Fibromiyalji Yumuşak Doku Romatizması

Her yanım ağrıyor,Geceleri yeterince uyumama rağmen sabahları sanki hiç uyumamış gibi kalkıyorum, Yorgunluktan kırılıyorum, hiç bir iş yapamıyorum.

Bu türden yakınmalar yumuşak doku romatizması (fibromiyalji) olan hastaların en sık dile getirdiği yakınmalardır.

Fibromiyalji yaygın kas, iskelet sistemi ağrısı, yorgunluk, uyku bozukluğu bulguları olan kronik, karmaşık bir ağrı sendromudur.

Fibromiyalji yalnız başına bir hastalık olabileceği gibi başka hastalıklarla birlikte ortaya çıkabilir. Nüfusun ortalama % 5'inde fibromiyalji görülür, genellikle 20-50 yaşları arasında rastlanmaktadır. Fibromiyalji hastalarının önemli bir kısmı kadınlardır.

Hastalığın sebebi:

Fibromiyalji hastalığının sebebi tam açıklanamamakla birlikte, belirtilere yol açan bozukluğun merkezi sinir sisteminden kaynaklandığı düşünülmektedir. Genetik faktörler de önemli rol oynamaktadır, aile hikayesi olanlarda fibromiyalji görülme sıklığı daha fazladır.

Hastalığın bulguları:

-Ağrı: Yaygın ağrı en sık yakınılan konudur. Hastalar ağrılarını tanımlamada ve ağrı yerini tarif etmede zorluk çekerler. Daha çok boyun, sırt ve bel bölgesinde yaygın ağrıdan yakınırlar. Kol ve bacaklarda da ağrı olabilir. Ellerde ağrı ve şişlikten yakınmalarına karşılık, gerçek bir eklem tutulumu yoktur.

-Yorgunluk: Önemli bir yakınma olup hastanın günlük yaşamını etkileyebilmektedir. Hasta bunu sıklıkla tüm enerjisinin kaybolduğu biçiminde ifade eder. Genellikle sabah yataktan yorgun kalkar.

-Uyku bozuklukları: Hasta uykuya dalamadığı için ya da sık sık uyandığından şikayetçi olabilir. Bazen de uyku süresinin yeterli olmasına rağmen uyku dinlendirici olmayabilir veya hasta hiç uyumadığı hissiyle uyanır.

Bu üç ana bulgu dışında sabah tutukluğu, konsantrasyon ve bellek bozukluğu, irritabl barsak (karın ağrısı, ishal,kabızlık), irritabl mesane (sık idrara gitme), çene ekleminde ağrı, baş ağrısı, göz ve ağız kuruluğu, el ve ayaklarda uyuşma, huzursuz bacak sendromu, aşırı terleme gibi hastalıkla birlikte seyredebilen başka belirtiler de mevcuttur, ancak bunların hepsi her olguda gözlenmeyebilir.

Etkileyen faktörler:

Hastalar yakınmalarının psikolojik stress, hava değişimleri, soğuk ya da rutubetle arttığını söylerler. Soğuğa karşı aşırı bir hassasiyet oluşur. Belirli bir pozisyonda uzun süreli çalışmak (özellikle kollar ve omuzların uzun süre sabit durması gibi) da yakınmaları arttırabilmektedir. Bilgisayar ve daktilo gibi aletler ile çalışanlarda daha sıktır.

Uzun süreli oturma, ayakta durma, stress, uzun süreli yazı yazma, araba kullanma, telefonla konuşma, soğuğa maruz kalma, eğilerek çalışma ve ağır kaldırma, kolların gergin pozisyonda çalışma yüzeyinde bulunması gibi çalışma koşulları fibromiyalji belirtilerini şiddetlendirebilir.

Çalışma ortamında iş arkadaşları ya da amirler ile olan gerginliklerin de hastanın yakınmalarının artmasına yol açtığı gözlenmektedir. Çalışma koşulları dışında boşanma, gebelik, ailede hastalık olması, tek başına aşırı sorumluluk yüklenme gibi stress faktörleri de fibromiyaljide belirtileri arttırabilir.

Kadınlarda regl döneminde de belirtiler artabilir. Sıcak duş ve banyo, ılık ve kuru hava, tatil, dinlendirici uyku ile belirtiler genellikle hafifler.

Teşhis yöntemleri:

Teşhis için hastanın şikayetlerinin değerlendirilmesi, ağrı tipi, fizik muayene ve eşlik eden bulgular önem taşımaktadır. Fizik incelemede yaygın hassasiyet, kasta sicim gibi sertlikler, gergin bandlar, çok sayıda hassas nokta ve tetik noktaların bulunması hastalığı düşündüren pozitif bulgulardır.

