Diş sıkmanın zararları

Bir kişinin diş sıkma gücünün 5 tona kadar ulaşabildiği özellikle gece uyurken dişlerin sıkılmasının dişlere ciddi zarar verdiği belirtildi.

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurselen Toygar, bir kişinin diş sıkma gücünün 5 tona kadar ulaşabildiğine dikkati çekerek, "Özellikle gece uyurken dişlerin sıkılması aşınmalara, kök uçlarında zararlara neden olur. Bunlar da zamanla diş kaybına yol açar" dedi.

Prof. Dr. Toygar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stresle birlikte ortaya çıkan gece diş sıkmalarının ağız ve vücut sağlığı açısından da bazı sıkıntılar yaşattığını belirtti.

İnsanların daha çok gece farkında olmadan bu rahatsızlığı yaşadığına dikkati çeken Toygar, şöyle konuştu:

"Beyin bölgesine stres ne kadar yoğun iletilirse çiğneme kaslarının sıkımı o oranda güçleşir ve kişi farkında olmadan dişlerini gıcırdatmaya, sıkmaya başlar. Çene kasları çok güçlüdür. Yapılan araştırmalar bir kişinin diş sıkma gücünün 5 tona kadar ulaşabildiğini gösteriyor. Çene kasları diğer kaslara göre yorulmazlar. Bunun kasılma gücü daha fazladır."

Diş sıkmanın önüne geçebilmek için stresten uzak kalmanın gerekliliğine vurgu yapan Toygar, bu rahatsızlığın baş, boyun, bel ağrılarına da yol açtığını ifade etti.

Kişilerin ancak uyandığında çenesindeki ağrıdan bu rahatsızlığı farkedebileceğine işaret eden Toygar, “Özellikle gece uyurken dişlerin sıkılması aşınmalara, kök uçlarında zararlara neden olur. Bunlar da zamanla diş kaybına yol açar” dedi.

Toygar, bruksizm denen bu rahatsızlığın önlenebilmesi için günde iki kez 20'şer dakika çene eklemine sıcak havluyla masaj yapılabileceğini, şeker ve kafein tüketiminden uzak durarak yumuşak gıdalarla beslenebileceği, gece yatarken de diş sıkma önleyici aparat kullanabileceği tavsiyesinde bulundu.(A.A)