Kalp Damar Tıkanıklığına Bağlı Ölümler İlk Sırada

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Antalya Atatürk Devlet Hastanesi (AADH) kardiyoloji uzmanlarından Dr. Serkan Kurt, kalp damar tıkanıklığına bağlı ölümlerin halen dünyadaki ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını belirtti.

RİSK FAKTÖRLERİ

Hızla gelişen tıp dünyasındaki yeni uygulamalar sayesinde erken tanı ve tedavi imkanının arttığını belirten Dr. Kurt, damar tıkanıklığına neden olan risk faktörlerini genetik yatkınlık 'aile hikayesi olması', yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, sigara, düzenli spor yapmamak ve fazla kilo olarak açıkladı. Bu risk faktörlerinin olmasının kesin kalp damar tıkanıklığı olacak demek anlamını taşımadığını da belirten Dr. Kurt, "Fakat bu saydıklarımızdan kişi de ne kadar çok mevcutsa risk de o oranda artmaktadır" dedi.

YAPILMASI GEREKENLER

Antalya Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Antalya Atatürk Devlet Hastanesi kardiyoloji uzmanlarından Dr. Serkan Kurt, bu risk faktörlerinden kişide bir veya birkaçının bulunması halinde yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

"Özellikle genetik yatkınlık varsa kesinlikle sigara içilmemeli ve düzenli spor yapılmalıdır. Kolesterol, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı varsa düzenli aralıklarla doktora gidilip tansiyon takibi ve kan değerlerine bakılarak hastalık kontrol altında tutulmalıdır."

HER GÖĞÜS AĞRISI KALP NEDENLİ DEĞİLDİR

Kalp damar tıkanıklığının belirti ve bulguları arasında, özellikle göğüs ağrısının en önemli semptom olduğunu kaydeden Dr. Kurt, "Ama her göğüs ağrısı kalp nedenli değildir. Özellikle eforla artan, istirahat etmekle azalan, göğsün sol tarafında veya tam ortasında baskı tarzında, sıkıştırıcı sol kola veya sırta yayılan bir ağrı varsa derhal bir kardiyoloji uzmanına başvurulması gerekmektedir. Hiç bir belirti vermeden de yukarıda saydığım risk faktörü olanlar yılda bir kez düzenli kontrollerini yaptırması gerekmektedir" diye konuştu.

Tanı yöntemleri arasında en önemli ağrının şeklinin EKG, EKO, Efor Testi 'Koşu Bandı', Sintigrafi ile tanı konulabildiğini belirten Dr. Kurt, "Kesin tanı ve aynı zamanda tedavi şekli olarak koroner angiografi yapılmasıdır" dedi.(İHA)