Enginar ve Enginarın Faydaları

Enginar Hangi Hastalıklara İyi Gelir?: Sadece günümüzde değil eski zamanlarda da bilinen ve şifa olarak kullanılan enginar bitkisine Araplar harşuf ve incibar, Farslar engibar ve Romalılar cynara scolymus adını verirlerdi.

Nemli havaları ve iklimleri seven bir bitki olan enginar en fazla sulak bölgelerde, toprağında yoğun olarak kum ve kil bulunan yerlerde yetişmektedir. Şifalı olan kısımları yumru şeklindeki büyük yeşil çiçeğidir.

Kök kısmı acı tatta olan enginarın yaprakları da acımsı tat içerir. Mide tarafından hazmedilme sıkıntısı yoktur, kolaylıkla hazmedilir ve sindirilir. Vücuttan da boşaltım sistemi ile rahatça atılır.

Enginarın yapraklarını pişirebiliriniz. Pişirip yediğinizde veya kaynattığınızda kalan suyunu içtiğinizde özellikle erkeklerin cinsel güçlerini arttırır ve daha mutlu bir yaşam sunar.

Enginar Faydası
Vücudun enerji seviyesini de yükselten bir yapısı vardır. Damar serliği yaşayanların biraz da olsa damarlarının yumuşamasına ve rahatlamasına vesile olur.

Kaynadıktan sonra kalan suyunu vücuttaki ağrıyan bölgelere masaj yaparak yedirirseniz deva olur. Özellikle romatizmadan kaynaklanan eklem ağrılarına çok faydalıdır.

Enginar Faydası
Vücutta herhangi bir sebepten oluşmuş terin yarattığı kokuya da çare olan enginar, özellikle yaz aylarında problem olan ter kokularına da engel olur. Gerçekten de bu özelliği için çok tüketilen bir bitkidir.

Karaciğerin hassaslaştığı dönemlerde kuvvet vererek, karaciğerin fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlar. Vücudun önemli bir sisteminin devre dışı kalmasını ve diğer sistemleri etkilemesini de engellemiş olur.

Enginar Faydası
Vücudun içinde herhangi bir sebepten pıhtılaşmış kanın da çözülmesini sağlar.

Sarılık hastalığına da faydası olan enginar bağırsakların temizlenmesine ve midenin pak olmasına yardımcı olmaktadır. A ve B vitaminleri açısından da epey zengin olan enginar, epey tüketilmektedir.

Enginar Faydası
Fazlası zarar olan enginarı kararında tüketmek gerekir. Başka sıkıntılara yol açmaması için tavsiye edilenden fazlasını tüketmemek lazımdır.

Enginar Yaprağı'nın Faydaları

Enginarın taç yapraklarında, gövdesine oranla 8 kat daha fazla sinarin bulunur. Sinarin, kolesterolün düşmesine ve sindirim sistemine katkıda bulunur. Bu nedenle enginarın yaprakları ile birlikte tüketilmesi sağlık açısından daha faydalı.

Sinarin ayrıca, safra üretimini uyarmak için kullanılırken, yağların sindirilmesini de sağlar. Ancak safra taşı olan kişiler enginar yaprağını dikkatli kullanmalı. Zeytinyağlı enginara iç bakla, havuç, patates ilave ederek besin değerini ve lezzetini artırabilirsiniz.

Ayrıca etle pişirerek protein değerini artırabilirsiniz. Enginarın faydalarını muhafaza edebilmesi için doğru şekilde hazırlanıp tüketilmesine dikkat edilmelidir. Uzun süre pişen sebzelerde vitamin kaybı fazla olduğundan hafif diri bırakılmalı, pişirme süreleri uzun tutulmamalı.

Karaciğeri koruyan flavonoidler içeren enginar, karaciğerdeki dokuların ve hücre zarlarının içinde meydana gelen oksitlenmeyi azaltır.

Karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynar. İdrar söktürücü özelliğinden dolayı böbreklerin çalışmasını düzenler, vücuttaki istenmeyen sıvıların atılmasını kolaylaştırır.

İçerdiği kuarsetin, rutin, gallik asit ve sinarin sayesinde kanser, kalp hastalığı, yüksek kolesterol gibi önemli hastalıklardan vücudu koruyan enginar, içerdiği inülin adlı maddeyle, kandaki şeker düzeyini de düşürür. Ayrıca içerdiği potasyum, vücutta bulunan sodyum-potasyum dengesini olumlu etkileyerek, tansiyonu dengede tutar.

Karın ağrısı, mide bulantısı, şişlik hissi, iştah kaybı gibi sindirim sorunlarını gidermeye yardımcı olur. Mide ve bağırsakları temizler, romatizma şikâyetlerini azaltır. Yağ oranı düşük olduğu için diyet yapanlar için vazgeçilmez bir gıda. Vücut hücrelerini yenileyerek yaşlanmayı da geciktirir

Enginardaki A vitamininin vücutta kullanılabilmesi için bir miktar zeytinyağı gerekir. Ortalama bir enginar başına bir tatlı kaşığı yağ yeterli. Bu şekilde yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanılması mümkündür."

Enginar Besin Değeri
100 gram taze ve çiğ enginar 60 kaloridir. 3 gram protein, 7,8 gram karbonhidrat ve 0,2 gram yağ içerir. Kolesterol içermez. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir yönünden zengindir. Posa içeriği yüksektir. ve A, B1, B6, K ve C vitaminleri içerir. 1 orta boy çiğ enginar günlük demir ihtiyacının yüzde 9'unu karşılayacak kadar demir içerir.

1 Yorum

  1. Egzama ve sedefe oluyor mu oluyorsa nasil kullanmaliyim

Bir cevap yazın