Sigaranın zararları

Sigara içinde insan sağlığını tehdit eden bir çok zararlı maddeler olduğu bildirildi. Bu maddeler içinde tarım zararlılarına karşı mücadelede etkin olarak kullanılan zehirlerin bile olması dikkat çekiyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanlığı'nca verilen bilgiye göre, sigara içindeki zararlı maddelerden bir kaçı şunlar:

Polonyum - 210 (kanserojen), Radon (radyosyon), Metanol (füzeyakıtı), Toluen (tiner), Kadmiyum (akü metali), Bütan (tüpgaz), DDT (böcek öldürücü), Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri), Aseton (oje sökücü), Naftalin (güve kovucu), Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri), Arsenik (fare zehiri), Amonyak tuvalet temizleyicisi), Karbon (eksoz Monoksit gazı), Nikotin ve 3.885 toksik madde.

KTÜ Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanlığı'nın verilerinde sigaranın insan sağlığına sayısız zararları ortaya konuyor. Buna göre başta çeşitli kanser hastalıklarına neden olan sigara, ikinci olarak solunum sistemi ve kalp damar hastalıklarına yol açıyor.

Sigara ile gelen çeşitli kanser türleri ise şunlar:
Akciğer, dudak, dil, yutak, gırtlak, karaciğer, yemek borusu, mide, anüs, pankreas, rahim, meme, yumurtalık, böbrek, mesane, penis ve kan kanserleri.

Sigaraya bağlı olarak ortaya çıkan solunum sistemi hastalıkları da şöyle sıralanıyor:

Kronik bronşit, amfizem, astma, Goodpasture s, eozinofilik granülom, bronşiolitis, uyku-apne s, pnömotoraks, tüberküloz, pnömokok infeksiyonu.

Sigaranın neden olduğu kalp damar hastalıkları çeşitleri ise şunlar:

Aterosklerotik kalp-damar hastalıkları (renal, koroner, karotid, mezenterik, iliyak arterler ve abdominal aorta), enfarktüs, aritmiler, inme, periferik arter hastalığı, venöz tromboemboli. Sigara ayrıca sindirim sistemi hastalıklarına, erken menapoz, kemik erimesi, erken doğum, erken membran rüptürü, düşük, düşük doğum ağırlığı, ani çocuk ölümleri, büyüme gelişme geriliği, zeka geriliği, febril konvülsiyon, davranış bozukluğu, atopik hastalıklar, akciğer gelişme bozukluğu, artmış solunumsal infeksiyonlar gibi kadın hastalıkları ve doğum bozukluklarına yol açıyor. Erkeklerde sperm kalitesinde azalma, prostat hipertrofisine neden olan sigara kullanımı ayrıca cilt hastalıkları ve romatizmal hastalıklar ile depresyon, şizofreni, hormon bozuklukları, grave's hastalığı, guatr, böbrek, ağız hastalıkları olarak sıralanıyor.

İstatistikler Türkiye'nin bu zararlı maddeye karşı olumlu bir tepki vermediğini ortaya koyuyor. Dünyada azalma eğilimine giren sigaranın kullanımı Türkiye'de tam aksine artarak sürdüğü kaydedildi. Türkiye dünyadaki en büyük sigara tüketici ülkelerden biri konumuna geldi. ABD Tarım Bakanlığı verilerine göre, 1990-1999 yılları arasında dünyadaki toplam sigara tüketimi yüzde 4.12 azalırken, aynı dönemde Türkiye'de sigara tüketimi yüzde 52.18 artmış durumda. Bu artış ile Türkiye, Pakistan ve Bulgaristan'dan sonra üçüncü sırayı almaktadır. 15 yaşından büyük yetişkin nüfusta kişi başına tüketim yıllık 1990'da 86.92 paket iken, bu rakam 2000 yılında 134.65 pakete çıkmış görünüyor.
iha