Tanıda hassas noktaların sayısı önemlidir. Fibromiyalji hastalığında tanı koydurucu özgün bir laboratuar test yoktur. Eşlik eden romatizmal bir hastalık yoksa romatizma testleri de negatif çıkar. Laboratuar incelemeler daha çok benzer hastalıklardan ayırımda önemlidir.

Ne yazık ki, hastada fibromiyalji tanısı konana kadar genellikle uzun zaman geçmektedir. Fibromiyalji hastaları tanı konana kadar bir çok tıbbi inceleme ve teste tabi tutulurlar. Bu da zaman kaybına ve dolayısıyla hastanın tedavisinin gecikmesine sebep olabilir.

Tedavi:

Tedavide her hastalıkta olduğu gibi hastanın hastalığı ile ilgili bilgilendirilmesi ve eğitimi çok önemlidir. Bu yakınmalar ile başvuran hastalara bazen sinirsel gibi tanılar konabilir.

Hastaya hastalığının gerçek olduğunu, ancak şekil bozucu veya sakat bırakıcı bir hastalık olmadığı anlatılmalıdır. Tedavi uzun sürebilir ve bulgularda belirgin düzelme olana kadar hekimin düzenli takibi gerekebilir.

Fibromiyalji tedavisinde ağrı kesici ilaçlar, antidepresanlar, kas gevşeticiler ve uyku düzenleyici ilaçlar kullanılmaktadır. Uzman hekim tarafından uygulanan tetik nokta enjeksiyonları fibromiyaljide oldukça etkilidir.

Özellikle hastalığın şiddetlendiği dönemlerde postürün düzeltilmesi, tekrarlayıcı stres faktörlerini azaltmak (örnek olarak daktilo veya klavye ile yazma , uzun süreli oturma/ayakta durma gibi), uykuyu değerlendirme ve düzenleme önemlidir.

Egzersiz hastalıkta en önemli tedavi ve korunma yöntemidir. Özellikle gevşeme egzersizleri, germe egzersizleri, kardiovasküler kondüsyon programı, yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme faydalıdır. Egzersiz tipi ve şiddeti doktor tarafından hastaya göre ayarlanmalıdır.

Egzersiz, derin ve yüzeyel ısı ve elektriksel akımlardan oluşan fizik tedavi ağrının ve kas gerginliklerinin azaltılması için kullanılan çok etkili yöntemlerdir. Kas gerginliklerinin azaltılmasında masaj ve miyofasyal gevşeme ve basınç teknikleri olumlu etkiler sağlamaktadır.

Hastalara ayrıca kendilerine ve sağlıklarına daha çok zaman ayırmaları, yoğun çalışma sırasında sık sık ara vermeleri, günlük işlerinin mümkün olduğunca basit şekilde yapmalarını önerilmektedir.

32 Yorum

  1. Fibromiyalji rahatsızlığı hamileliğe engel mi?

  2. 10 yıldır doktor doktor gezmeme, bazen deprosyana kadar giden sıkıntılarımın sebebi meğer fibromiyalji imiş. Dün teşhis konuldu ve birçok insan şikayet eder ama ben sevindim açıkcası. Sevinme nedenim ise artık tamam bende ciddi bir hastalık var ve kimse bulamıypr ve kimse bulamadan bu hastalık benim sonum olacak moduna geldikten sonra organları etkilemeyen , sakatlığa sebep olmayan ve ölümcül olmayan bir hastalık olduğunu öğrenmiş olmak ağrılar başım gözüm üstüne dedirtti bana. Çok zor bir süreç ne olduğunu bilmeden ağrılar, sancılar , karıncalanma, vücudun tek tarafının komple şişmesi , başta çınlama, anlık bilinç kaybı gibi belirtileri sık sık yaşamak ve sebebini bilememek gerçekten çok zor. Ama zararsız olmasından dolayı ve ismini ilk duyduğumda aaa öyle bir hastalıkmı varmış dediğim ama nedense bana sevimli gelen ve artık aile içinde dalga konusu yaptığım bir hastalık bu. Diyalize giren küçük çocukların nasıl hastalıklarıyla dalga geçtiklerini görünce şu çocuklar kadar güçlü değilsin dedim kendi kendime ve artık bende fibromiyaljimi sevip onunla dalga geçmeye başladım. Yapacak bişey yok rabbim herkese şifalar versin

  3. Bende lyrica kullanıyorum ama hiç faydasını görmüyorum

  4. Ben vücut ağrılarımdan seker ekmek pirinci keserek kurtuldum

  5. 13 senedir bu hastalıkla uğrasmaktayım çeşitli senelerde kesin bir tedavisi yok ancak antidepresan tedavisi sinir agrı merkezine agrı gitme mesini sağlayarak agrıların önüne gecilebiliyor.Allah hepimize yardım etsin.

