Stres Bağışıklık sistemini Bozuyor

Vücudun bağışıklık sistemini zayıflatıp insanları hastalıklara karşı savunmasız bırakan stresin, bir çok hastalığı da tetikleyen unsur olduğu belirtiliyor.

Bir internet sitesinde yer verilen stresten korunma yöntemlerinde, özellikle Büyükşehirlerin gergin havasında yaşayan insanların sinirlerini kontrol etmeleri gerektiği üzerinde duruluyor.

Sitede yer alan bilgide "stres, insanın bağışıklık sistemini zora sokuyor. Bulaşıcı hastalıklara karşı savunmasız hale getiriyor. Stresle başa çıkamayan insanlarda özellikle migren ve astım, aşırı kilo ve hipertansiyon hastalıkları ortaya çıkıyor" diyen uzmanlar, stresin 3 evresi olduğunu ve alarm, direnç ve tükenme denilen bu evrelerdeki vücut fonksiyonlarını ise şöyle özetliyorlar:

"Alarm evresinde bir tehdit karşısında vücut derhal 'savaşa hazırlık yapmak üzere' harekete geçer. Beyin stres acı duygusunu azaltır. Hafıza ve düşünme yetisi güçlenir. Gözler daha iyi görmek için göz bebekleri küçülür. Akciğerlerde oksijen tüketimi artar. Karaciğer stoktaki glikojen şeklindeki şeker, glikoza dönüşür. Kalp kan basıncı artar, kalp atışı hızlanır. Dalak kaslara oksijen taşımak üzere alyuvarlar organizmaya dağılır. Bağırsaklar hazım, enerjiyi kaslar kullansın diye, yavaşlar. Saçlar ve vücut kılları dikilir. Direnç evresinde ise, alarm evresinden 1-2 dakika sonra vücut başka güçleri de devreye sokar. Beynin öğrenme ve hafıza bölümü harekete geçer. Vücudun bağışıklık sistemi yavaşlar, böylece enerji başka alanlarda kullanılır. Karaciğer yağ stokları, her an hazır, yakıt haline dönüşür. Böbreküstü bezleri korteks, metabolizmayı düzenleyen kortizol salgılar. Tükenme evresinde de, uzun süre kavgaya hazırlanan organizma yorulur ve ağır ağır savunma kalkanlarını indirmeye başlar. Beyin kortizol nöronlar için öldürücü bir tehlikeye dönüşür. İnsanda yorgunluğa, sinirliliğe ve depresyona sebep olur. Bağışıklık sistemi savunma hücrelerinin yok olması organizmayı zayıflatır ve saldırılara açık hale getirir. Bağırsak cidarı hassaslaşır. Kan basıncının artışı ve kalp atışının hızlanışı damarların elastikiyetinin azalmasına sebep olur."

Stresten korunmanın en iyi yolunun nefsi terbiye etmek olduğunu kaydeden uzmanlar, stresle yaşamayı öğrenmenin de mücadele için iyi bir yol olduğu görüşünü savunuyor.
iha