şizofreni tedavisinde balın etkisi

Yurt dışında, Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz'ın da aralarında bulunduğu araştırmacılar, şizofreni tedavisinde balın etkisini keşfetti. Yapılan hayvansal deneyde, şizofreni olmaları sağlanan hayvanlara baldan elde edilen CAPE adlı madde enjekte edilerek şizofreninin büyük oranda gerilediği görüldü.

Yurt dışında Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz'ın da aralarında bulunduğu araştırmacılar, şizofreni olmaları sağlanan hayvanların karın boşluğuna baldan elde edilen CAPE adlı maddeyi enjekte ederek şizofreninin büyük oranda gerilediğini keşfetti. Yapılan hayvansal deneyde, bir maddeyle denek hayvanların şizofreni olmaları sağlanıyor. Ardından balın içinde bulunan CAPE maddesi, hayvanın karın boşluğundan enjekte ediliyor. Deneyde, hayvanda baş gösteren şizofreninin normale yakın olarak gerilediğinin görüldüğünü belirten Sarsılmaz, "Bu araştırma hayvansal bir çalışmaydı. Hayvan etik kurulları var. Müsaadelerini alıyoruz, insanlar üzerinde bu etki nasıl olur araştırıcıların devreye girmesi gerekiyor. Bu bir hayvan deneği ama hastalıklar için ölçü alınırken hayvan deneylerinden hareket edilir" dedi.

HAYVANLAR ŞİZOFRENİ OLUYOR

İzmir'de bulunan Şifa Üniversitesi ve Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen Arı Günleri ve Sağlık Sempozyumu'nda konuşan Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, şizofreni tedavisinde balın etkisine ilişkin önemli bilgiler verdi. Şizofreni tedavisinde balın etkisine yönelik yapılan hayvansal deneyi anlatan Sarsılmaz, şöyle konuştu:

"Deneysel anlamda hayvan modelleri var. Bir madde veriyorsunuz, o maddeyle hayvan şizofreni oluyor. 'İnsanda şizofreniyi biliyoruz ama bu hayvanda şizofreni nasıl oluyor?' diyenlere karşı da o hayvan modelindeki tabloyu anlatıyoruz. Hayvan ayağa kalkıp bulunduğu yerde dönüşler yapıp yığılıyor. Bunların hepsi şizofren belirtisidir. Hayvan kafayı yemiş bir pozisyon gösterip yığılıp kalıyor. Bu şizofren modelindeki hayvanın beynine bakıyoruz. Hayvan modelinde oluşan şizofreni hastalığı örneğinde karaciğer, böbrek ve beyin dokularındaki her türlü arızayı 'geriye döndürme imkanı var mı?' diye baldan elde ettiğimiz kafeik, asit, fenetil ester; yani CAPE'yi hayvanın karın boşluğuna enjekte ederek tabloyu düzeltmeye çalışıyoruz ve düzeliyor."

Yapılan deneyin hayvansal bir deney olduğunu, şizofreni olan insanlarda balın etkisine ilişkin açıklama yapılamayacağını kaydeden Sarsılmaz, bu konuda araştırmacıların devreye girmesi gerektiğini ifade etti. Sarılmaz, hastalıklar için ölçü alınırken hayvan deneylerinden hareket edildiği bilgisini verdi.(İHA)