Gövde Ve Baş Kısmı Yüksekte Uyumak Reflü Hastalarını Rahatlatıyor

İç hastalıklarda en çok reflü ile karşılaşıldığını belirten İç Hastalıklar ve Gastroentoroloji Uzmanı Dr. Bünyamin Sarıtaş, bu hastalıkla yaşayanların acı, ekşi ve gazlı içeceklerden uzak durarak ve yataklarının gövde ile baş kısmını yüksek olarak ayarlayarak yatmalarının rahatlamaya yol açacağını söyledi.

Mide, bağırsak ve karaciğerle ilgili şikayeti olanların gastroentoroloji alanına görünmeleri gerektiğini ifade eden Medical Park Elazığ Hastanesi İç Hastalıklar ve Gastroentoroloji Uzmanı Dr. Bünyamin Sarıtaş, "Her hastalıkta olduğu gibi reflü veya iç hastalıklarda erkan tanı ve tedavi ile rahatsızlıktan kurtulma şansı artmaktadır" dedi.

Kendi alanında en çok karşılaştığı hastalıkların başında reflü geldiğini belirten Uzman Doktor Sarıtaş, "Bu hastalıkta karında yanma ekşime, şişkinlikle beraber, bazen göğüs arkasında yanma, ağza acı su gelmesi gibi belirtiler görülebiliyor. Bu şikayetleri olan kişiler, mutlaka gastroentoroloji bölümüne başvurmalılar. Bu hastalığın tanısını koyarken, endoskopi yapılarak mide de ülser veya kanser gibi bir hastalık olup olmadığı saptanıp tedavi uyguluyoruz" şeklinde konuştu.

"YAŞAM TARZI DEĞİŞTİRİLMELİ"

Reflü hastalığında ilaçlı tedavi uygulandığını ancak diğer unutulmaması gerekenin de yaşam tarzında değişiklikler yapılması olduğunu hatırlatan Dr. Sarıtaş, "Özellikle yemeklere dikkat etmek, tok karnına yatmamak gerekiyor. Yatarken başın yüksekte bulunması önemli. Hastalar yaşam tarzı değişikliklerini yaptıkları zaman semptomları ortadan kayboluyor. Bununla beraber ilaç tedavisine ihtiyaç duyulan hastalar oluyor, ondan da fayda görmeyenler için cerrahi müdahale de karşımıza çıkıyor" diye konuştu.

"UYURKEN GÖVDE İLE BAŞI BİR ARADA YÜKSEK TUTMAK GEREKİYOR"

Spesifik olarak acı, ekşi, baharatlı yiyecekler, gazlı ve çay, kahve gibi içeceklere dikkat etmek gerektiğini de anlatan Sarıtaş, "Hastalar bunların dışında yedikleri yiyeceklerden rahatsız oluyorlarsa, ondan da uzak durmaları gerekiyor. Hem yerim, hem acı çekerim durumu olmamalı. Bir önemli noktada yemekten sonra uzanmamalı, birkaç saat aradan sonra yatmalı. Yatarken de baş kısımları yüksek olmalı. Baş kısmı yüksek olmalı derken, 2,3 yastık koyarak baş yükseltme anlamında değil de yatağın altına yastıkları koyarak gövde ile baş kısmını bir arada komple yüksekte olması reflü hastalarını rahatlatır" ifadelerini kullandı.(İHA)