Osteoporozu Önlemenin Yolları

Osteoporozu önlemek için kırmızı et tüketimini azaltıp, daha çok kepekli tahıl ürünleri, makarna, fasulye, yeşil yapraklı sebzelerle ceviz ve fındık gibi kabuklu yemişler yiyin.

Osteoporoz nasıl önlenir

-Doymuş yağla yapılan yemeklerden kaçının.
-Beyaz şekeri azaltın.
-Fosfatlı yemekleri azaltın.
-Sigarayı bırakın.
-Kahve, çay ve alkol tüketiminizi sınırlayın.
-İlaçları sadece gerektiğinde ve önerildiği gibi alın.
-Beslenmenizi kalsiyumla destekleyin.
-Spor yapın! Spor yapın! Spor yapın!

NOT:35 yaşın altındaki kadınlar spor yaparak ve kalsiyum alarak kemik yoğunluğunu artırabilirler. Bu yaşın üzerindeki kadınlar sadece mevcut kemik yoğunluğunu koruyabilir, ama çoğaltamazlar.

Osteoporoz nasıl önlenir
Kalsiyum ve D vitamini içeren, kemik sağlığı için faydalı besinlerle beslenmek, stresten uzak durmak, aşırı alkol tüketiminden kaçınmak, sigara kullanmamak, düzenli olarak kas ve kemik geliştirici egzersizler yapmak, çok zayıf veya çok kilolu olmamak osteoropoz riskini düşürücü faktörlerdir.

KALSİYUM VE D VİTAMİNİ ÖNEMLİ

Hem kadın hem de erkekte iskelet sisteminin gelişmesi ve kemik yoğunluğunun devamı için ömür boyu yeterli kalsiyum ve D vitamini alımı önemlidir. Süt ve süt ürünlerinin kalsiyum kaynağı olarak diyette yer alması gerekir. Bunlar aynı zamanda zengin protein kaynaklarıdır. Bunun yanısıra kalsiyum yönünden zengin diğer besinler olarak yeşil sebzeleri (ıspanak, brokoli, kıvırcık, lahana), balık çeşitlerini ve özellikle badem gibi bazı kuru yemişleri de ihmal etmemek gerekir.

osteoporozu önlemek için

DÜZENLİ EGZERSİZ YAPMAK ŞART

Kemik sağlığının korunması ve osteoporozun önlenmesi için düzenli fiziksel aktivite yapılmasının şarttır. Osteoporoz gelişmesini engelleyecek olanlar yeterli kalsiyum alımı ile birlikte harekettir. Yürüyüş, kemiklerin güçlenmesi ve sağlıklı bir yaşama sahip olabilmek için en kolay ve iyi fiziksel aktivitedir. Kemik erimesi uzun süre hiçbir belirti vermeden sinsice ilerleyebilir. Bu nedenle düzenli kontrolden geçmekte çok önemli. Risk faktörlerini bilmek ve osteoporozu önlemeye yönelik tedbirleri almak gerekir.

osteoporoz önlenmesi

Osteoporoz risk faktörleri

"Sigara ve alkol tüketimi, ailede kemik erimesi geçirmiş hastanın bulunması, eklem rahatsızlıkları (özellikle iltihaplı eklem romatizması), kalsiyum ve D vitamini eksikliği, erkeklerde testosteron seviyesinin düşüklüğü, hormonal hastalıklar (özellikle Paratiroid ve Tiroid hormonları), astım hastalığının bulunması, egzersiz ve spor alışkanlığının olmaması, bunama.

osteoporoz