Vitamin Deposu Kestane ve Kestanenin Faydaları

Vitamin deposu olan Kestane, doyurucu özelliğinin yanı sıra beslenmemize katkı sağlayan birçok besin öğesine sahiptir. Kestane diğer sert kabuklu yemişlerin aksine vitamin ve mineral oranının da yüksek olmasıyla ön plana çıkmaktadır.

Aynı zamanda yağ oranı düşük olan kestane, başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifler, B1, B2 ve C vitaminlerini de bol miktarda içermektedir.

Doyurucu özelliğine paralel olarak insanların beslenmesine katkı sağlayan birçok besin öğelerine sahip olan kestanenin, kavrulduğu takdirde nem oranının yüzde 20 dolayında azaldığı, şeker miktarının yüzde 25 oranında arttığı ve enerji değerinin ise 200 kilo kalori olduğu ifade edildi.

Kestanenin kurutulduğunda raf ömrünün uzadığı, besin öğelerinde artış görüldüğü belirtildi. Önemli bir kestane üreticisi olan Türkiye'de insanların sayısız faydasına rağmen yeteri miktarda kestane tüketmediğine dikkat çekildi.

Kestane Faydaları Nelerdir

KESTANENİN YARARLARI FAYDALARI

  • Kansere karşı koruyucudur
  • Güçlü bir anti-oksidan olan kestane, içerdiği flavanoidler sayesinde zararlı serbest radikallere karşı koruma sağlayarak kansere karşı da koruyucu etki göstermektedir.
  • Kestane; demir, kalsiyum, magnezyum, mangan, fosfor ve çinko gibi mineraller bakımından da zengin olup çok ta iyi bir potasyum kaynağıdır.
  • Kestane aynı zamanda gluten içeriği olmayan bir yemiş olduğundan gluten içermeyen besinlerin hazırlanmasında da kullanılır; dolayısıyla kestane, gluten duyarlılığı, buğday alerjisi ve çölyak hastalığı olanlar için de oldukça uygun bir besindir.
  • Kestane yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle diyet yapanlarda kontrollü şekilde tüketilmesi gereken bir besindir. Özellikle diyabet gibi hastalıkları olan bireylerde fazla miktarlarda kestane tüketimi kan şekerinin çok fazla yükselmesine neden olabilir. Bu yüzden şeker hastaları kestane tüketiminde porsiyon kontrolüne çok dikkat etmelidirler.
  • 3 iri tane ya da 6 küçük tanesinin 1 dilim ekmek kadar enerji verdiğini ve bol nişasta dolayısıyla karbonhidrat içeriğini de göz ardı etmememiz gereken kestane; şeker hastalarında kan şekeri takibinde kontrolü kaybetmemek için ve dengeyi sağlayabilmek için günde 5-6 taneden fazla tüketilmemeli ve bir ara öğün gibi tüketilmelidir"

BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR

Kestanenin Faydaları

Damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenlerle şeker hastalarının yememesi gereken kestanenin tespit edilen bazı faydaları ise şöyle:

"Kestane kabuklarının suda kaynatılmasıyla hazırlanan ilaç ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır. Meyvesi, kasları kuvvetlendirir, kan dolaşımını düzenler. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler. Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir. Kansızlığı giderir. Mideyi kuvvetlendirir"

Yenebilir nitelikteki taze kestanenin başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, protein, düşük oranda yağ, çeşitli mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminlerini içeriyor. 100 gram kestanede ortalama 160 kilo kalori enerji sağlıyor.