Erken Gebelik Belirtileri

Hamileliğin ilk belirtileri nelerdir?: Bazı kadınlar gebeliğin çok erken dönemlerinde birçok belirti ve semptom yaşarken, bazı kadınlar ise çok az ve hatta hiçbir belirti ve semptom ile karşılaşmazlar. Eğer hamile olduğunuzu düşünüyorsanız veya en azından bunu umut ediyorsanız aşağıda sizinle paylaştığımız en yaygın belirtilere bir göz atın ve sizdeki belirtiler ile bunları kıyaslayın.

Gebeliğinizi teyit etmek için evde kullanılan bir gebelik testi uygulayın ve eğer sonuç pozitif ise en kısa süre içerisinde bir doktora görünmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.

İyi bir yaşam tarzı, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı ve uygun bir doğum öncesi bakım bebeğinize yaşama başlayabilmesi için iyi bir önayak oluşturacaktır.

Dünya genelinde bildirilen verilerin analizine dayanarak aşağıdaki listede gebeliğin ilk 22 gününde görülen (adet gününden başlayarak sonraki 21 günü kapsar) en yaygın 10 erken gebelik belirtilerini bulabilirsiniz.

  1. Genel: Yorgunluk / Bitkinlik
  2. Karın Bölgesi: Hafif / Şiddetli Kramplar / Basınç
  3. Karın Bölgesi: Gaz / Yellenme
  4. Karın Bölgesi: Şişkinlik
  5. Sırt - Bacaklar: Sırt Ağrısı
  6. Göğüs Bölgesi: Göğüslerde Hassaslık
  7. Mide: Mide Bulantısı
  8. Göğüs Bölgesi: Acıyan / Hassas Meme Uçları
  9. Pelvis: Artan Servikal Sıvı
  10. Göğüs Bölgesi: Göğüslerin Ağırlaştığını Hissetmek

Geçen Âdetinize Göre 10 Hamilelik Belirtileri

Adet gördüğünüz günden diğer beklenen döneme kadar yaşayabileceğiniz çok erken belirtiler ve semptomlar hakkında daha fazla bilgi edinin.

1. Genel: Yorgunluk / Bitkinlik

hamilelik-belirtileri-yorgunluk-bitliknlik

Birçok kadın gebelik, özellikle de ilk üç aylık dönem sırasında yorgunluk gibi sorunlar ile karşılaşmaktadır. Bedeniniz yüksek miktarlarda projesteron üretmektedir ki bu sizin uykulu hissetmenize neden olmaktadır.

Bedeniniz ayrıca gelişen fetüse oksijen ve besin taşıması için fazladan kan üretimine başlamıştır ki bu kalbinizin daha fazla çalışması anlamına gelmektedir. Ayrıca yorgunluk şikâyetinizin suçlusu düşük kan şekeriniz de olabilir.

Bedeninizi dinleyin; küçük varlığınızı yaratmak için çok fazla çalışmaktadır. Bu belirtinin sadece tek bir çaresi vardır. Eğer yorgunsanız, yatıp uyuyun. Bu kimi zamanlar akşam 8'de yatağa girmeniz veya gün içerisinde kısa kestirmeler yapmak zorunda kalacağınız anlamına gelmektedir.

Uyarıcılardan kaçının (kafein gibi uyarıcılar yüksek dozda alındığında zararlı olabilir), bolca dinlenin (eğer gerekirse ikinci üç aylık döneme kadar üstünüzdeki bazı sorumluluklardan feragat edin), dengeli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinin (yeterli miktarlarda protein ve demir aldığınızdan emin olun) ve düzenli olarak egzersiz yapın (gün içerisinde sadece 30 dakika yürümek bile yardımcı olacaktır).

2. Karın Bölgesi: Hafif / Şiddetli Kramplar / Basınç

hamilelik-belirtileri-karın-ağrısı

Bazı kadınlar erken gebelikte yaşadıkları krampları karnın alt bölgesinde hissettikleri hafif kramplar veya donuk basınç gibi tarif etmektedir.

Erken gebelik süresince gerçekleşen kramplar sadece çok yaygın değil aynı zamanda çok da normaldir. Bedeninizde meydana gelen muazzam değişiklikler vardır bu yüzden kramp beklentisi çok normal olarak karşılanır.

Bazı kadınlar krampları embriyo kendisini rahme tutturduğu zaman hissetmeye başlar (adetten sonraki 6 - 12 gün arası). Kramplar ayrıca adet öncesi sendromlar veya dönemlik kramplar, hızlı keskin ağrılar, çekme / sıkışma veya küçük dürtme, gıdıklama gibi küçük sancılar olarak da tanımlanmaktadır.

