Kilo Veremiyorsanız, Beslenme Alışkanlıklarını Değiştirin

İdeal kiloyu korumak için yapılması gerekenin, alışılagelmiş yeme ve pişirme yöntemlerini değiştirmenin yanı sıra vücut aktivitesinin arttırılması olduğu bildiriliyor.

Uzmanlar, yüksek kalori içeren hazır besinlerden sakınılmasını, aynı gruptaki besinlerin düşük kalorili olanlarının tercih edilmesini öneriyor. Az ve sık yenilmesini, öğün atlanmaması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, "Mutlaka kahvaltı yapılmalı, akşamları aşırı yemek yenmemeli. Açlığı bastırmak için salatalık, havuç, elma, şeftali gibi düşük kalorili yiyecekler tercih edilmeli. Her gün sebze ve meyve yenmeye çalışılmalı" tavsiyesinde bulunuyor.

Uzmanlar, beta karoten, C ve E vitamini gibi antioksidanları içeren yiyeceklerden almaya özen gösterilmesi gerektiğini de belirtiyor. Yemekler için küçük tabak, salatalar için büyük tabak kullanılmasını öneren uzmanlar, "Yemek küçük lokmalar halinde yenmeli, iyi çiğnenmeli, acele yemek yenmemeli. Yemek yerken, TV izleme, gazete, kitap okuma gibi, başka şeylerle meşgul olunmamalı. Yemek öncesi ve yemekle birlikte su içilmeli. Günde 8-10 bardak su içmeye özen gösterilmeli" diyorlar.

Uzmanlar, etli ve kıymalı yemeklere yağ konmaması gereğine dikkat çekerek şunları kaydediyor: "Diyette doymuş yağ ve kolesterol miktarı azaltılmalı. Yemeklerde zeytinyağı ve diğer sıvı yağların her ikisi de kullanılmalı. Zeytinyağlı sebze yemeklerine az yağ konulmalı. (1 kilogram sebze için 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı) Her türlü kızartmadan uzak durulmalı. Kömür ateşinde aşırı pişmiş etler ve tütsülenmiş yiyeceklerden kaçınılmalı. Evde tatlı yapmamaya çalışılmalı. Çok arzu edilirse tatlandırıcı ile yapılmış sütlü tatlılar tercih edilmeli. Tatlı yerine meyve tüketilmeli. Böreklerde kıyma yerine sebze kullanılmalı. Fırında pişirilmiş börekler tercih edilmeli. Haftada bir gün, serbest gün ilan edilip istenen şeyler yenebilir. Ancak takip eden öğünde, salata, yoğurt, sebze, meyve gibi düşük kalorili yiyeceklerle önceki öğün dengelenmeli".

Sağlıklı hayat için vücut aktivitesinin de arttırılması gereğine işaret eden uzmanlar, "Güne erken başlanmalı, 7-8 saatten fazla uyunmamalı. Kısa mesafeler için taşıt kullanma yerine yürünmeli, asansör yerine de merdiven kullanılmalı. Mümkünse haftanın 3-4 günü egzersiz yapılmalı. Pasif jimnastik yerine kalp-damar sistemini güçlendirecek aktif jimnastik tercih edilmeli veya günde 30 dakika-1 saat tempolu şekilde yürünmeli" tavsiyesinde bulunuyor.
iha

Bir cevap yazın