Ruhsal dengesizliklerin ileri aşaması ruh hastalıklarıdır

"Ruh Sağlığı ve Hastalıkları' ile kişide görülen önemli uyumsuzlukları önleme, teşhis ve tedavi etmeyle uğraşan uzmanlık dalma psikiyatri denmektedir. Psikiyatrinin kapsamına giren şikayetler şunlardır:
Uykusuzluk
Sıkıntı, sinirlilik
Durgunluk, huzursuzluk
Unutkanlık, dalgınlık
Aşırı şüphecilik
Taşkınlıklar
Sürekli gerginlik
Kişilik bozuklukları
İnsanlardan uzaklaşma
Alkol ve madde kullanımına ilişkin sorunlar
Panik hissi
Fobiler
Aşırı kuralcılık
Gerçek dışı düşünceler
Vücutta açıklanamayan ağrılar, uyuşmalar
Genellikle sıkıntı ve sinirlenme sonrası görülen bayılmalar.
Bu şikayetler psikiyatriyi ilgilendiren sorunların bir kısmıdır.17 Fakat davranış bozuklukları genel olarak "Nevrozlar' ve "Psikozlar' olmak üzere iki ana başlık altında incelenir. Bunlardan nevrozlar hafif, psikozlar ağır vakalardır.
Nevrozlar, organik bir sebebe bağlı değildir. Tamamıyla çevreden gelen olumsuzlukların etkisiyle kişide düşünce bozukluklarının ve ruhi çatışmaların ortaya çıkması halidir. Nevrozlu bir kişi, çevresi ile birtakım uyumsuzluklar yaşar fakat sıkıntılarının ve sorunlarının farkındadır. En önemlisi, gerçek hayattan kopmaz.
Psikozlarda ise durum oldukça farklıdır. Hasta gerçeklerden tamamıyla kopmuş, kişiliği dağılmıştır. Dahası; muhakemesi ve zihin fonksiyonları bozulduğu için kişi, hasta olduğunun farkında değildir. Hezeyan ve halüsinasyonlar söz konusudur.
Bu iki gruba girmeyen başka anormal davranışlar da vardır. Bu kitapta tüm ruh hastalıklarına yer verilmeyecek, sadece bir kısmı incelenecektir. Burada amaç hem sizlere sık rastlanan bu ruh hastalıklarını tanıtmak hem de ruh sağlığının önemini hatırlatmaktır. Sağlıklı, dengeli bir ruh haline sahip olmanın neden gerekli olduğunu, sağlıksız, dengesiz bir yapının ileride nelere yol açabileceğini görmeniz amaçlanmaktadır.