Karbonhidratların şişmanlatmadığı kanıtlandı

Karbonhidratların şişmanlatmadığı artık kanıtlandı. Üstelik bu besinler tok da tutuyor. Uzmanlara göre, beslenme alışkanlıklarında büyük hatalar yapılıyor ve giderek artan obeziteye karşı yanlış önlemler alınıyor.
Yağ tüketimini kısmak ve yeterince karbonhidrat almakla sağlığın korunabileceğini söyleyen beslenme uzmanları, dengesiz ve fazla beslenmenin sonucunda ortaya çıkan obezitenin, özellikle batı ülkelerinde gün geçtikçe daha büyük bir tehlike haline gelidiğini söylüyor.
Uzmanların en sağlıklı tarz olarak gösterdiği Akdeniz diyetine sahip ülkelerde bile, yanlış beslenme alışkanlıkları ağırlığını koymaya başladı. Artık Akdeniz ülkelerinde görülen aşırı kilolu insan sayısı, her 2 kişiden birinin fazla kilolu, her 5 kişiden birinin obez olduğu ABD’ye yaklaşmaya başladı.
YANLIŞ BESLENİYORUZ!
Dünya Sağlık Örgütü, aşırı beslenmeyi küresel bir sağlık sorunu ve salgın olarak kabul ediyor. Fazla kilolar, estetik kaygıların çok ötesinde zararlara yol açıyor. Dünya genelinde, fazla kiloların neden olduğu sağlık sorunları yaşayan insanların sayısı 1 milyar 200 milyonu buluyor. Beslenme uzmanları, yemek konusunda çok temel hatalar yapıldığı konusunda görüş birliği içinde. Ekmek ve makarna gibi yüksek oranda kompleks karbonhidratlar içeren gıdalara yeterince yer verilmediğini söyleyen uzmanlar, günümüzde ortalama yaşam süresinin 80′lere yaklaşmasını ve çocukların geçmiş nesillerden ortalama 12 cm daha uzun olmasını, savaş sonrasında büyük ölçüde değişen beslenme alışkanlıklarına bağlıyor. Öte yandan et, yağ, rafine şekerler gibi gıdaların bir statü sembolü olarak algılanmaya başlaması sonucunda yanlış biçimde ‘zenginleşen’ sofralar, sağlık için ciddi bir tehdit unsuru oluşturuyor. Son yıllarda daha az aşırılığa kaçıldığı halde, bu yanlışa devam ediliyor.
Beslenme uzmanlarının tavsiye ettiği günlük gıda oranları ise şöyle: 80 gr makarna, 50 gr ekmek, 30 gr sos. Kaçınılması gereken hatalar ise şu şekilde sıralanıyor:
Aşırı yemek:
Hareketsiz yaşam tarzının ve teknolojinin verdiği rahatlığın sonucunda, günlük kalori ihtiyacımız hatırı sayılır ölçüde düştü. Bu nedenle yiyecek tüketimini uygun şekilde kısmak gerekiyor.
Fazla sos kullanımı:
Özellikle sıvı soslarda ölçüyü kaçırmak çok kolay. Bu yüzden, kaşıkla ölçerek kullanmak ve gizli yağ kaynaklarına dikkat etmek önem taşıyor.
Ekmek, makarna ve baklagili kısmak:
Karbonhidratların şişmanlattığı inancı, artık geçerliliğini yitirdi. Üstelik bu besinler tok tutuyor ve kolay sindiriliyor.
Protein ve yağ fazlası:
1 gramında 4 kalori olan karbonhidratlara karşılık, 1 gram yağda 9 kalori bulunuyor. Sosların, peynir çeşitlerinin ve süt ürünlerinin yüksek oranda yağ içerdiğini unutmayın.