Hamilelik öncesi testler

Planlı gebeliklerin öncesinde yapılması gereken bir takım testler vardır. Bu testler, herhangi bir hastalığınızın olup olmadığını araştırmaya yönelik olup, gebe kaldığınızda bebeğinizin gelişimini olumsuz yönde etkilememek adına yapılır.

Bilinçli gebelikler bilinçli gebelik dönemini, o da sağlıklı bebekleri ortaya çıkarır. Bu yüzden öncelikle anne adaylarının bilinçlenmesi gereklidir.

Gebe kalmayı düşünüyorsanız, öncelikle bir kadın doğum uzmanına gidip muayene olmanız gerekiyor. Bu muayene esnasında genital organınızda herhangi bir hastalık olup olmadığı belli oluyor.

Kadın doğum doktorunuzun yapacağı pap smear testi sayesinde rahminizde oluşma olasılığı olan riskli hastalıklar takip edilmektedir.

Bunun dışında jinekolojik muayene sayesinde anormalliklere rastlandığında tedavi altına alınabilir. Doktorunuz sonrasında sizden bir takım testler yaptırmanızı isteyecektir.

Bu testler, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, hormon bozuklukları ve olası diğer problemler için yapılmaktadır.

Testlerle birlikte kan grubunuza bakılır. Ultrason ile karın bölgeniz kontrol altına alınarak herhangi bir kist oluşumu olup olmadığı gözlemlenir.

Tam idrar tahlili yaptırmanızla birlikte idrar yollarınızda herhangi bir enfeksiyon olup olmadığı öğrenilmiş olunur.

Ayrıca bayanlarda çok sık rastlanılan genital mantar enfeksiyonu kontrol edilir, var olması durumunda tedaviye başlanılır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar son derece önem taşımaktadır. Birçok birey doktordan çekindiği için tedavi olmayı ya da test yaptırmayı reddetmektedir. Ancak gebe kalmayı planlıyorsanız doktorunuz sizden ilk olarak Elisa testi isteyecektir. Elisa testi, kanda HIV virüsünü saptamak için yapılmaktadır.

Ayrıca kanda hepatit b ve c, frengi virüslerine de bakılmaktadır. Fiziksel muayene sırasında genital uçuk hastalığı kontrol edilir. Pap smear testi sonucunda rahim ağzı kanseri ve uçukların sebep olduğu hpv virüsünün varlığı tespit edilebilir.

Bunların hepsi önemli testler olup, sadece gebe bayanların değil, her bayanın yılda 1 defa yaptırması gereken testlerdir. Düzenli olarak kadın doğum doktoruna gidiyorsanız, 1 senede bir defa pap smear testi isteyecektir.

Gebelik döneminde yaptırmanız gereken testlerden bir diğeri de ağız bakımı için yapılacaklardır. Gebelikte kalsiyum eksikliği görüldüğü için dişlerde çürüme, hassasiyet ve diğer hastalıklar oluşabilir.

Gebelikte diş hekimine gitmek bebek sağlığı açısından olumsuz olabilir. Kullanılan ilaçlar ve uyuşturma işlemleri bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden gebe kalmadan önce diş hekimine gitmeli, röntgen çektirip bir hastalığınız var ise tedavi olmalısınız.

Gebe kalmak istiyorsanız bilinçli gebelik döneminden yararlanmalısınız. Gebe kalmadan önce 3 ay boyunca doktor eşliğinde folik asit takviyesi kullanmalısınız.

Hamilelik öncesinde hemoroid gibi makat hastalıklarınız varsa, derhal bir doktora gidip tedavi yollarını öğrenmelisiniz.

Gebe kalmadan önce bu testleri yaptırdıktan sonra dilerseniz genel bir check up ile tüm vücudunuza baktırabilirsiniz. Böylece içiniz rahat, sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmiş olursunuz.

Bunların yanı sıra, psikolojik açıdan problemleriniz varsa psikolog ya da psikiyatriste gidip tedavi olmalısınız. Gebeliğe hazır olup olmadığınızı, bu süreçte depresyona girip girmeyeceğinizi az çok tahmin edebilirsiniz.

Eğer stres yaşayacağınızı düşünüyorsanız öncelikle doktora gidip ruh sağlığınız açısından tedavi olmalı, kendinizi mutlu ve hazır hissetmeniz gereklidir.

Gebe kalmadan önce kadın doğum uzmanınızı seçmiş olmanızda fayda olacaktır. Güvenebileceğiniz, kendinizi rahatlıkla bırakabileceğiniz bir doktor bulmalısınız. Hali hazırda gittiğiniz ve güvendiğiniz bir doktor varsa bu sürece onunla devam edebilirsiniz.

Doktora gitmeden önce ailenizle görüşmeli, ailede herhangi bir genetik hastalığın olup olmadığını öğrenmelisiniz. Doktora gittiğiniz zaman, size ilk olarak soracaklarından biri de genetik hastalık olması olmaması durumudur.

Eşinizde de sizde bulunan genetik bir hastalık varsa, bunu kesinlikle doktorunuzla paylaşmalısınız. Embriyonun gelişiminde olumsuz olabileceğinden, farklı yollar düşünülmelidir.(MS)

7 Yorum

  1. Bn 20 yasindayim 62 kilodayim ne yapsam zayiflayamiyorum lutfen yardimci olurmusunuz

  2. Merhaba öncelikle çok teşekkür ederim.3aylık Evliyim 33yaşındayım bir önceki regl tarihim 14eylül bu ay henüz adet olmadım test Yaptım bugün negatif çıktı beklemeliyim tekrar yapmam gerekirdi sevgiler..

  3. Merhaba iyi gunler.ben eylul 6 nda adet gordum 12 nde bitti.bir sonraki adet gormem gereken gunden 13 gun gecti test yapmak istiyoeum ve korkuyorum yine negatif cikarsa diye.iki hafta once yapmistim testi.ve bu aralar sol kasigimda agrilar oldu.dun gecede sag kasigima sanki igne batar gibi bicak saplanir gibi yumurtalikta oldu.sizce hamile olabilirmiyim test yaptirmalimiyim

  4. Slm ben dogum kontrol hapini kullanmayi biraktim 28 temmuzda bitti ve 1 agustosda adet gordum ve ondan sonra cocuk istiyoruz diye korunmadik ve cok merak ediyoruz acaba hamilemiyim bunu nasil ogrenebiliriz bu arada ilk bebek.iyi gunler

  5. İki hafta once cinsel iliskiye girdim ve kasiklarim cok agriyor doktora gittim gebelik yok dendi ama adetimde gecikti kan testi yapildi ama daha adet gunum gelmeden hersey normal cikti agrilarimin sebebi yok bisey gozukmedi ama hamile de degilim acaba neden bu kadar kasiklarim agriyor ve gunum gecti tesekkurler

  6. mrb supeli iliskiden 10 gun gecti ancak 7 temmuzda yumurtlama tarihimdi o gunde iliski oldu adet gunume13 gun var dun karin agrim icin doktora gittim gebelik testi yapildi sonuc negatif sizce bebek icin bu aydan umudumuzu kesmelimiyiz

  7. aybasima 5gun var test hamile oldugumu gorseder?

Bir cevap yazın