  6. ismail ünal

    Benim de benzer bir rahatsızlığım var, fibromiyalji belki değil ama çok benzerlik taşıyor. benim rahatsızlığım ,ayaklarda,ellerde üşüme ile birlikte yanma ve ağrı var. 4-5 senedir bu durum devam ediyor. Birçok doktora gittim ,teşhis bile koyamıyorlar. Bir hafta önce kuru iğne tedavisine başladım. Sonuçlarını sizlerle paylaşırım. Allah ,biz ağrı çekenlere şifa versin.

  7. Merhabalar 27 yaşındayım ve aşırı derecede ağrıların var RICA.EDIYORUM BANA 1 ROMOTOLOG ONERIN KENDIM.SAGLIKCI.OLDUGUM HALDE ÇÖZÜM DE HEKIMDE.BULAMADIM EL.PARMAKLARIM SABAH TUTUKLUO AYAKLRM DIZLERM OMUZLRM HEO AGRIYIR YARDIMCI OLUN LÜTFEN

  8. Merhaba arkadaslar 36 yasindayim ve bende fibromiyaji hastasiyim.yorumlara bakarak hepimiz sifa derdimize derman ariyoruz.ben suanda ozon tedavisi goruyorum.biraz daha rahatim.en azindan ayaga kalktim.uykumu falan rahatlatti .bence herkes fayda gordugu tedaviyi yazmsli kimin sifasi nerden belli olmaz.herkese acil sifalar

  9. Bende de. Yorgunluk uykusuzluk eklemlerde bozukluk var ağrılarım hatsafada
    Ama benim hastalığını aile hekimi teşhis etti bebek tedavisinde engelmiş. Bana Dr aşırı kortizon alımımından olmuş dedi herkese geçmiş olsun

  10. Fibromiyalji hastasiyim yaklaşık 5 yildir , bu hastalik her gün hayatimda çok doktora gittim ama hiçbir etkisi olmadi çok agrilarim oluyor kolum,Ayağım,belim.çok is yapamiyorum sırtımda ve kolumda fibrozitler var bu hastalık psikolojimimi bozdu her gün agrilarim var sıkıntım çok.bu hastalıktan tedavi olupta iyileseyen varsa ALLAH rızası için bana yazsın. Acil yardim lütfen. ALLAH hepimize şifa versin. AMİN

  11. merhaba bende fibromiyalji hastasiyimm kiraz sapi suluk ve isirgan nasil kullaniliyo yardimci olurmusunuz allahimdan size duaci kalirim

  12. Arkadaşlar hacamat yaptırmanızı şiddetle tavsiye ediyorum, her yıl düzenli olarak seansları yaptırın ve kuş gibi hafiflediğinizi görün..Allah herkese şifa versin..

  13. Ben 23 yasindayim ,kendimi bildim bileli agrilarim var.dogustan gelen bsey bu hastalik bana.ne yaptiysam ne ilac kullandiysam geciremedim.sancilardan yatamiyorum,yuruyemiyirum,sinirlerim bozuluyor,surekli yorgunum,kollarimda hic derman yok.isin aci yani kimse bana inanmiyo cunku tahliller temiz cikiyor.artik dizlerim kollarim agriyor demeye utaniyorum.bde benimle dalga geciyorlar yasin kac diye

  14. Çok ağrılarım var dizlerim tutmuyor boynum ağrıyor çeviremiyorum merdivenleri çıkamıyorum fiziğe gidiyorum bi fayda göremiyorum artık hastayım demekten utanıyorum vicudumun her yanı ağrıyor 32 yaşındayım ama kendimi60 yaşında gibi hissediyorum ne olur yardımcı olun

  15. Hacer hanım benim annem fibromiyalji hastası kiraz sapı ve isrgan dediniz lütfen daha açık yazarmsnz acil bekliyorum cunkunannem dayanılmaz ağrılar cekiyor

  16. Benim baldirimda ağrı var ve geziyor ağrı derime bişey degsin çok aciyo ve yanıyor ne olabilir

  17. bahsettiginiz şeyer bendede oluyor baş dönmesiunutkanlık dikkkat dagınıklıgı gibi ayrıca 10 yıldan beri ayaklarımda şişme ve şiddetli agrılar oluyordu doktora gittigimde son 4 senedir gut teşhisi konuldu ürik asit 11 bunun yanında eklem agrılarım devam etti özel bir hast ramatolojı böl. gittm bag doku romatizması teşhisi konuldu 3 adt ilaç verdi colsişin ürükoliz sandoz ve ismini tam telafuz edemedigim plegounet fakat colşisin dışında hepsinin agır bir şekilde yan etkisi var gözlere bu yazıları bugün okudum benimde rahatsızlıgım fibfo miyalaji olabilir bu rahatsızlıgın romatizmave ürik asit yüksekligiyle kesin ilşkisi oldugunu düşünüyorum.