3. Karın Bölgesi: Gaz / Yellenme

hamilelik-belirtileri-gaz-yaparmı

Gebelik süresince yükselen hormon seviyeleri sindirim yolu da dâhil olmak üzere bedeninizdeki tüm kasların gevşemesine neden olur. Bu gevşeme sindirim işleminin yavaşlamasına neden olmaktadır. Bu sayede artık bakteriler tamamen sindirilene kadar sindirilmemiş gıdalar üzerinde gezinmeleri ve beslenmeleri için çok daha fazla zamana sahiptirler.

Bu fazladan süre daha fazla fermantasyona neden olur ve bunun sonucunda da daha fazla gaz üretilir. Kabızlık da bağırsak fonksiyonlarının yavaşlaması sebebiyle oluşabilecek bir sorundur. Bu durumda kendinizi daha çok şişmiş ve gazlı olarak hissetmenize neden olacaktır.

4. Karın Bölgesi: Şişkinlik

hamilelik-belirtileri-karın-şişkinliği

Gebelik süresince yüksek seviyelerde projesteron hormonunuz bulunur ve bu hormon sindirim sistemlerinizdeki kaslar dâhil olmak üzere tüm bedeninizde düz kas dokunuzun gevşemesine neden olur.

Bu gevşeme sindirim süreçlerini yavaşlatır ve bunun sonucunda gaz, şişkinlik, geğirme, yellenme ve genellikle büyük bir yemekten sonra karın bölgesinde rahatsızlığa sebebiyet verir.

5. Sırt - Bacaklar: Sırt Ağrısı

erken-hamilelik-belirtileri-sırt-ağrısı

Erken gebelik süresi boyunca sırt ağrılarından muzdarip olabilirsiniz çünkü bunun nedeni projesteron hormon seviyelerinin yükselmesinden ötürü sırtınızdaki destek bağlarınızın ve disklerinin yumuşamasıdır. Eğer herhangi bir idrar yolu enfeksiyonu yaşarsanız bu gibi rahatsızlıklarda sırt ağrılarına neden olabilir.

6. Göğüs Bölgesi: Göğüslerde Hassaslık

hamilelik-belirtisi-memede-ağrı

Şişen veya hassaslaşan göğüslerde gebelikten çok kısa süre sonra başlayabilecek olan gebelik belirtilerindendir. Bu durum gebe olduğunuzun ilk ipucu bile olabilir! Artan hormon seviyeleri kan akışının da artmasına ve göğüs dokusunda değişikliklere neden olur.

Süt kanalları ve süt üreten hücreler göğüslerinizde gelişmeye başladığı için görüşlerinizde şişme, hassasiyet, dokunmaya karşı çok hassas bir sorun ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca karıncalanma, kaşıntı, yanma, zonklama gibi rahatsızlıklar da hissetmeniz olasıdır. Göğüslerinizin boyutları büyüyebilir, ağırlaşabilir veya şekli değişebilir.

Bedeniniz yeni hormon seviyelerine göre kendini ayarladığı için bazı ağrılarla karşılaşmanız çok normaldir. Sıcak bir duş almak size yardımcı olabilir, rahatsızlığınızı bir nebze olsun giderebilir. Ayrıca uyurken rahat bir sutyen kullanmak da yararınıza olacaktır. Göğüs ölçüleriniz büyüyeceğinden dolayı her zaman iyi oturan destekli bir sutyen giydiğinizden emin olun. Sutyeninizin çok iyi oturuyor olması doktorlar tarafından önerilen bir olgudur.

7. Mide: Mide Bulantısı

hamilelik-belirtileri-mide-yanması

Bulantı erken gebelik döneminde çok erken bir vakitte başlayabilir. Günün herhangi bir saat diliminde bulantıdan muzdarip olabilirsiniz. Bazı kadınlar sabahları bulantılardan rahatsız iken (mideleri boş iken), bazı kadınlar ise öğlen ve akşamları ve bazı kadınlar ise tüm gün bulantı sorunu ile uğraşmaktadır.

Bunun tam olarak nedeni hala bilinmemektedir. Hormon seviyelerinin (projesteron ve hCG) yükselmesi büyük bir olasılık olarak kabul edilmektedir. Projesteron hormonu mide ve bağırsak sistemindeki kasların gevşemesine neden olmaktadır ve bu sayede tüm sindirim sürecini yavaşlatır.

Bu bulantınıza katkıda bulunacak şişkinlik ve gaza neden olabilir. Ayrıca erken gebelik döneminde bazı kadınların koku alma duyularında büyük bir gelişme görülür ve bu yüzden bazı kokular (kahve, sigara dumanı, parfüm / kolonya veya pişen yemek gibi) bulantı dalgalarına neden olabilmektedir.

Bulantınızı tetikleyen kokular aldığınız yerlerden uzak durun ve eğer belirli aromalar rahatsız edici bir duyguyu tetikliyorsa yemek yaparken bu maddelerin kullanılmamasını sağlayın.

