Klima Hastalığına Dikkat

Prof. Dr. Murat Ünal, klimanın bakımının ve temizliğinin çok önemli olduğunu belirterek, "Yoksa başta üst solunum yolu enfeksiyonları ve hızla alt solunum yollarına inen zatürre, astım ataklarının tetiklenmesi gibi alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Klima 22-23 derece civarında ama ayarı soğuk değil nem alma kısmına getirilerek çalıştırılmalıdır" dedi.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Murat Ünal, özellikle Mersin gibi illerde klima kullanımının çok fazla olduğunu söyledi. Klimanın havayı yapay bir şekilde soğuttuğunu vurgulayan Ünal, "Yine Mersin gibi illerde klima kışları ısınmak içinde kullanılıyor. O yüzden klimanın bakımının ve temizliğinin yapılması çok önemli. Çünkü klima hastalığı dediğimiz özellikle klimanın bu filtre içeresine yerleşen bir çeşit mikrop başta üst solunum yolu enfeksiyonları ve hızla alt solunum yollarına inen yani zatürre, astım atakların tetiklenmesi gibi alerjik reaksiyonları artıran bir etki gösterebiliyor. O yüzden klima kullanımında klimanın filtrelerinin temizliğinin yapılması önemli" diye konuştu.

"KLİMA UZUN VE SÜREKLİ ÇALIŞTIRILMAMASI GEREKİYOR"

Klimanın uzun ve sürekli çalıştırılmaması gerektiğinin altını çizen Ünal, "Klimanın altında sürekli kalındığında başta yapay dediğimiz havayı soğuyoruz. Dolayısıyla bu soluduğumuz hava solunum yollarımızda kuruluğa ve solunum yollarımızı temizleyen hücrelerin de soğuktan hele belli bir ısıda çalıştıranlarda sinüsleri ve burnumuzu temizleyen tüylü hücreler soğuktan onlarda etkileniyor. O zaman burun içi temizleme olayı gerçekleşmiyor ve hastalıklara zemin hazırlıyor. Klima da başka bir tehlike çalışanlar sürekli oturduklarında kas iskelet sisteminde tutulmalar meydana geliyor. Buda özellikle baş ağrılarını tetikliyor. Baş ağrılarının yüzde 15'i sinüzitle ilgilidir. Başı ağrıyan insanların 6'da birinde sinüzit vardır. Her başı ağrıyan eşittir sinüzit olmuyor" şeklinde konuştu.

"KLİMA ALTINDA ÇALIŞANLAR MUTLAKA SÜREKLİ SIVI ALMALILAR"

Özellikle gece klima kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Ünal, "Gece yatıldığında burunda tıkanıklık yaşayanlar ağız solunumuna geçiyorlar ve dolayısıyla burnun nemlenme ve temizlenme özelliği olmadığı için alınan hava ağız kuruluğu, gece horlama, ağız açık uyuma ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabiliyor. Özellikle klimanın bu kurutucu etkisi çok çok önemli. Klima altında çalışılıyorsa kişi mutlaka sıvı almak gerekir. Sürekli ağzı nemlendirecek ölçüde sıvı almalıyız. Klimayı nem alma kısmında çalıştırmak gerekir. Yani siz klimayı 16'ya, 17'ye indirirseniz sağlık için iyi değildir. Klimanın genel olarak ideal oda ısısına yakın olması gerekir. Oda 22-23 derece civarında çalıştıracaksınız ama klimanın ayarı soğuk kısmına değil nem alma kısmına getireceksiniz" ifadelerini kullandı.(İHA)