Kaşıntıya Ne İyi Gelir

Kaşıntı; birçok insanın en az bir kez dahi olsa karşılaştığı, çeşitli sebeplerden kaynaklanan bir sağlık semptomudur.

Kaşıntı sebeplerinin en başında mantar, alerji, egzama ,kullanılan ilaçların yan etkileri ve böcek ısırması gelir.

Ayrıca kaşıntılı cilt karaciğer hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi daha ciddi hastalıkların da belirtisi olabilir. Ancak her kaşıntının altında ciddi sorunların yatmadığını da belirtmek gerekir.

Çoğu kez kişiler kaşıntı durumuyla karşı karşıya kaldıklarında kaşınan bölgeyi sertçe kaşıyarak tahriş ederler. Bu kaşıntılar vücutta tek bir bölgede de olabileceği gibi tüm vücutta da hakim olabilir.

Kaşıntıların seyri hafif dereceden şiddetli bir kaşıntıya kadar görülmektedir, ve artarak devam eden kaşıntılarda muhakkak bir hekime gidilmesi ve ilaç tedavisi uygulanması gerekmektedir.

Peki kaşıntıya neler iyi gelir?

*Taze Fesleğen: Böcek sokmaları , iltihap gibi kaşıntıları önlemek için kullanılır.

Doğrudan yaprağı kaşıntılı bölge ile temas edilerek ya da taze fesleğen çayı kaşıntılı bölgeye püskürtülerek uygulanır.

*Çay Ağacı Yağı: Egzama , mantar veya kuru ciltlerde oluşan kaşıntılara iyi gelen bir bitkidir. Temizleyici içeriği ile enfeksiyon oluşumuna da engel olur. Kesinlikle direkt olarak kullanılmamalıdır. Su ile ya da zeytinyağı ile inceltilmesi gerekmektedir. Banyo suyuna 15-20 damla damlatılarak kullanılabilir.

*Aynısefa Bitkisi: Arı ya da böcek sokmaları tedavisinde kullanılan aynısefa bitkisinin, cilt üzerinde antiviral ve anti bakteriyel etkisi vardır. Çoğunlukla iltihabı azaltmak ve kaşıntıdan tahriş olan cildin iyileşmesi için kullanılır.

*Papatya : Rahatsız edici bir durum olan kaşıntı karşısında papatya çayı biraz olsun rahatlatıcı olabilir , doğrudan kaşıntılı bölgeye uygulandığında ise tahriş olan bölgenin yatıştırılması ve iltihabı azaltması gibi olumlu etkileri vardır.

Daha pratik ve hızlı bir çözüm için ise; vazelin, bepanten ve antiseptik sıvıları kullanabilirsiniz. Bu kremlerden birini kaşıntılı bölgeye sürüp üzerine bebe pudrası döktüğünüzde, kaşıntının hızla geçtiğini göreceksiniz ancak bu süre zarfında kaşıntılı bölgeyi kaşımanız, cildin daha fazla tahriş olmasını sağlayacağından, kaşımamanız gerekmektedir.

Ciddi boyutlardaki ve uzun süreli kaşıntılarda muhakkak bir hekim kontrolünde tedavi edilmesi en doğru adım olacaktır.

Bir cevap yazın