Grip Hastası Ne Yapmalı

Sıradan bir grip rahatsızlığı, çoğu zaman 7 ila 10 gün arasında kendiliğinden geçecektir. Ancak gene de rahatsızlığınızla ilgili baş edebilmek, büyümesini engellemek için bazı çözümler var.

Grip hastası neler yapmalı

Öncelikle bol bol dinlenmekte büyük fayda olacaktır. Yatak istirahatinin gribe son derece yardımcı olacağını belirtmekte fayda var.

  • Aynı zamanda bu istirahat, başkalarına hastalığın bulaşmasını da engelleyecektir.
  • Yüksek ateş, su kaybını tetikleyecektir.
  • Bol bol su ve sıvı gıdalar tüketmek önemli.
  • Tüketilecek bol sıvı, boğaz kaşıntısını rahatlatacak ve burundaki mukusu inceltecektir.
  • Su, besin değeri yüksek çorbalar, meyve suyu ve limon ile birlikte tüketilecek sıcak bitki çayları güzel seçeneklerdir.

Hastanın ateşi yüksek ise ılık su ile vücuda sünger veya temiz bir bez ile serinlemesinde yardımcı olunabilir. Bu veya soğuk su asla kullanılmamalıdır. Ateş derecesi düştükçe hastanın iyileşme belirtileri daha hızlı gelişecektir. Bu da son derece rahatlamasını sağlayabilir.

Tıkalı burunun temizlenmesine yardımcı olmak için nemli ve sıcak bir duş faydalı olabilir. Veya sıcak su dolu bir lavaboya yakın durarak nefes almak hastayı rahatlatacaktır.

Burun ve dudak çevresindeki deri dokuları vazelin ile yumuşatılabilir. Özellikle burun çevresini temizlerken meydana gelecek, sürtünme ile meydana gelen tahrişleri rahatlatır.

Öksürükler eğer hastanın uyku kalitesini düşürür düzeyde ise birkaç yastık desteğiyle hastanın başı dik bir şekilde uyuması sağlanabilir.

Grip Hastası nelere dikkat etmeli

Hasta, mümkün mertebe sigara tüketmemeli. Aynı zamanda bulunduğu ortamda sigara içilmemesi de önemli. Hastalık ileri bir dereceye ulaştıysa kesinlikle doktor muayenesi şarttır.

Doktorun önereceği antibiyotikler zamanı aksatılmadan kullanılmalı ve hasta mutlaka istirahat etmeli; rapor almalıdır. Öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları genç bireyler veya bazı sağlık sorunları olan kişiler için güvenli olmayabilir.

Vücut ağrıları ve baş ağrısını rahatlatmak veya ateşi düşürmek için asetaminofen veya ibuprofen denenmesi işe yarayabilir. Ancak medikal ilaçlar, bireyin kendi kararıyla değil; doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

Burun açıcı spreyler, burundaki kılcal damarları incelterek kişinin daha rahat nefes almasını sağlamakta. Kısa vadede işe yarayan bu ilaçlar, uzun vadede burnun daha fazla tıkanmasına sebep olacaktır. Bu yüzden en fazla üç gün arka arkaya kullanılmalıdır. Boğaz ağrısını yatıştırmada boğaz pastilleri veya sert şekerler kullanılabilir.