Fissüre İyi Gelen Yiyecekler

Anüs çevresinde deri çatlaması veya açık bir yara varsa, bağırsak hareketleri ile birlikte bu bölgede yanma ve keskin bir ağrıya neden olabilir. Makatta meydana gelen yara ve çatlağa tıp dilinde fissür hastalığı denmektedir.

Sık aralıklarla kabızlık sorunu yaşayan insanlarda fissür riski daha yüksektir. Bu hastalığın diğer olası nedenleri ise; ishal, bağırsak iltihaplanması, Chron hastalığı, ülseratif kolit, ıkınma ve nadir durumlarda cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar olabilir.

Fissür hastalığına yakalanan kişilerin en sık şikyet ettiği semptomlar; anüste keskin ağrı, kanama ve kaşıntıdır. Makat çatlaklarının iyileşmesi ve acının hafiflemesi için aşağıda yer alan yiyecekleri öğünlerinize ekleyebilirsiniz. Fissüre iyi gelen yiyecekler, aynı zamanda sindirimi kolaylaştırır ve bağırsak sağlığına iyi gelir.

Fissüre İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir

Zeytinyağı

Fissüre İyi Gelen Yiyecekler

Zeytinyağı; bağırsak sisteminden dışkının kolayca geçmesine izin veren, şifa verici bir bitkisel yağdır. Buna ek olarak, iltihap giderici (antienflamatuar) özellikleri makat çatlağının neden olduğu ağrıyı azalmaya yardımcı olabilir.

Yapılan bir araştırmada; fissür hastalığı olan kişilerin zeytinyağı, bal ve balmumu karışımını makat bölgesinde kullandıktan sonra ağrılarının, kanama ve kaşıntılarının fark edilir derecede azaldığı gözlenmiştir.

Tıbbi Sarısabır (Aloe Vera)

Fissüre İyi Gelen Yiyecekler

Tıbbi sarısabır doğal iyileştirici bir güce sahiptir. Makat çatlaklarının sebep olduğu ağrıyı azaltmaya yardımcı olur ve aynı zamanda hasarlı dokuyu onarır. Aloe vere jelini etkilenen alan üzerine sürerek, fissür ağrısını hafifletebilirsiniz.

Karakafes Otu (Eşek Kulağı)

Fissüre İyi Gelen Yiyecekler

Karakafes otu, makat çatlaklarının neden olduğu acıyı dindirmeye yardımcı olur. Bu bitki, cilt dokusunda hızlı hücre çoğalmasını teşvik eder ve hasarlı cilt dokusunun daha kısa sürede onarılmasını sağlar. Fissür hastalarının iyileşme sürecini hızlandırır.

Bir fincan sıcak su içerisine 1 yemek kaşığı kurutulmuş karakafes otunu ekleyin ve 10 dakika demlemeye bırakın. Bu bitkisel karışım soğuyunca, günde iki ya da üç kez etkilenen alanı temizlemek için kullanın.

Hindistan Cevizi Yağı

Fissüre İyi Gelen Yiyecekler

Hindistan cevizi yağı, makat çatlaklarına iyi gelen bir bitkisel çözümdür. Bu yağ cilde kolayca nüfuz eder ve etkilenen alanın daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur.

Hindistan cevizi yağını etkilenen alana günde iki ya da üç kez uygulayabilirsiniz. Aynı zamanda, kabızlık veya sindirim sorunlarından muzdaripseniz, Hindistan cevizi yağını öğünlerinize ekleyebilirsiniz.

Elma Sirkesi

Fissüre İyi Gelen Yiyecekler

Bağırsak hareketleri sırasında ıkınma veya kabızlık, fissür hastalığını kötüleştirebilir. Elma sirkesi kabızlık için en etkili bitkisel tedavi yöntemlerinden biridir.

Kabızlığa iyi gelen elma sirkesi, aynı zamanda sindirim sistemine de fayda sağlar ve bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur.

Bir bardak suyun içerisine 1 yemek kaşığı filtresiz elma sirkesi karıştırın. Bir miktar da organik bal ilave ettikten sonra, günde iki defa bu karışımı içebilirsiniz.

Keten tohumu

Fissüre İyi Gelen Yiyecekler

Keten tohumu, lif ve omega-3 yağ asitleri içerir. Kabızlık sorunu nedeniyle sürekli kötüleşen fissür çatlaklarının iyileşmesine yardımcı olabilir. Müshil özelliği vardır ve bağırsakların daha rahat çalışmasını sağlar.

Bir bardak suyun içerisine 1 yemek kaşığı keten tohumu ilave ettikten sonra, günde bir kez yatmadan önce bu karışımı içebilirsiniz. Keten tohumu ve su karışımı, bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur ve ıkınma ihtiyacı duyulmaz.

Lifli Yiyecekler

Fissüre İyi Gelen Yiyecekler

Yüksek lifli bir diyet uygulamak, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine katkı sağlar. Düzenli lif alımı, dışkının bağırsaklardan geçmesini kolaylaştırır ve makata fazla baskı uygulanmaz. Böylece makat çatlağı ve benzeri hasara yol açmaz. Aynı zamanda fissür hastalığına bağlı makat çatlarının daha hızlı iyileşmesi sağlanır.

Yüksek lifli diyet programınıza; kuru erik, yulaf ezmesi, ıspanak, kabak çekirdeği, ay çekirdeği ve baklagilleri ilave edebilirsiniz. Bu yiyeceklerin her biri zengin lif kaynaklarıdır ve sindirim sisteminin de daha rahat çalışmasına yardımcı olurlar. Lifli yiyeceklerle beslenmenin yanı sıra, bol su içmeye gayret edin.

Anal çatlakların iyileşmesi için hijyene önem verin. Fissür rahatsızlığı olan kişilerde bakteriyel enfeksiyon riski artabilir. Etkilenen bölgenin temiz ve kuru tutulmasına bilhassa özen gösterebilirsiniz.