Guatr Hastalığı Nedir, Guatr Neden Oluşur ve Tedavisi Nasıldır

Guatr; tiroid bezinin büyümesiyle oluşan rahatsızlıktır. Halk arasında bütün tiroid bezi hastalıkları guatr olarak tanımlanır.

Bu hastalığı oluşturan en önemli sebepler, tiroid hormonunu üreten enzimlerin doğuştan eksik olması ve iyot eksikliğidir. Ayrıca guatrın sebepleri arasında genetik de sayılabilir.

Guatrın belirtileri arasında; tiroid eksikliğinden kaynaklanan halsizlik, yutmada güçlük, kilo artışı, solunumda sıkıntı, boğazda görülen şişlik, cilt kuruluğu, saçlarda matlaşma, kabızlık, uyku hali, depresif duygu hali gibi durumlar sayılabilir.

Bu belirtiler tiroid fazlalığından ve vücut dengesindeki bozulma ve hücrelerin daha hızlı çalışmasından kaynaklanır.

Guatrda tanı ve teşhis; hastanın yukarıda sayılan şikayetleri doğrultusunda konulmaktadır. Doktorun fiziki muayenesiyle beraber, testlerdeki laboratuvar bulguları, ultrason, sintigrafi ve biyopsi sonrasında kesin bir teşhis konulmaktadır.

Fiziki muayenede özellikle boyundaki şişlik bariz olarak göze çarpmaktadır. Laboratuvar testlerindeki kan düzeylerine bakılarak hastalığın tembel bir guatr mı yoksa zehirli bir guatr mı olduğu tespit edilmektedir.

Ultrason yoluyla, tiroid bezinde nodül adı verilen hastalık tespit edilirse, bunun sayısı, büyüklüğü ve kist olup olmadığı anlaşılmaktadır.

Sintigrafi adı verilen yöntemle nodüllerin sıcak mı soğuk mu olduğunun teşhisi konmaktadır. Soğuk nodüllerde kanser riski daha yüksektir. Nodülerin iyi mi kötü mü olduğunu anlamanın başka bir yolu da iğne ile biyopsi yaptırmaktır.

Guatr Hastalığı Nedir Guatr Neden Oluşur Tedavisi

Guatr tedavisinde yaygın olarak iki yöntem uygulanmaktadır. Birincisi yol, ilaç tedavisidir. Eğer ameliyata gerek duyulmayan bir guatr hastalığı ise ve kanser tehlikesi yoksa; medical tedavi olarak tanımlanan metot ve kan değerlerini düzeltmeye yönelik ilaçlar tercih edilir.

İkinci yol ise ilaç tedavisinin mümkün olmadığı vakalarda uygulanan cerrahi operasyon tedavisidir. Özellikle, zehirli guatrda ve tedaviye yanıt vermeyen hastalarda ve kanser riski taşıyan vakalarda cerrahi tedavi ön plandadır.