Menisküs Hastalığının Sebepleri, Belirtileri, Tedavisi

Vücudun en çok yaralanan bölgelerinden biri de menisküslerdir. Menisküs, insanın dizinde yer alan kıkırdak dokudan oluşmuş bir yapıdır.

Menisküs, diz eklemlerinde yastık görevi görür, diz ekleminin bütünlüğünü korurlar ve diz hareketlerinde güven sağlarlar. Menisküs genelde dize yandan gelen darbeler neticesinde yırtılır.

Diz bükülüyken uyluğun iç tarafa doğru aşırı dönmesi sebebiyle ve dizdeki aşırı gerilmesi sonucunda yırtılabilir.

Menisküsün en çok görülen belirtileri; dizde gerginlik ve şişlik, eklem hareketlerinde azalma, dizde sıvı akışı hissedilmesi, dizde sıvı toplanmasıdır.

Menisküs tedavisi ancak ameliyatla mümkün olmaktadır. Bu işlem şu şekilde yapılır:

Menisküs Sebepleri

Hasar gören menisküs kesilerek çıkarılır. Küçük yırtıklarda menisküsün küçük bir bölümü kesilip alınacağı için hastalarda çok belirgin bir fonksiyonel kayıp görülmez.

Menisküsün üçte biri ya da daha fazlasının iyileşme imkanı yoksa bu hasarlı kısım tamamen alınır. Menisküs alınmasının en önemli faydası hastaların ameliyattan 4 saat kadar sonra yürümeye başlaması ve 3 haftalık bir süreçte de spor yapmaya başlayabilmeleridir.

Menisküs Tedavisi

Bu tedavinin olumsuz yönleri ise menisküsün büyük bölümünün yırtık olduğu durumlarda menisküsün büyük bir kısmı, bazen de tamamı alınır ve bu da ciddi bir fonksiyonel kayba neden olur ve zaman içinde diz ağrıları ve kireçlenmeye neden olabilir.

Bu nedenle gereksiz durumlarda menisküsün alınması yerine dikilerek tedavi edilmesi daha uygun bir tedavi şekli olacaktır. Menisküsün alınmasından kaynaklanan ağrılarda genç hastalar için kadavradan menisküs nakli gerekir.

Menisküs Nedir

Menisküsün yaklaşık üçte birlik bölümünde kan dolaşımı sağlanır. Bu bölüm iyi bir dinlenme ile düzelebilmektedir. Fakat üçte ikilik kısımda kan dolaşımı sağlanmamaktadır.

Bu kısım iyileşme potansiyeli gösterir. Bu üçte ikilik bölge Menisküs hareketlerinin %90'ını yapar. Bu nedenle bu bölümdeki yırtıklar daha çok dikilerek tedavi edilmektedir.