Uçuk Nasıl Geçer Uçuğa Ne İyi Gelir

Uçuk, vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilen bir cilt sorunudur. Uçuk virüsünün en çok yaygın görüldüğü çevre ise dudak veya dudağa yakın yerlerdir. Tıbben dudak uçuğu adı verilen bu cilt sorunu, küçük kızarık kabarcıklar olarak meydana gelmektedir. Dudak uçuğu çıkmadan önce ağız çevresinde yada dudakta batma, yanma gibi şikayetler oluşur. Özellikle son 24 saat içerisinde kaşınma, sızlanma veya yanma hissedilmeye başlar. Peki, uçuk neden olur?

Uçuk Neden Çıkar

Uçuk virüsü, insan vücuduna girip bir kere iltihap oluşturduktan sonra o bölgede var olan sinir düğümüne girerek yerleşir. Bilhassa vücudun zayıf anlarında çoğalarak yeniden çıkar. Psikolojik vakalarda; depresyon, stres veya kabus görme gibi durumlarda uçukla sık karşılaşılabiliyor.

Bağışıklık sistemi zayıf düştüğünde, aşırı uykusuzluk yada yorgunluk olduğunda, çok fazla güneş ışığına ve UV ışınlara maruz kalındığında, vücutta bir enfeksiyon oluştuğunda uçuk virüsü aktifleşebilir. Bu cilt sorunu özellikle vücudunda kansızlık olan bireylerde sıkça görülürken, kadınların adet dönemlerinde de ortaya çıkabiliyor.

Son olarak uçuğun çıkma nedenleri arasında deri bütünlüğünün bozulması yer almaktadır. Bu duruma örnek vermek gerekirse, dudak çevresine çarpma, vurma, ısırma gibi derinin bütünlüğünü bozan darbelerde dudak uçuğu çıkabiliyor.

Uçuk Nasıl Geçer

Uçuk Nasıl Geçer

Uçuk tedavisinde, bu virüsün tekrar etmesine sebep olan durum oldukça önemlidir. Örneğin, dudak çevresinde çıkan uçuğun sebebi stres ise gevşeme taktiklerini öğrenerek stresinizi kontrol altına alabilirsiniz. Bağışıklık sisteminizi zayıflatan kronik bir hastalığınız varsa gerekli tahlilleri yaptırarak, vücudunuzdaki kan, demir veya çinko eksiğinin giderilmesiyle uçuk tedavisi görebilirsiniz.

Sebep güneş ışınları ise stick vb. güneş koruyucuları, uçuk kremi olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca dudak dokusunu zedeleyebilecek ısırma veya yeme gibi tikleriniz varsa bu alışkanlıklarınızı bırakmanız uçuk tedavisi için gereklidir.

Neticede ''Uçuğa ne iyi gelir?'' sorusunun yanıtı, tam olarak bu virüsün neden çıktığına bağlıdır. Ancak bazı ağrı kesiciler uçuğun verdiği rahatsızlığı azaltabilir. Alkol ve antiseptik gibi maddeler de uçuğun çıktığı bölgedeki bakteri enfeksiyonlarının daha çok gelişmesini engelleyebilir. Bunların yanı sıra uçuk tedavisinde buz uygulaması da kullanılabilir.

Uçuk tedavisi için kesin çözüm arayanlar ise antiviral uçuk kremi kullanmalıdır. Bu kremler deriye nüfus ederek, uçuk virüsüne direk etki eder. Böylece uçuğun deriye zarar vermesi engellenir. Ancak sürekli nükseden bir uçuk hastalığınız var ise mutlaka bir hekime başvurarak, tahlillerinizi yaptırmanız gereklidir.

Uçuk Bulaşıcımıdır

Uçuğa Ne İyi Gelir

Uçuk virüsü, çıkmadan önceki belirtileriyle açık yaranın kapanması arasında geçen sürede bulaşıcıdır. Bu nedenle uçuğu olan bireylerin kullandıkları bardak, kaşık, havlu vb. kişisel eşyalar kullanılmamalıdır. Uçuklu kişiler ile öpüşmekten ve uçuk çıkan yere dokunmaktan kaçınılmalıdır.

Özellikle bayanlar uçuğun çıktığı yere yakın makyaj yaparken yada makyajlarını çıkarırken kesinlikle uçuğa dokunmamalıdır. Şayet dokunulursa, eller iyice yıkanarak dezenfekte edilmelidir. Ayrıca uçuk veya yaranın kabuğuyla oynanması da bulaşıcı olması açısından son derece tehlikelidir.

Uçuğa ne iyi gelir sorusuna geçmeden önce, hastalığın bulaşmaması adına yapılacak diğer önlemlerden de bahsetmekte fayda vardır. Uçuk ellenmemelidir, kabuğu ile oynanmamalıdır. Ellendiği takdirde eller çok iyi dezenfekte edilmelidir.

Yıkanmadan başka bir kimseye dokunulduğu zaman farkında olmadan virüs bulaştırılmış olur. Uçuk çıkmaya başlamadan evvel bir takım belirtiler gösterir. Bu belirtiler anlaşıldığı zaman (karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama) eğer varsa uçuk kremini kullanmak yerinde olacaktır.

Bu uygulama sonucu uçuk hafif bir şekilde geçebilir. Uçuk tedavisinde, buz uygulaması da olumlu sonuçlar verir. Buzu alarak söz konusu uçuğun üzerinde bir süre bekletin ve gün içinde sık sık tekrarlamaya çalışın.

Uçuğa Ne İyi Gelir?

Herpes türü için henüz bir tedavi bulunmuş değil. Bir kere vücuda girdiği zaman hayat boyu vücutta kalır. Ancak, anti-viral tedaviler viral dökülmeyi azaltır ve semptomatik ataklarının derecesini hafifletir.

Aşıları bulunmaya çalışılmakta fakat henüz yeterli etki göstermemiştir. Bazı ilaçlar hastalığın iyileşme süresini azaltmakta ve tekrarlama riskini yok etmektedir.

Ender olarak tıbbi komplikasyonlara yol açmaktadır. çoğunlukla iz bırakmamıştır. Geliştiği bölgedeki sinir uçlarına yerleşerek orada kalır. Uçuk tekrarlayabilen bir durumdur. Genellikle ilk çıkan yerde veya çok yakınında patlak verir.
(İM-XENA 45)(İM)