Çölyak Hastalığı Bilimsel Toplantıları

Dünya genelinde ortalama her yüz kişiden birinde görülen ve Türkiye'de 700 bine yakın kişide olduğu tahmin edilen çölyak hastalığı ile ilgili toplantı Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi iş birliği ile Gaziantep Novatel'de hastane ve özel poliklinik hekimlere yönelik olarak düzenlendi.

Toplantının oturum başkanlığını Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Kardioloji Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Metin Kılınç yaparken konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalından Prof. Dr. Sema Aydoğdu ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalından Yrd Doç. Dr. Şamil Hızlı katıldı.

Doktorların yoğun ilgi gösterdiği toplantıda Çölyak hastalığının dünden bugüne gelişimi ve kişilerin hayatında oluşturduğu olumsuz durumlar anlatıldı. Toplantıda ayrıca Finlandiya'da geliştirilen ve bir süredir tüm Avrupa'da uygulanan Avrupa Birliği onaylı ve hastalığı 5 dakika gibi kısa bir sürede tespit edebilen Biocard Çölyak Tespit Testi tanıtıldı.

Toplantıda konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Aydoğdu Çölyak hastalığının her yaşta teşhis edilebildiğini belirterek, "Çoğunlukla belirtiler ilişkili bir başka hastalığı da düşündürmektedir. Erken osteoproz, kansızlık, teşhis edilmemiş Laktoz alerjisi gibi.Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde önem taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi önemlidir. Kan testleri ve sonrasında ince

bağırsak biyopsisi ile kesin tanı konulmaktadır. Diğer taraftan buna hastalık değil yaşam biçimi diyebiliriz. Çünkü Çölyak tespit edildikten sonra hastalık değil bir yaşam biçimi olarak görülmelidir. Yapılacak diyetle bu rahatsızlığı bulunanlar normal yaşamlarına devam edebiliyor" dedi.

Çölyak hastalığının tek tedavisinin Glutensiz sıkı bir diyet olduğunu hatırlatan Aydoğdu, "Diyetin sıkı bir şekilde uygulanması ile düzleşen ince bağırsak yüzeyi normal şeklini ve işlevini tekrar kazanmaktadır. Çok az miktarda alınan gluten bağırsaklardaki tahribatın tekrarlamasına neden olur" diye konuştu.

Glutensiz sıkı bir diyetin uygulanması süresince Çölyak hastasının genellikle bir şikayeti olmayacağını da anlatan Aydoğdu, "Beslenme tarzının değiştirilmesinin ardından genelde kısa bir süre içerisinde şikayetler belirgin şekilde azalır. Şikayetlerin tamamen kaybolma süresi ince bağırsaktaki tahribat derecesi, hastanın yaşı ve diğer faktörlere göre değişkenlik gösterebilir. Gluten içeren gıdalardan kaynaklanan, hissedilebilir şikayetler çoğunlukla uzun süreler sonrası hatta bazen yıllar sonra kendini gösterir. Diyetin bozulması ya da terk edilmesi tedavi edilmesi çok daha zor ve hatta ölümcül olan ağır hastalıklara neden olabilir" diye şeklinde konuştu.

Dünya genelinde her yüz kişide birinde görülen Çölyak'ın Türkiye'de yaklaşık 700 bin kişide olabileceğine işaret eden Aydoğdu, "Türkiye'de bugüne kadar 5 bin kişide Çölyak tespit edilmiştir. Geride bekleyen 695.000 potansiyel Çölyak hastasının ölümcül vakalara gelinmeden tespiti için sağlık politikası oluşturulmalıdır" dedi.

Gaziantep Üniversitesi Tıp fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Yrd Doç. Dr. Şamil Hızlı ise Gaziantep'te bu hastalık için çalışmalara başladıklarını ve ilk üç ay içinde 52 hastada Çölyak'ın tespit edildiğini söyledi.

San bir haftada bu rakama 8 kişinin daha eklendiğini anlatan Hızlı, "Çölyak'ın zamanında tespit edilip tedavi sürecine geçilmesi gerekiyor. Bu nedenle bizde Gaziantep'te bu çalışmalara başladık. Kısa sürede yapılan çalışmalar sonuç vermeye başladı ve hastaların tespiti mümkün olmuştur. Bundan sonraki süreçte takiplerimiz ve doktorlarımızın bize yönlendirmesiyle hastalarımıza gerekli bütün bilgilendirmeler yapılacaktır" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından, konuşmacılar katılımcıların sorularını yanıtladı.