  18. merhaba arkadaşlar acaba fibromiyalji sorunu olup baş dönmesi kafada sersemlik gibi sorunlar yaşayan oluyor mu??

  19. Hacer hanım, kiraz sapı ve ısırgan otunu nasıl kullandınız açıklayabilirmisiniz?

  20. hacer demirtas

    ARKADASLAR TEK ÇÖZÜM U YAZIYORUM INANMAYANLAR ARAYABILIR HAYATIM BITTIYDI BENIM HEM ROMATIZMA HEM FIBROMIYALJI VARDI TEK ÇÖZÜM NE OLDU BILIYOMUSUNU KIRAZ SAPI ISIRGAN VEEEEE SÜLÜK HEMEN FAYDASINI GORECEKSINIZ IKI GUN SONRA

  21. Ben bu hastalığı 34yşımda öğrendim bir doktor ilaç tedavisi verdi ama iyi gelmedi vücutum iflas etti sonra bir uzman doktora gittim ve,ilaçlarını kesti elektrik tedavisi yaptı her ay ve daha iyim çok şükür.

  22. Bu hastalık için hangi doktora gidiliyor?

  23. Çocukluğumdan beri çok şiddetli yaşıyorum ben bu hastalığı maalesef. 27 yaşındayım ve daha geçen yıl ilk kez tanı kondu daha önce adını bile duymamistim. Hep farklı yani yanlış tedavi uygulandı.su an da sadece bir ilacım var ama ağrılara mahkumum hala. Gerçek bir tedavisi olsaydı keşke tüm hayatımı buna göre yaşamaktan bıktım. Öyle kolay değil yazdığınız gibi bütün hayatımı bu acı dolu anılarla tamamliyorum ne egzersizler ne de ilaçlar hafifletmedi ağrılarımı yeni evliyim ve berbat hissediyorum.ve hep berbat hissettim.

  24. Celile hanım gittiğiniz doktorun ismini ve ilaçların ismini verirseniz sevinirim...şimdiden teşekkürler ....

  25. Ayşe koçak

    Benim de tüm vucudum da sürekli agri oluyor 5 6 doktora gitim her gitigim doktor farklı şeyler söyledi sedimantasyon ASO Ca hgb bakıldı temiz birtek d vitaminim 10 cikti düşük yani ilaç kulandm 2ay ama hala agrilarim var pskoljik olark bunalima giriyorum kötü bişeymi var acaba die ne oldgunu doktorlar da anlamıyor doktor doktor dolaşıyorum sıkıldım bu durumdan yardimci olursaniz sevinirim .

  26. CELİLE TELLİ

    Ayni şikayetlerim vardı.Bir çok doktor dolaştım fayda bulduğum iki tane ilaç var birisini noroloji verdi diğerini fizik tedavi doktoru verdi çok iyiym allaha şükür ama D vitamini eksikliğim hala var iğne alıyorum ağrılarım bitti

  27. Merhaba hocam. Yaklaşık 3 yıldır romatizma tedavisi görüyorum. Kesin bir teşhis de konulamadı. Kortizon içerikli ilaçları da kullandım penisin içerikli ilaçları da. Ama aso değerlerim bir türlü düşmedi bana uygun bir tedavi verebilecek doktor önerir misiniz lütfen artık ağrılarımdan bıktım

  28. ben çok üşüdüm yaa o.o

  29. benim kollaarım bacaklarım omuzlarımda ağrıyor hataneye gittim d3 eksikliğiçıktı iğne kullandım hicbirfaydasını görmedim bana yardımcı olursanız sevinirim .....

  30. Aşırı derecede halsizlik var.neden olduğu konusunda bilgi verirmisiniz.

  31. Fibromiyalji yumuşak doku romatizmasi denildi ve gut hastaliği dediler fakat daha 6 aydir randevu bekliyorum. Tedavime başlanilmadi. Ellerim, dizlerim, omuzlarim, bütün kemiklerim ağriyor. Dayanilir gibi değil. Ağridan uyuyamiyorum, sinifli oluyorum.bu hastaliğin ciddiyetini açik ve net anlatirsaniz sevinirim. Teşekürler.

  32. Benim kollarım bacaklarım omuzlarında ağrıyor geçen sene gittim d3 eksik çıktı ilaç ve iğne kullaldım faydasını göremedim bana yardımcı olursanız sevinirim

Bir cevap yazın