Kabus virüsten nasıl korunabiliriz ?

Norovirüs Türkiye'yi de tehdit ediyor. Peki bundan korunla yolları nedir?
Avrupa'yı kasıp kavuran ve binlerce kişiyi yatağa düşüren norovirüsün Türkiye'yi de etkilememesi için gereken tedbirlerin alınması, bunun için de ishal vakalarının ihmal edilmemesi gerektiği bildirildi.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İngiltere ve Almanya'da görülen norovirüs salgınının Türkiye'ye de sıçrama olasılığı bulunduğunu bildirdi. "Ülkenin böyle bir salgınla karşı karşıya bulunup bulunmadığının bilinmesi için öncelikle söz konusu virüsün tespit edilmesi gerektiğini" ifade eden Şenol, bunun için de "uyanık olmak gerektiğini" vurguladı.
Bu virüsün tespit edilebilmesi için ülkede yeterli alt yapının bulunduğunu ifade eden Şenol, "Ancak ülkemizde salgınların tespiti ve bununla ilgili geri bildirimlerde sorun var" dedi. Sağlık kurumlarında, ishal vakalarının nedeninin iyi belirlenmesinin önemine işaret eden Şenol, "Yazın görülen ishaller daha çok bakteriyeldir. Kışın görülen ishaller ise norovirüsün habercisi olabileceği için ihmal edilmemelidir. Böyle bir rahatsızlığı olanlar hemen sağlık kuruluşuna başvurmalı, burada da hastalığın kaynağı belirlenmelidir" şeklinde konuştu.
Salgına karşı alınacak önlemlerde okul ve iş yerlerinin uyarılmasının önemli olduğunu, bu tür yerlerde ishal görülen kişilerin hemen bir sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi gerektiğini bildiren Şenol, şunlara dikkati çekti:
"Norovirüs, kış aylarında mide-bağırsak sistemine yerleşip bulaşma olasılığı yüksek salgınlar şeklinde seyrediyor. Bu nedenle bu tür salgınların görüldüğü dönemde yüksek düzeyde dezenfeksiyon yapılması çok önemli. Virüs, kapalı yerlerde salgın yaptığı için özellikle ortak tuvalet kullanımının olduğu okullarda ve iş yerlerinde buna karşı önlemlerin artırılması gerekiyor. Tuvalet ve çevre temizliğine gereken önemin gösterilmesi, ellerin ve yiyeceklerin iyi yıkanması, iyi yıkanmadığından şüphelenilen gıdalardan uzak durulması alınması gereken önlemlerin başında geliyor."
Norovirüsün yol açtığı hastalığın çok ciddi olmadığını, ancak yarattığı salgınla büyük çapta işgücü kaybına neden olduğunu anlatan Şenol, hızla salgına yol açan norovirüsün çevrede uzun süre kalabildiğine dikkati çekti.
Şenol, bu nedenle ishalli vakaların okul ve iş yerlerinden uzak tutulmasının gerekli olduğunu vurguladı.
Türkiye'den virüsün görüldüğü ülkelere gidiş-gelişlerin yoğun olduğunu, bu nedenle havaalanlarında da önlem alınması gerektiğini bildiren Şenol, "Bu ülkelere yolculuk yapacaklar kişisel önlemleri ihmal etmemelidir. Ayrıca havaalanlarına uyarıcı yazılar asılabilir" şeklinde konuştu.
KUSMA VE YÜKSEK ATEŞLE KENDİNİ GÖSTERİYOR
Mideye yerleşen norovirüs, hastalarda aniden başlayan kusma ve ishalle kendini gösteriyor. Bazı hastalarda yüksek ateşle eklem ve baş ağrıları da görülüyor.
Uzmanlar, hastalık süresince bol sıvı tüketilmesi, parasetamol kullanılması ve 48 saat yatak istirahati tavsiyelerinde bulunuyor. İngiltere ve Almanya'da görülen virüs nedeniyle birçok hastanenin çeşitli bölümlerinin kapatıldığı açıklanmıştı.
A.A.
Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=50657&cat=220&dt=2008/01/09