Kullandığınız ilaçlara dikkat edin

Modern tıbbın insanlığa en büyük hediyesi olan ilaçlar; bilinçsiz, yanlış ve kontrolsüz kullanıldığı takdirde hayati tehlike yaratabildiğinden, bazı önlemler alınması gerekiyor.
Doğru kullanıldıklarında insan sağlığını tehdit eden hastalıkların ortadan kaldırılmasında önemli bir görev üstlenen ilaçlar, yanlış alındıklarında bazen ölüme bile neden olabiliyor. Bu nedenle doktorunuz tarafından herhangi bir hastalığınızın tedavisi için önerilen ilaçları satın alırken ve kullanırken dikkatli olmalısınız.
İlaç hatası nedir?
İlaç hatası, tıbbi tedavinin bir parçası olarak, tedavinin yanlış planlanması veya iyi işlememesidir. İlaç hatası; hastane, klinik, muayenehane ve eczane gibi sağlık sisteminin her yerinde olabilir. Hatalar, tuzsuz diyet alan birine tuzlu diyet verilmesi gibi rutin görevler esnasında bile olabilir. Problemlerle sonuçlanan hatalar genellikle bugünün kompleks yapıdaki sağlık sistemlerinden kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda hatalar doktor ve hastası arasındaki iletişimden de kaynaklanabilir.
Ne yapılmalı?
- Hataları önlemeye yardımcı olmanın en iyi yolu, sağlık ekibinizin aktif bir parçası olmaktır. Bu sağlınızla ilgili her karara katılmanız anlamına gelir. Araştırmalar, kendi tedavisinin bir üyesi gibi davranan kişilerin, daha iyi sonuçlar elde ettiğini gösteriyor.
- Aldığınız ilaçlar hakkında doktorlarınızın bilgisi olduğundan emin olun. Bu ilaçlara diyet için olanlar, vitaminler ve bitkisel ilaçlar da dahildir.
- Herhangi bir ilaca karşı geçmişte alerjik reaksiyonunuz olduysa, bu konuda doktorunuzu bilgilendirin.
- Eczaneden ilacınızı alırken “Bu ilaç doktorumun yazdığı ilaç mı?” diye sorun.
- İlaç etiketinde kullanımı ile ilgili bir sorunuz varsa sorun. Mesela günde 4 tanenin anlamının her 6 saatte bir mi, yoksa belirli saatlerde almak mı olduğunu öğrenin.
- Eczacınıza likit ilaçlarınızın dozunu ölçmek için en uygun aracı ve nasıl kullanacağınızı sorun. Örneğin çoğu kişi evlerdeki çay kaşığını ölçü olarak kullanmakta, şurubun gerçek kaşığını kullanmamaktadır.
- İlacınızın neden olabileceği yan etkilerle ilgili bilgi isteyin.
- İlaçlarınızı başka kişilerle paylaşmayın.
- Özellikle sizin için reçete edilmemiş hiçbir ilacı alıp, kullanmayın.
- İlaçlarınızı her zaman orijinal kutusunda saklayın. Aynı kutuya farklı ilaçlar koymayın.
- Vitamin, antiasit, bitkisel gibi reçetesiz ilaçlar alırken, etiketini dikkatli okuyun ve almadan önce doktor ve eczacınıza danışın.