Kuyruk Sokumu Ağrısı Ağrıları

Yaygın bir yakınma olan kuyruk sokumu ağrıları; ihmal edilmemesi ve zamanında tedavi edilmesi gereken bir ağrıdır.

Biz tıp dilinde, kuyruk sokumu bölgesinin ağrısına koksigodini diyoruz. Koksigodini; rahatsızlık hissinden, çoğu zaman şiddetli ağrıya dek uzanan şikayetlere neden olabiliyor. Herhangi bir zaman ve her yaşta görülebiliyor.

Kadınlarda 5 kat daha fazla rastlıyoruz. Bunun nedeni; kadın pelvisinin yapısından dolayı, kuyruk sokumunun daha korunmasız kalmasından diyebiliriz. Ağrı genellikle oturunca ortaya çıkıyor veya şiddetleniyor.

Koksigodini; düşme sonrası, doğum sonrası, tekrarlayan zorlanmalar veya sebebi olmaksızın başlayabiliyor.

Ağrı bazen kendiliğinden de geçebildiği gibi tedavi de gerektirebiliyor. Bazen yıllarca sürüp daha kötüye gidebiliyor. Ağrı, çoğu hastada stabil olmayan, hareketli kuyruk sokumu eklemi ve buna bağlı süregelen iltahaptan kaynaklanıyor.

Yapılan çalışmalarda, uygun tedavi yöntemleri ile iyi sonuçlar alındığını görüyoruz. Ancak uygun tedavi edilemeyen hastalar yıllarca ağrı çekebiliyorlar.

Tedavide uygulanan Yöntemler:

Lokal kortizon enjeksiyonu: Kronik iltihap üzerinde oldukça etkilidir. Ancak 2-3 kezden fazla yapılmasını önermiyoruz.

Ortası boş oturma simidi: Kısmen etkili olabiliyor.

Cerrahi tedavi yöntemi: Ağrılı kuyruk sokumu ekleminin cerrahi olarak çıkarılması genellikle iyi sonuçlanır. Bunların dışında şaşırtıcı düzeyde etkili bir tedavi yöntemi olan Düşük Düzeyli Lazer (soğuk lazer) tedavisi vardır.

Düşük Düzeyli Lazer tedavisinin değişik hastalıklardaki etkinliği dikkat çekiyor. Eklem iltihapları, yumuşak doku incinmeleri, tendinitler gibi hastalıklarda etkili bir şekilde kullanıyoruz.

Henüz, kuyruk sokumu ağrısı üzerinde yapılmış sınırlı çalışmaya var ve bunlarda lazer tedavisinin şaşırtıcı etkisinden bahsediliyor. Biz de kliniğimizde kronik kuyruk sokumu ağrısı olan hastalarımızda, sadece “Düşük Düzeyli Lazer” uygulaması ile % 80 – 100 ‘e varan iyilik hali elde ediyoruz. Cerrahi düşünülen vakalarda öncelikle lazer tedavisinin denenmesini öneriyoruz.

Dr. Vildan Çerçi