Tetanoz Kazıklı Humma Hastalığı ve Tetanoz Aşısının Önemi

Tetanoz; Clostridium tetani adı verilen bir bakteri tarafından oluşan bir enfeksiyon türüdür. Toz, toprak, gübre gibi maddeler içeren her yerde bulunabilir.

Çoğunlukla hastanın boyun ve çene kaslarında şiddetli kasılmalara sebep olduğu ve hasta ağzını açamadığı için halk arasında Kazıklı Humma olarak adlandırılır.

Tetanoz kişiden kişiye bulaşmaz, bu yüzden aşıyla önlenebilen diğer hastalıklardan farklıdır.

İnsanlara tırnak, iğne, çivi gibi maddelerden oluşan kesiklerden veya toz, toprak, dışkı, yanık ve kazalarda oluşan gelen ölü dokulardan, yeni doğanlar bebeklerde ise göbek kordonundan bulaşır.

Dünya Sağlık Örgütünün raporuna göre tetanoz sebebiyle dünyada her yıl ortalama 213.000 ölüm vakası yaşanmaktadır.

Tetanoz mikrobu vücuda girdikten sonra oluşturdukları toksinler belirtilere neden olur. Bu belirtiler içinde en sık görüleni çene kasılmasıdır.

Tetanoz

Ayrıca; baş ağrısı, ani ve iradesiz kas kasılmaları, bütün vücutta yaşanan ağrılı kas sertleşmesi, yutkunma zorluğu, nöbetler, yüksek ateş ve terleme, yüksek kan basıncı ve kalp atışında hızlanma görülür.

Doktorlar, muayene ile belirti ve bulguluları tespit ederek hastalığın tanısını koyarlar. Tetanozu teşhis edecek laboratuvar testleri bulunmamaktadır. Tetanoz acil tıbbi müdahale isteyen bir hastalıktır.

Hasta derhal hastaneye yatırılır, tetanoz aşısı yapılır. Kasılmaları giderecek ilaçlar, yara bakımı ve antibiyotiklerle tedavi sürdürülür. Solunum sorunu yaşanıyorsa solunum cihazıyla hastaya destek sağlanır.

Tetanoz Aşısı

Hastalığı atlatan insan bağışıklık kazanmaz. Bağışıklık kazanmanın tek yolu aşıdır.

Tetanoz hastalığında yıllardır güvenle tatbik edilen etkili bir aşı mevcuttur. Tetanozdan korunmanın en emin yolu aşı olmaktır. Tetanoz aşıları ömür boyu periyodik olarak uygulanan dozlarla her yaştaki insan için tavsiye edilmektedir.

Tetanoz aşısı tek başına uygulanabileceği gibi, difteri, çocuk felci, menenjit, boğmaca gibi aşılarla karma olarak da uygulanabilmektedir.