Kızamık Hastalığının Belirtileri Nedir, Kızamık Nasıl Tedavi Edilir

Kızamık; özellikle ilkbaharda görülen ve aynı adı taşıyan virüsün yol açtığı, yüksek ateşe ve cilt döküntülerine neden bulaşıcı bir hastalıktır.

Kızamık hastalığı kişinin günlük yaşamını, okul ve iş hayatını olumsuz etkiler. Hastada yorgunluk ve ateş oluşur. Kızamık, ciddi bir rahatsızlık olup, başka hastalıkların da tetikleyicisidir.

Özellikle akciğer ve orta kulak enfeksiyonuna ve vücutta denge kaybına sebep olabilir. İnsanların yaklaşık %10'u bu rahatsızlığı yaşama riski taşır.

Kızamık, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda, hamilelerde ve bebeklerde ciddiye alınmadığı zaman ölümle sonuçlanabilecek derecede tehlike arz eder. Aşı ile tedbir alınmadığında ise bulaşıcı olması nedeniyle salgınlar meydana gelebilir.

Vücuda mikrop girdikten sonraki 10 gün içinde belirti ve bulgular gösteren kızamık hastalığı, bundan sonraki ilk haftada kişinin ateşinin yükselmesine, titremesine ve ağız içinde beyaz lekeler görülmesine sebep verir. Aynı zamanda kuru öksürük de başlar.

Kızamık; çoğu iltihaplanma sonrasında oluşabilecek belirtiler gösterir. Fakat döküntülerin başlaması en belirgin durumdur ve bu döküntüler başlamadan kızamık hastalığının teşhis edilmesi çok zordur.

Bu rahatsızlık anında vücutta beliren lekeler, her insanda farklı özellikler göstermektedir. Fakat ağız içinde oluşan beyaz yara ve lekeler, kızamık hastalığının teşhisindeki en kesin bulgulardır.

Kızamık Nasıl Tedavi Edilir

Kızamık tedavisinde belirlenen hedef hastalığın tamamen yok edilmesidir. Bu hastalık için kullanılan özel bir ilaç yoktur. Ateş düşürücüler ve ağrı kesiciler genel olarak tercih edilir. Kuru öksürüğün giderilmesi için de öksürük şurubu kullanılabilir.

Kızamık tedavisinde evdeki iyileşme çabaları ve hastanın istirahati önemlidir. Bulaşıcı olması nedeniyle hasta odada yalnız kalmalıdır. Oda havalandırılmalı ve sürekli olarak temizlenmeli, ayrıca odanın güneş almasına özen gösterilmelidir.

Oda sıcaklığı 20 derece civarında tutulmalıdır. Hastanın beslenmesinde sıvı ve meyve suyu tüketimi vitamin bakımından çok önemlidir. C vitamininin yeterince alınması durumunda hastalık çabuk bir sürede atlatılacaktır.