Özellikle kusma duygusu hissettiğinizde öğünlerinizi atlıyorsanız düşük kan şekeri de bir diğer olasılık olabilir. Bu kan şekerinizin düşmesine neden olacaktır ve hâlihazırda var olan bulantınızı daha da kötüleştirecektir. Kendinizi iyi hissetmiyorken bir şeyler yemeye çalışmak gerçekten çok zor olabilir ama unutmayın ki bu aslında size yardımcı olacaktır.

Bu kısır döngüyü kırmanız gerekmektedir. Gün boyunca küçük de olsa öğünler ve atıştırmalar tüketerek hiç aç hissetmemeye çalışın. Her zaman acıkmadan önce bir şeyler yiyin! Krakerler ve süt öğünler arasında tüketebileceğiniz oldukça yararlı besinlerdir. Her zaman yeteri kadar sıvı tükettiğinizden de emin olun.

Stres ise bir başka olası nedendir. Genellikle gebelik ve anneliği doğru olan yolculuk sırasında birçok farklı duygu seline kapılırsınız. Her zaman sadece fiziksel sağlığınıza değil aynı zamanda ruhsal ve duygusal sağlığınıza da önem vermeniz gerekmektedir.

Kadınların birçoğu için gebeliğin en tatsız olgusu bahsedilen bulantı eğilimidir. Bu bulantı sorunundan ilk üç aylık dönemin sonuna doğru kurtuluyor olacaksınızdır.

8. Göğüs Bölgesi: Acıyan / Hassas Meme Uçları

hamilelik-belirtileri-meme-uçlarında-ağrı

Göğüslerde değişimler gebe kaldıktan hemen sonra başlayabilir. Artan hormon seviyeleri kan akışını arttırır ve göğüs dokusunu değiştirmeye başlar.

Bu boğazda veya göğüs uçlarında hassasiyete neden olabilir, bu hassasiyet kimileri için eğlenceli olabildiği gibi bazıları için de acılı bir süreç anlamına gelebilir. Bedeniniz yeni hormon seviyelerine alışmaya ve değişmeye çalışırken ağrı hissetmeniz kaçınılmazdır.

9. Pelvis: Artan Servikal Sıvı

hamilelik-belirtileri

Birçok kadın erken gebelik süresinde normale kıyasla daha fazla servikal sıvı (vajina akıntısı) ile karşılaşabilmektedir. Bu normal bir durumdur. Bu akıntılar beyaz ve kremsi (losyon gibi) olabileceği gibi ıslak ve kaygan da olabilmektedir.

Bu durum gün boyunca sürekli olarak veya ara ara özellikle tuvalet kâğıdı ile silerken veya günde sadece bir kez olarak yaşanabilir. Eğer olağandışı bir koku, renk veya kaşıntı hissederseniz bir an önce doktorunuza başvurmanız gerekmektedir çünkü bu durum pamukçuğun (mantar enfeksiyonu) belirtileri olabilir.

10. Göğüs Bölgesi: Göğüslerin Ağırlaştığını Hissetmek

gebelik-belirtileri

Göğüslerde değişimler gebe kaldıktan hemen sonra başlayabilir. Artan hormon seviyeleri kan akışının da artmasına ve göğüs dokusunda değişikliklere neden olur.

Süt kanalları ve süt üreten hücreler göğüslerinizde gelişmeye başladığı için görüşlerinizde şişme, hassasiyet, dokunmaya karşı çok hassas bir sorun ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca karıncalanma, kaşıntı, yanma, zonklama gibi rahatsızlıklar da hissetmeniz olasıdır.

5 Yorum

  1. Merhaba hocam benim adetimi 4 gün kala karın bölgem yani rahmş de bir agrı var karnımda çok şişkinlik var sanki adet olacakmışım gibi aym doldu edet olmadım acaba hamile olabilirmyim

  2. Merhaba ben Yasemin benim vacinada ve kasiklarimda ağrı var 1ay öncede çatlama iynesi yaptirdim sizce hamile olabilirmi yim lutfen cvp teşekkür simdiden

  3. Gönül karabaş

    merhaba benim on günüm geçiyor bacak ağrısı oluyor baş ağrısı oluyor halsizlik uyku oluyor acaba hamileyim lütfen en kısa sürede cevabınızı bekliyorum

  4. Hamilelikte adet olunabiliyor mu yada tam gününde düzenli adet oluşuyorsa hamile olmaddigim anlamına mi gelir

  5. Merhaba benim bi kaç gündür bacaklarım ağrıyor ve bütün adetlerimde bi kaç gün önceden hep bacaklarım ağrır ama bebek istiyoruz ve adetim 3 gün gecikti acaba hamile olabilirmiyim normalde adetim çok düzensiz değil sadece 1 2 gün gecikir cvp yazarsanız sevinrim

Bir cevap yazın