Vücutta Ödem Oluşumu Sebepleri ve Önlemenin Yolları

Ödem nedir, nasıl oluşur, ödem oluşma sebepleri nelerdir ve vücuttan ödem atılması için neler yapılmalıdır bilgileri içeren bir yazı.

Vücutta Ödem Oluşumu Sebepleri ve Önlemenin Yolları

Ödem; vücutta bulunan dokular arasında sıvı birikmesinin normalden fazla olması durumudur. Toplardamar sistemi ve lenf sisteminin çalışmaması sonucu meydana gelir.

Ödem, vücutta sıvı birikmesi şeklimde oluştuğundan ellerde, ayaklarda, göz çevresinde, akciğerde, karaciğerde, karın bölgesinde ve yaralanmalara bağlı olarak darbe alınan bölgelerde oluşur.

Ödemler bölgesel olabilecekleri gibi tüm vücutta da meydana gelebilirler. Ödemler, belirli bir hastalık değillerdir ancak bazı hastalıkların belirtisi olabilirler. Bu nedenle vücudunuzun her hangi bir yerinde ödem oluşması durumunda doktora başvurmanızda yarar vardır.

Vücudunun ödem toplamasının sebepleri

  1. Vücut yeterli derece de hareket etmediğinde kan dolaşımınız minimum seviyede olacağından kılcal damarlarda çatlamalar meydana gelir ve dokulara sıvı sızması ve birikmesi meydana gelir.
  2. Uzun uçak ve otomobil yolculuklarında belirli oturma pozisyonlarından kaynaklı olarak kan dolaşımınız sağlıklı olarak gerçekleşmediğinden ödem birikmesi oluşur.
  3. Yükseklere çıktıkça sıcaklığın düşmesi, basıncın artmasına bağlı olarak kan dolaşımı yavaşlar. Kan dolaşımının yavaşlaması ile özellikle akciğerlerde ve soğuğa, basınca daha çok maruz kalan yüz bölgesinde ödem birikmesi oluşur.

    Özellikle tırmanma sporu ile ilgilenenler bu ödemlere yakalanmamak için tırmanış ve yürüyüş sonrasında yüz ve vücut egzersizleri yaparlar.

  4. Aşırı sıcaklar nedeniyle vücut ter yoluyla sıvıyı dışarı atar. Bu durum vücutta tuz yoğunluğunun artmasına ve daha çok sıvı süzülmesine neden olur. Vücut tuz dengesini sağlamak için ödem biriktirir. Özellikle el ve ayak bileklerinde ödem oluşur.
  5. Hamilelikte oluşan hormonal değişimler nedeniyle ödemler oluşur. Özellikle bebeğin beslenmesi için gerekli olan suyun fazla içilmesi, az hareket edilmesi ve vücutta salgılanan hormonların su tutmaları nedeniyle hamile bayanların vücutlarının tüm bölgelerinde ödem oluşabilir. Hamile bayanlar, vücutlarında daha çok tuz tuttuklarından vücut daha çok sıvı toplayacaktır.
  6. Doğum kontrol hapları ve adet dönemi ödemleri: Doğum kontrol hapları ostrejen içerdiklerinden ödem oluştururlar. Sadece doğum kontrol hapları değil bütün ostrojen içerikli ilaçlar ödem oluşturur.

    Adet döneminde ise hormonal değişimlerin çok olması ve salgılanan hormonları su tutması nedeniyle vücutta ödem oluşur.

  7. Yanlış beslenme ve tuz kullanımı: Yanlış beslenme vücutta kan dolaşımını yavaşlatarak ödem oluşmasına sebep olur. Aşırı yemek yenmesi, bir öğünde çok yenmesi sindirim sistemi rahatsızlıkları oluşturması nedeniyle ödem oluşturur.

    Aşırı yemek yiyenlerin az hareket etmeleri de ödem oluşma sebebidir. Bunun yanında tuz kullanımı ödemin ana sebeplerinden biridir.

    Ödem, vücutta biriken tuz dengesini sağlamak için dokuların sıvı toplaması ve dengeyi kurmasıdır. Bu nedenle aşırı tuz kullanımı ödemin ana sebebidir.

Ödem oluşması; kılcal damarların etrafında bulunan dokulara sıvı sızdırması ile sonucu dokular içinde sıvı birikmesine bağlı şişlikler şeklinde oluşur.

Ödem için sıvı birikmesi demek vücudun gerekli olan sıvıyı böbreklerden tekrar telafi etmesi demektir.

Böbrekler gerekli olan sıvıyı süzerek vücutta daha fazla tuz oluşmasını sağlayacağından siz durmadan susayarak su içersiniz ve böbrekleriniz daha çok çalışır.

Ödemden kurtulma yolları

Bu durumu önlemek için yapmanız gerekenler şunlardır:

  1. Öncelikle tuz kullanımını minimuma indirip tuz kullanımı bırakılmalıdır. Yemeklerin sağlıklı olarak yenilmesi ve dengeli beslenme yapılması gereklidir.

    Aşırı yağlı, aşırı tatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Lifli besinler ile beslenmeniz vücut sıvı dengesi açısından çok önemlidir.

  2. Düzenli olarak yürüyüş yapın. Yapacağınız yürüyüşler hareketliliğiniz artıracak ve kan dolaşımınızın normalleşmesini sağlayarak ödem oluşmasını engelleyecektir.
  3. Maydanozu bir demlikte kaynatarak sabahları aç karnına için. Maydanoz ödemin atılması için en etkili yöntemdir.
  4. Karahindiba bitkisini veya köklerini demlikte kaynatarak içine biraz bal karıştırıp için. Ödemin atılmasına ve vücut tuz dengesinin sağlanmasında çok etkilidir.
  5. Sabahları ve yemeklerden önce ılık suya limon sıkarak için. Bu hem vücut sıvı dengenizi koruyacak hem de fazla yemek yemenizi engelleyerek kan dolaşımını normal düzeyde tutacaktır.
  6. Bol bol su tüketmeli, vücutta su tutan soda ve türevi içecekleri en aza indirmelisiniz. Böylece ödem oluşmasını engellemiş olursunuz.