Kolik Olan Bebekleri Rahatlatacak 7 Yöntem

Bebeklik döneminde kolik yaşayan anne babalar için bebeklerini rahatlatmanın yollarını bulmak önemli bir konudur. İnfantil kolik, bebeklerin huzursuzluk ve ağlama nöbetleri yaşadığı bir durumdur. Bu makalede, kolik olan bebekleri rahatlatmak için kullanılabilecek etkili yöntemler ve öneriler bulabilirsiniz. Bebeğinizin huzurunu sağlamak ve aile olarak daha rahat bir uyku düzeni elde etmek için uygulayabileceğiniz kolik rahatlama teknikleriyle ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. İşte kolik olan bebekleri rahatlatacak 7 yöntem ve daha fazlası...

Kolik Nedir?

İnfantil kolik, üç haftadan uzun süren, haftanın en az üç günü, günde üç saati aşan huzursuzluk ve ağlama nöbetleri olarak tanımlanır. Bu durum bebeklerin %5 - 25'inde görülür. Genellikle doğumdan sonraki ikinci-üçüncü haftalarda başlar, altıncı-sekizinci haftalarda artar ve üçüncü-dördüncü aylarda kendiliğinden düzelir. İnfantil kolik süreci hem bebek hem de aileler için yorucu ve zorlayıcı olabilir. Memorial Sağlık Grubu Medstar Topçular Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Kerem Yıldız, infantil kolik hakkında önerilerde bulunuyor.

Kolik Neden Bebekleri Huysuzlaştırır?

İnfantil kolik nöbetleri genellikle öğleden sonra veya akşam saatlerinde görülür. Kolik ağlaması genellikle her gün tekrarlanır, bazen bir gece ara verir. Nöbetler sırasında bebeğin yüzünde ağrılı bir ifade oluşur, yumruklarını sıkar ve ayaklarını karnına çeker. Beslenme ve uyku düzeni ağlamayla bozulur, bu nedenle bebek huysuzlaşır. Meme arayan bir bebek, emmeye başladıktan kısa bir süre sonra ağlayarak emmeyi bırakabilir veya tam uykuya dalmışken birkaç dakika sonra uyanarak ağlamaya devam edebilir.

Kolik, Davranış Sorunlarının Erken Örneği

Kolikli bebekler normal bebeklerle aynı şekilde ağlarlar. Ancak kolikli bebekler daha uzun süre ağlar ve kolaylıkla sakinleştirilemezler. Kolik, bebek ve çevre arasında yetersiz bağlantıdan kaynaklanan davranış sorunlarının en erken örneği olarak tanımlanır. Gebelikte yaşanan stres ve fiziksel rahatsızlıklar, aile içi sorunlar ve olumsuz doğum deneyimleri kolik gelişimiyle ilişkilendirilmiştir. Annede endişe, alkol tüketimi ise infantil kolik riskini artırır. Ayrıca genç anne olmak, annenin eğitim düzeyi, babayla birlikte yaşamama ve yetersiz sosyal destek gibi faktörler de rol oynar.

Sigara Dumanı Kolik'i Artırır

Bebek çok sayıda uyarana maruz kaldığında, akşam saatlerinde daha gergin ve uyarılmış bir hâl alır ve nedensiz ağlamalar görülür. Bebek beşinci ayın sonunda bu uyaranlara daha iyi adapte olmaya başlar ve kolik dönemi sona erer. Sigara dumanı da kolik riskini artıran çevresel bir faktördür. Evde sigara içen kişi sayısı arttıkça, bebekte kolik görülme olasılığı ve şiddeti de artar. Düşük doğum ağırlığı da kolik riskini artıran bir faktördür.

Anne Sütü Kolik'ten Korur

Biberonla besleme, yatay pozisyonda besleme ve beslenme sonrası gaz çıkarmama kolik nedeni olarak bildirilmiştir. Anne sütü ile beslenme ilk altı ayda tek koruyucu faktördür. Kolinin inek sütü proteinine karşı alerji nedeniyle ortaya çıktığını gösteren çalışmalar mevcuttur. Besin alerjisi ve laktoz intoleransı sadece bebeklerin küçük bir bölümünde kolikle ilişkilidir. İnfantil kolik, reflünün tek belirtisi olabilir. Sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde diyet değişikliği yapmaya gerek yoktur. Bununla birlikte, anne sütünden süt ve süt ürünleri, buğday, yumurta ve fındığı çıkarmak faydalı olabilir. Bebeklere bitki çayı vermek, dozaj ve içerik standartları olmaması, normal beslenmeyi bozabilmesi ve ciddi yan etkileri olabilmesi nedeniyle önerilmez.

Kolik Olan Bebekleri Rahatlatmak İçin Deneyebileceğiniz Yöntemler:

  1. Bebeği sallamak: Bebekleri ritmik bir şekilde kucağınızda, pusetlerinde, beşiklerinde veya otomatik bebek salıncaklarında sallamak, onları rahatlatabilir. Ancak çok sert sallamaktan kaçınmalı ve boyun yaralanmalarına yol açmamak için dikkatli olmalısınız.

  2. Arabayla gezdirmek: Bebeği arabasında gezdirirken, sakinleşmesi için saatte 80-90 km hızla giden bir araba hissi veren araçlar kullanabilirsiniz.

  3. Ilık temas: Bebeğin karın bölgesine ılık bir havlu uygulayabilir veya ılık bir banyo yaptırarak onu rahatlatabilirsiniz.

  4. Şarkı söylemek: Bebekler müziğe ilgi duyar, bu nedenle aileler bebeklerin hangi müzik türünden hoşlandığını keşfetmeye çalışmalıdır.

  5. Ritmik seslerden yararlanmak: Birçok bebek vantilatör veya elektrikli süpürge sesi, anne karnında duydukları guruldamaların kaydı veya doğadaki seslerle sakinleşebilir.

  6. Bebeğe masaj yapmak: Bebekler dokunulmaktan hoşlanır, bu nedenle masaj yapmak onları sakinleştirebilir.

  7. Basınç uygulama tekniği: Bebek kucağa alınır, annenin veya bakıcının karnına yatırılır ve hafifçe sırtına vurulur veya sırtı sıvazlanır. Bu yöntem, birçok bebeğin sevdiği bir yöntemdir.

Bebeği Aşırı Uyarmaktan Kaçının

Bu tedavi yöntemlerinin etkinliği tam anlamıyla kanıtlanmamıştır, ancak farmakolojik tedavilere ve diyet değişikliklerine göre daha güvenli ve daha az dramatik olduğu için önerilebilirler. Ancak, bu yöntemleri uygularken bebeği aşırı uyarmaktan kaçınmalı ve olası kazalara karşı önlem almalısınız. Hızlı bir şekilde ağlamaya yanıt vermek, aşırı uyarıdan kaçınmak, hafif yatıştırıcı hareketler, emzik kullanımı, kanguru kullanımı ve elektrikli süpürge sesi kullanımı, infantil kolikin azalmasına yardımcı olabilir; ancak infantil kolik için tek kanıtlanmış tedavi zamandır.