Şeker Çocukların Sayısı Artıyor

Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen seminerde "çocuklarda diyabet görülmeyeceği" algısının yanlışlığı vurgulanarak, obezite, sağlıksız beslenme ve çevresel koşulların "şeker çocuklar" denilen diyabetli çocuk sayısını arttırdığı belirtildi.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle düzenlenen seminerde konuşan Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Özlem Sangün, diyabetin sürekli takip ve tedavi gerektiren bir durum olduğunu ve çoğaldığını vurguladı. Dr. Sangün, "Çocuklarda genellikle Tip1 dediğimiz ve insülin ihtiyacı olan diyabet görüyoruz. Son zamanlarda da sıklığı giderek artıyor. Bunun yanında eskiden erişkinlerde gördüğümüz Tip 2 diyabetin de artık obezite, sağlıksız beslenme koşulları ve çevresel faktörler dolayısı ile çocuklarda gözlemlenmeye başladığını görüyoruz. Tip 2 diyabette vücutta mutlak insülin eksikliği olmasa da diyabete bağlı komplikasyonlar sık görülüyor ve yaşam kalitesi açısından her iki diyabet türüne de dikkat çekmek gerekiyor" diye konuştu.

"ÇOCUKLARDA OLMAZMIŞ GİBİ ALGILANMAMALI"

Diyabeti tetikleyen bazı çevresel faktörlerin ortadan kaldırılabileceğine dikkat çeken Dr. Sangün, diyabetin "çocukluk çağında olamazmış" gibi algılanmasının önüne geçmek gerektiğini, çünkü bu algının bulguların fark edilmesini geciktirdiğini söyledi. "Çocuklara diyabetin bir yaşam tarzı olduğunu ve onunla arkadaş olması gerektiğini anlatıyoruz" diyen Dr. Sangün, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz diyabetli çocuklara şeker hastası demiyoruz. Çocuklarda insülin kullanımı ve diyabet ile ilgili birçok yanlış inanış var. Ancak çocukların gelecekte sağlıklı bir yaşam kurabilmeleri ve iç organlarının sağlıklı kalabilmeleri için insülin en iyi dostumuz. Diyabetle ilgili yeterli bilgiye sahibiz ve kullanabileceğimiz ilaç elimizde. Biz hastalarımızı nasıl tedavi edebileceğimizi biliyoruz. Diyabetli olmak büyük bir şanssızlık gibi algılanıyor fakat aslında durum öyle değil. Çünkü Tip 1 diyabetli çocuklar mecburen sağlıklı yaşamak zorunda olan ve buna ek olarak günlük insülin enjeksiyonlarını almak durumunda olan bireylerdir. Birkaç temel kurala dikkat ederek her türlü meslek sahibi olabilir, profesyonel spor yapabilir, aile kurabilir ve diyabeti olmayan bir bireyin yaptığı her şeyi yapabilirler. Diyabetin farkında olalım ve çocuklarda da görülebileceğini unutmayalım."

Seminerde Diyetisyen Deniz Tamir, sağlıklı yiyecek seçimi ve porsiyon miktarının ayarlanmasıyla yaşam kalitesinin arttırılabileceğine dair bilgiler verirken, Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Fuat Kırcelli de diyabetin çocuklara "bir yaşam biçimi olarak" anlatılması gerektiğinin altını çizdi. Seminer "şeker çocuklara" yönelik hazırlanan etkinliklerin ardından sona erdi.(İHA)