Kalp Pilleri, Vücudumuzun Yedek Aküsü

Kalbimizin düzenli çalışmasını sağlayan, vücudumuzun kendi ürettiği elektriğin yetersizliği ya da işlevini tam olarak yerine getiremediği durumlarda kullanılan kalp pillerinin hayat kurtardığı belirtildi.

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji uzmanı Dr. Süleyman Binici, "Kalbin aküsü işini layığıyla yapamıyor veya çıkan uyarılar kalbe yayılamıyorsa, hele bir de bu durum şikayetlere yol açıyorsa, kalbin yeni bir aküye, başka bir deyişle yapay bir pile ihtiyacı vardır" diyerek, tedaviye girişmeden önce mutlaka pile ihtiyaç olduğundan emin olunması gerektiğini söyledi.

Kalp pillerinin görevinin, kalbi dışarıdan elektrikle uyararak normal işlevine devam etmesini sağlamak olduğunu belirten Dr. Binici, geçmiş yıllarda oldukça büyük boyutlarda olan kalp pillerinin artık günümüzde kibrit kutusundan daha da küçüldüğünü ve inceldiğini kaydetti.

Eski ilkel cihazların hayat kurtarıcı olsalar da kalbin sağlıklı çalışmasını için yeterli olmadığını kaydeden Dr. Süleyman Binici, "Bugün kullandığımız piller, kalbin tüm odalarını ahenkli bir biçimde uyarabilmektedir. Daha da önemlisi; antenleri aracılığıyla kalbi her an dinlediklerinden ne zaman uyarı çıkarılması gerektiğine kendileri karar verirler" dedi.

NASIL TAKILIR?

Kalp pillerinin takılmasının günümüz teknolojisiyle eskiye göre çok daha kolaylaştığını kaydeden Binici, pili yerleştirmek için sol veya sağ köprücük kemiğinin altına 4-5 santimetrelik bir kesi yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Burada deri altında pil için küçük bir cep hazırlanır. Pil bu cebe yerleştirir. Koldan gelip kalbe giden toplardamarın içinden geçirilen iki tel, kalbin sağ tarafına kadar ilerletilir. Tellerden biri kalbin üst, biri de alt katına yerleştirilir. Kalbin duvarına sağlam bir biçimde yerleştirmek için vida uçlu veya dikensi çıkıntıları olan teller kullanılır. Elektrik taşıyan tellerin diğer ucu da pile vidalanır. Çalışması kontrol edildikten sonra kesilmiş olan yer dikilir."

Bu işlem için sadece kesi yapılacak bölgenin uyuşturulması ve hastaya sakinleştirici ilaçlar verilmesinin yeterli olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Süleyman Binici, genellikle hastanın ertesi gün hastaneden taburcu olabileceğini kaydetti.(İHA)