terleme normal bir durum olsa da, bazı kişiler normalden daha fazla terleyebilmekteler ve bu durumda sosyal hayatlarını oldukça zorlaştırmakta. Aşırı terleme sorunundan kurtulabilmenin birçok yolu var.

Antikolinerjik ve beta blokör ilaçlar, elektrik akımı verme yoluyla, botox uygulamasıyla, liposakşın ve son olarak ta ameliyat yoluyla aşırı terleme sorunundan kurtulunabilir.

Bu yöntemler içerisinde en kesin sonuç veren (yüzde 90) yöntem genel anestezi yöntemi uygulanarak yapılan ameliyat yöntemi olduğunu söylemek mümkün ancak bazı durumlarda ameliyat olan hastalarda yüzde 1-5 oranında semptomlar gelişebilir.

Bu semptomlar, ameliyat yapılan bölgede ağrı hissi, göz kapağının hafif şekilde sarkması, göğüs boşluğunda hava kalması gibi semptomlardır. Eğer sizin de terleme sorununuz varsa, bu sorununuzun ciddiyetine göre yukarıdaki yöntemlerden birini kullanarak çözüm arayabilirsiniz.

Bir cevap yazın