Böbrek Tümörü

Böbrekler vücutta oluşan atık maddeleri ve fazla miktardaki su ve tuzu temizlemekle görevli sağ ve sol böğürde birbirlerine bakar şekilde yerleşmiş fasulye benzeri her biri 150–250 gr. ağırlığında olan organlardır.

Bu organların kendi yapılarından kaynaklanan tümörlere Böbrek Tümörleri adı verilir. Ayrıca diğer organlarda oluşan tümörlerde zamanla ilerleyerek böbreği tutabilmektedir.

İnsanlarda Böbrek tümörlerinin nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte bir takım faktörler sorumlu tutulmaktadır. Bunlar arasında sigara kullanımı, Asbest ve Kadmium işinde çalışanlar, şişman ve aşırı yağlı beslenenlerde riskin arttığı yönde deliller mevcuttur. Ayrıca bir takım ailesel hastalıkları (Tuberoz Skleroz, Von Hippel Lindau Hastalığı)' da Böbrek tümörü oluşum riskini arttırmaktadır.

BELİRTİLER

Önemli bir problem böbrek Tümörlerinin erken dönemde herhangi bir bulgu vermemesidir. İdrarla kanama, yan ağrısı ve ele gelen kitle sıklıkla tümörün ilerlediği geç dönemde görülmektedir ve tanı yüksek oranla başka bir sebeple doktora başvuran hastada tesadüfen konmaktadır.

Kilo kaybı, ateş, halsizlik, kansızlık, kan değerlerinde artış, yüksek tansiyon, kanda kalsiyum düzeyinin artışı hastalığın ileri evrelerinde görülen bulgulardır.

TEDAVİ

Böbrek tümörleri diğer organlara sıçramadan yakalanabilirse hastanın tedaviden fayda görme şansı yüksektir. Bu grupta 5 yıllık yaşam oranı %80–100 civarındadır. Genel olarak ise böbrek tümörünün 5 yıllık yaşam oranı %40–50 oranındadır. Böbrek Tümörünün asıl tedavisi cerrahidir. Cerrahi olarak çıkarılmayan bir tümörde uzun yaşam beklentisi şansı düşüktür.

En sık uygulanan cerrahi şekli Radikal Nefrektomidir. Bu ameliyatta böbrek ve çevresindeki tüm dokular çıkarılır. Bununla birlikte daha küçük boyutta ve uygun yerleşimli tümörlerde Parsiyel Nefrektomi denilen sadece böbrek içindeki tümörlü doku ve bu dokunun hemen çevresindeki 1 cm'lik sağlam doku çıkartılır. Eğer tümör böbrek dışındaki organlara (özellikle akciğer ve büyük damarlar) sıçramışsa bu bölgelere de cerrahi müdahale gerekebilmektedir.

Cerrahiye uygun olmayan genel durumu bozuk hastalarda ilaç tedavisi ve ışın tedavisi uygulanabilmekle birlikte ne yazık ki günümüzde cerrahi dışında yeterli etkiyi gösteren bir tedavi şekli yoktur.

Böbrek Tümörlerine erken tanı konulması en önemli etkendir. Bu yüzdende kişilerin düzenli aralıklarla doktor kontrollerine gitmeleri önerilir.

HAZIRLAYANLAR; Doç. Dr. Ahmet H.YAZICIOĞLU